ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Герметизація зубів у дітей: для чого обробляють фісури і чи варто це робити

Карієс – серйозна і поширена проблема в дитячому віці. Емаль зубів у малят тонша і має пористу структуру, тому хвороботворні бактерії з легкістю її ушкоджують, особливо при сприятливих умовах. Так, діти не завжди ретельно чистять зуби. В результаті не видаляється наліт, який стає живильним середовищем для патогенної мікрофлори. Щоб зберегти здоров'я порожнини рота дитини, важливо приділити увагу профілактиці карієсу. Герметизація зубів – один з найефективніших способів, який дозволяє істотно знизити ризик розвитку захворювання.

У чому суть процедури

Герметизація фісур – це стоматологічна процедура, яка передбачає заповнення поглиблень на поверхні жувальних зубів спеціальним міцним матеріалом. Річ у тім, що це глибокі борозенки. У них потрапляє їжа, а прибрати її звідти, роблячи звичайну гігієнічну чистку, складно. Таке середовище сприяє розвитку бактерій, які з фісур проникають в тканини, що знаходяться під емаллю. Це і пояснює, навіщо потрібно прибирати борозенки.

Завдяки герметизації усувається контакт зуба з бактеріями та їжею. Пацієнтам, які схильні до каріозної поразки фісур, процедура просто необхідна. Згідно зі статистикою, у дітей 6–7-річного віку ймовірність розвитку карієсу досягає 30% за 1 рік. А серед маленьких пацієнтів, яким своєчасно провели герметизацію борозенок, цей показник становить лише 2% за такий же відрізок часу.

Матеріал, що використовується

Для запечатування фісур застосовують герметик, в основі якого знаходиться силант – композитний матеріал. У незастиглому стані речовина рідка і плинна, що дозволяє їй заповнювати всі канали, мікротріщини, порожнечі. Після затвердіння силант стає високоміцним. Він не схильний до дії слини, їжі та напоїв. Герметик збагачений фтором, що додатково мінералізує зуби.

Твердне силант під впливом світла УФ-лампи або в результаті хімічної реакції (застосовується спеціальний затверджувач). Після застигання на його поверхні немає бульбашок і пір. Герметик може бути прозорим або пофарбованим. В останньому випадку легко контролювати його цілісність. Прозорий склад використовується, якщо існує ризик розвитку карієсу під його шаром. Зміни тканин в цьому випадку нескладно виявити. Крім того, такий матеріал має естетичніший вигляд.

Показання та протипоказання до проведення герметизації фісур

Процедуру призначає стоматолог після огляду порожнини рота дитини. Показаннями виступають такі чинники:

  • глибокі та вузькі поглиблення на поверхні жувальних зубів;
  • недостатня гігієна порожнини рота;
  • наявність карієсу хоча б на одному зубі;
  • пігментація на фісурах – свідчить про те, що почався патогенний процес;
  • відсутність хоча б 1 зуба.

Виконують герметизацію для молочних і постійних зубів. Вона безболісна, тому діти переносять її добре. Крім того, герметизація сприяє зміцненню емалі. Її показано проводити після прорізування зуба, оскільки в цей період емаль ще погано мінералізована, тому схильна до негативного впливу бактерій.

Якщо фісури відкриті та широкі, то процедуру не призначають. Протипоказанням до проведення герметизації зуба виступає наявність глибокого карієсу на ньому або поверхнях прилеглих «сусідів». Її не виконують при індивідуальній непереносимості матеріалу, що використовується для запечатування борозенок. Протипоказаннями також є вік до 2 років і вроджена гіперчутливість зубної емалі.

Плюси і мінуси герметизації фісур

Існують різні думки щодо необхідності проведення запечатування борозенок: дехто вважає, що це необхідна процедура, інші ж кажуть про її непотрібність. Відповідно до проведених досліджень і численних відгуків, можна все-таки говорити про корисність герметизації фісур. На підтвердження цього можна навести такі аргументи:

  1. Знижується ймовірність розвитку карієсу. Синтетичний герметик створює фізичний бар'єр. Він ефективно перешкоджає накопиченню залишків їжі та розвитку бактерій. Патогенна мікрофлора в порожнині рота знижує свою активність.
  2. Зуб отримує додатково фтор, який міститься в матеріалі, що використовується, тому емаль стає міцнішою і більш стійкою до зовнішніх впливів.
  3. Вартість герметизації нижча в порівнянні з лікуванням карієсу. Крім того, звук бормашини – це завжди стрес для маленьких пацієнтів. Малюк може просто відмовитися йти до стоматолога.

