ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Гострий герпетичний стоматит у дітей та дорослих: 1 причина, 3 види та різні методи лікування

Гострий герпетичний стоматит – захворювання вірусного походження, що має характерну клінічну картину. Вражає слизову оболонку ротової порожнини, властивий і дорослим, і дітям. Має чіткі протоколи лікування, сприятливі прогнози. При появі перших ознак хвороби варто скористатися послугами стоматології, щоб лікар не лише підтвердив діагноз, але й оцінив тяжкість перебігу захворювання, призначив дійсно ефективне лікування з урахуванням віку пацієнта.

Причина розвитку герпетичного стоматиту, класифікація

Основною причиною розвитку даної патології у дорослих і дітей є наявність в організмі вірусу герпесу 1-го або 2-го типу, який може тривалий час ніяк себе не проявляти, але якщо виникає ослаблення імунітету, то захворювання відразу ж виявиться. Найчастіше подібне відбувається при:

  • відновленні після перенесених гострих респіраторно-вірусних інфекцій, грипу, ангіни;
  • тривалому прийомі деяких лікарських препаратів (антибіотиків, кортикостероїдів);
  • сильному переохолодженні;
  • емоційному сплеску (і позитивному, і негативному), стресовій ситуації;
  • підвищеній сухості у ротовій порожнині.

Вірус герпесу дуже заразний, оскільки  може проникати в організм різними шляхами: повітряно-краплинним, під час контакту з носієм, у період годування груддю (від матері до малюка). Раніше вірус міг потрапити в організм людини при переливанні крові, але сучасна медицина суворо контролює якість донорських матеріалів, тому подібне виключається.

Стоматологи розрізняють лише 2 форми патології вірусного походження: гостру та хронічну. Перша може бути діагностована практично відразу після попадання вірусу в організм дітей, оскільки імунітет у них зазвичай слабкий. Якщо гостра форма не лікується, то захворювання переходить у хронічний перебіг із частими рецидивами: навіть після чергового курсу лікування через 2–6 місяців може настати загострення патології.

Класифікація також ведеться за ступенем тяжкості хвороби:

  • легка форма – має лише один симптом: бульбашки на слизовій ротової порожнини;
  • середня – приєднуються додаткові ознаки типу високої температури;
  • важка – рясні висипання, нудота, висока температура тіла, діарея.

Гострий герпетичний стоматит – захворювання, яке супроводжується характерними, типовими симптомами. Його діагностика не становить труднощів, але лікарі обов'язково диференціюватимуть ступінь тяжкості і тільки після цього призначатимуть лікування.

Клінічна картина, діагностика вірусного захворювання

Симптоми гострої форми проявляються поетапно – все залежить від ступеня тяжкості перебігу патології. На початку розвитку хвороби на слизовій оболонці ротової порожнини утворюються бульбашки невеликого розміру, які швидко лопаються і зникають. Якщо на цій стадії  не розпочати лікування, то клінічна картина погіршуватиметься: висипання «охоплюють» значну поверхню, підвищується температура тіла (іноді до критичних значень), бульбашки, що лопнули, перетворюються на виразки. Обов'язково присутні й загальні ознаки:

  • збільшення близько розташованих лімфатичних вузлів – шийних, підщелепних;
  • біль, печіння та свербіж у ротовій порожнині;
  • загальна слабкість, підвищена сонливість, втрата апетиту;
  • головний біль.

Діагностика гострого герпетичного стоматиту має на увазі не лише огляд ротової порожнини пацієнта та аналіз клінічної картини, а й лабораторні дослідження мазка із уражених слизових оболонок. Лікарю необхідно диференціювати захворювання від кандидозного або алергічного типу ураження слизової оболонки, вітрянки, дифтерії.

Методи лікування стоматиту герпетичного типу

Для дітей та дорослих застосовується загальне та місцеве лікування хвороби. Проводиться комплексна терапія, яка включає:

  • полоскання ротової порожнини антисептичними розчинами;
  • прийом противірусних засобів перорально (всередину) або у формі ін'єкцій (внутрішньом'язових, внутрішньовенних);
  • використання жарознижувальних та знеболювальних препаратів (симптоматична терапія).

Кожному хворому, незалежно від стадії тяжкості перебігу, лікарі рекомендують вживати побільше рідини, висококалорійної їжі та дотримуватись постільного режиму, а також приймати  вітамінно-мінеральні комплекси. Це допоможе швидко та ефективно зміцнити імунітет, що, в свою чергу, прискорить одужання.

Дуже важливо підбирати лікування тільки після всебічної діагностики, проводити терапію у суворій відповідності з рекомендаціями лікаря. Справа в тому, що у дитячому віці хвороба протікає легко, але пацієнтам не можна приймати у великих дозах та тривалий час противірусні препарати. А ось у дорослих розглянуте захворювання проходить у тяжкій формі, тому важливо швидко усунути патологічний процес. Якщо терапія підібрана вірно і пацієнт виконує всі вказівки фахівців, одужання настає на 10-14 день.

Профілактика гострого герпетичного стоматиту

Навіть якщо хвороба закінчилася одужанням, патологія не трансформувалася у хронічну форму, вірус із організму не зникає. Тому потрібно  проводити профілактику, щоб мінімізувати ризик повторного прогресування захворювання. Лікарі дають такі рекомендації:

  • зміцнення імунітету – періодичний прийом вітамінів (за призначенням спеціаліста), загартовування, регулярна, але помірна фізична активність;
  • здоровий спосіб життя – відмова від алкоголю, повноцінний нічний сон;
  • дотримання правил особистої гігієни, зокрема, ротової порожнини;
  • своєчасне лікування будь-яких патологій.

Крім того, у профілактичних цілях варто уникати тісних контактів із членами сім'ї, в яких даний недуг знаходиться в гострій фазі. Наприклад, якщо у когось з'явилися характерні висипання на губах («застуда»), то йому необхідно виділити окремі столові прибори, тарілки та чашки, рушник.

Гострий герпетичний стоматит – це біль та дискомфорт, які порушують звичний спосіб життя, позбавляють хворого сну та дестабілізують його психоемоційний стан. Самолікування неприпустиме, тому що тільки діагностика ступеня тяжкості перебігу захворювання та застосування дійсно ефективних противірусних засобів дадуть позитивні результати. Всі інші спроби уникнути відвідування медичного закладу закінчаться трансформацією гострої форми захворювання на хронічну з частими рецидивами.

Дата: 17 листопада 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.