ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

1 основна та 7 непрямих причин коричневого (темного) нальоту на зубах, лікування

Наявність коричневого нальоту на зубах – це не лише естетично неприємно, але й свідчення патологічних процесів у ротовій порожнині. Причини такого явища різноманітні, і тільки стоматолог зможе встановити конкретну та провести ефективне лікування. У деяких випадках потрібно звертатись до вузьких спеціалістів загального профілю.

Причини появи нальоту коричневого кольору на емалі зубів

Найпоширеніша причина розглянутого стану – незбалансоване харчування. У цьому випадку спочатку з'являється білий наліт, який з часом набуває темний відтінок. Такі зміни кольору зникають вже через 30-60 хвилин після проведення гігієнічної процедури у ротовій порожнині. Іншими причинами вищезазначеного стану є:

  • куріння та вживання міцного чаю, кави – барвники у напоях і нікотин легко фарбують емаль, потім покриття твердішає і його не змити навіть при ретельному чищенні;
  • вдихання пилу важких металів – стосується особливостей трудової діяльності: виготовлення металевих конструкцій, цементу, азбесту;
  • вимушене тривале приймання антибактеріальних препаратів – відбувається порушення функціональності слизової;
  • дисбактеріоз – порушення роботи кишківника, наявність у ньому безлічі патогенних мікроорганізмів, частіше зустрічається у дітей у віці 2-5 років;
  • порушення прикусу та стоматологічні захворювання;
  • порушення обміну речовин в організмі, що призводить до зміни формули слини;
  • вплив поганої екології – наприклад, занадто залозиста вода.

Зубний наліт може з'явитися й при вживанні свіжих яблук у великих кількостях – це спірна версія, хоча деякі стоматологи й схиляються до неї. Кислі сорти яблук надмірно насичують організм фруктозою, сахарозою та кислотою – вважається, що ці речовини погано впливають на стан емалі.

Жовте й темно-коричневе покриття може з'явитися навіть у дитячому віці на молочних зубах! До 4 років чорний наліт прибирається тільки регулярним чищенням зубів, суворим дотриманням правил гігієни – це наслідок дисбактеріозу, який пов'язаний з недосконалістю травної системи. Якщо дитині рік і на її зубах вже є темні плями, то це привід звернутися за консультацією до педіатра, нормалізувати її харчування та роботу кишківника. Укупі з регулярним очищенням ротової порожнини це матиме відмінні результати.

Якщо наліт утворюється й на язиці, а у роті періодично присутнє відчуття гіркоти, то це означає, що відбуваються проблеми у роботі печінки – потрібна допомога гастроентеролога, гепатолога чи первинна консультація у терапевта.

Що робити, якщо з'явився темний наліт на зубах

Перше, що радять дантисти на питання «як прибрати патологічне покриття?», – суворо дотримуватися правил проведення гігієнічних процедур у ротовій порожнині. Потрібно чистити щіткою зуби 2 рази на день і застосовувати додаткові засоби типу флоса, іригатора, ополіскувачів. Важливо ретельно проводити чистку зубів – особливо часто наліт любить накопичуватися між зубами (використовуємо йоржики).

Друга рекомендація – корекція раціону. Мається на увазі, що у меню потрібно вводити тверді продукти (овочі, фрукти), які:

  • механічно очищають емаль від нальоту;
  • зміцнюють ясна внаслідок посилення кровообігу в них;
  • підтримують тонус одиниць шляхом помірного навантаження;
  • стимулюють рясне виділення слини, яка вимиває дрібні залишки їжі.

Важливо додати до меню свіжу петрушку та іншу зелень, твердий сир, горіхи та полуницю, молочні продукти, рибу. Вони мають антибактеріальні властивості, містять фтор (відбілювальна речовина) і кальцій (зміцнює емаль).

Послуги стоматології для видалення коричневого нальоту

Специфічного лікування для позбавлення від потемніння зубів немає, але якщо під час огляду стоматолог діагностує карієс, пульпіт чи будь-які інші стоматологічні захворювання, то курс лікування й відновлення одиниць пройти потрібно. У клініці можуть запропонувати три способи вирішення даної проблеми:

  1. Водно-порошковий метод «Ейр Флоу». Принцип дії – змивання стороннього покриття за допомогою потужного струменя повітря та мілкоабразивних частинок. Підходить для усунення м'якого нальоту й щільного, коли зубний камінь ще відсутній.
  2. Лазерне очищення. Процедура безболісна, не пошкоджує покриття одиниць, відсутня кровоточивість ясен. Справляється навіть зі застарілою проблемою.
  3. Ультразвукове видалення. Процедура прибирає твердий наліт і повністю сформований зубний камінь.

Запобігання появі чорного (темного) нальоту на зубах

Стоматологи дають чіткі рекомендації щодо запобігання утворення темних плям на поверхні одиниць:

  • вранці та ввечері чистити зуби;
  • протягом дня використовувати для гігієни флос або спеціальні йоржики;
  • харчуватися збалансовано та відповідно до режиму;
  • вчасно звертатися до лікаря з приводу карієсу, гінгівіту й інших стоматологічних захворювань.

Якщо простими домашніми засобами відновити колір емалі не вдається, то варто звернутися за допомогою до фахівців. Чому з'явився наліт, як його видалити – це вирішує стоматолог. Регулярні процедури дозволять надовго зберегти естетичну красу посмішки.

Дата: 5 вересня 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.