Серед переваг процедури можна виділити той факт, що її проводять для молочних і корінних зубів в будь-якому віці. Процес безболісний, тому не вимагає застосування анестетиків. Коли дитина не відчуває болю, це формує у неї позитивне ставлення до стоматології. Зуби після процедури виглядають красивішими.

Герметизацію повинен проводити досвідчений фахівець. При неправильних діях під герметиком може розвинутися карієс. В цьому випадку доведеться видаляти дентин. Без силанту каріозний процес можна помітити якнайшвидше і вчасно його пролікувати. Даний факт відносять до мінусів процедури. Тому важливо ретельно підійти до вибору стоматологічної клініки.

Оптимальні терміни виконання

Як вже говорилося, герметизацію доцільніше проводити після прорізування зуба, коли він звільниться від м'яких тканин. Це приблизно період, коли дитині виповнюється 2,5 роки. Чим швидше буде виконана процедура, тим краще, адже у дітей карієс розвивається блискавично – від стадії плями до утворення великої каріозної порожнини проходить всього кілька місяців. Якщо зуби здорові та прорізалися більш ніж 4 роки тому, то даний захід недоцільний.

Зволікати з запечатуванням фісур постійних зубів теж не варто. Герметизацію рекомендується проводити протягом півроку після їх появи. За цей період бактерії не встигнуть завдати шкоди зубам, а їх поверхня буде готова до обробки.

Застосовувані методики

Методи, що використовуються для виконання герметизації зубів:

  1. Неінвазивний. Застосовується, якщо форма фісур дозволяє візуально оцінити їх стан та виключити наявність карієсу. Дії виконуються відразу, без будь-якої підготовки. У цьому випадку використовується рідкий герметик, що твердне на світлі. Після заповнення їм борозен на склад впливають УФ-лампою.
  2. Інвазивний. Застосовується при закритому типі фісур, а також на початкових стадіях карієсу. Спочатку їх обробляють за допомогою бормашини, після чого заповнюють силантом.

Обидві методики використовуються для тимчасових і постійних зубів.

Як проводять герметизацію

Всі дії виконуються поетапно:

  1. Залежно від того, на яких зубах роблять герметизацію, виконують професійну чистку. Це дозволяє усунути наліт, домогтися гладкої поверхні.
  2. Промивають і просушують зуби. Ізолюють їх від порожнини рота, щоб запобігти попаданню слини.
  3. Промивають фісури, що підлягають обробці, ортофосфорною кислотою. Рот після цього необхідно прополоскати дистильованою водою.
  4. Заповнюють борозенки рідким силантом. При необхідності очищають їх за допомогою бормашини.
  5. Впливають на матеріал світлополімерізаційною лампою або залишають для затвердіння (в залежності від виду герметика).
  6. Шліфують і полірують зуб, позбавляючись зайвого герметика і роблячи поверхню гладкою. Щоб перевірити, чи не порушується оклюзія зубів, використовують стоматологічний папір.

Процедура триває близько півгодини (іноді годину), тому дитина може висидіти в стоматологічному кріслі.

Профілактичні дії після процедури

Служить герметик в середньому близько 4–5 років, але цей термін може бути і значно коротшим і довшим (до 10 років). Згодом ефективність матеріалу знижується. Поступово захисний шар руйнується, з'являються пошкодження, під якими може розвинутися карієс. Тому важливо відвідувати лікаря з метою контролю герметичності матеріалу. Робити це потрібно хоча б два рази на рік.

Зуби, які піддавалися герметизації, не потребують особливого догляду. Досить їх чистити, застосовуючи правильну техніку, освоїти яку спочатку повинні дорослі, поступово привчаючи до неї малюка. Ефективно виконувати чистку можна за допомогою електричної зубної щітки. Застосовують її після досягнення дитиною 3-річного віку. При недостатній мінералізації емалі варто використовувати пасти, що містять фтор і кальцій.

Позбутися патогенної мікрофлори допоможуть полоскання. Для цього застосовують відвари трав або спеціальні ополіскувачі. Якщо є можливість, краще використовувати їх після кожного прийому їжі.

Інші методики

Для профілактики карієсу також застосовуються фторовмісні лаки. Їх нанесення дозволяє наситити зубні тканини необхідними елементами. Використовується методика і в поєднанні з герметизацією. Згідно з науковими дослідженнями, ефективність отриманого результату в цьому випадку вища. В ході їх проведення не було виявлено побічних ефектів від застосування герметика, фторовмісного лаку або поєднання цих технологій.

Дата: 29 березня 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.