ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Як вбити нерв у зубі: 7 показань для депульпування, 2 види процедури, особливості

Депульпування – послуга стоматології, під час якої лікар видаляє судинно-нервовий пучок зуба. Процедура болісна, тому виконується під місцевою анестезією. Після видалення пульпи тверді тканини не отримують поживних речовин, тому через невеликий проміжок часу просто відмирають. Депульпування зуба має чіткі показання та проводиться за протоколом. Залежно від виду маніпуляції пацієнту необхідно відвідати клініку 1 або 2 рази. Процедура підходить для проведення на будь-яких зубах, але у разі зуба мудрості вона допустима лише за правильного його розташування в ряду.

Показання до проведення депульпування

Видаляють пульпу у разі, якщо стоматолог діагностує запальний процес у глибоких тканинах, травму щелепи, захворювання пародонту. Рішення про виконання маніпуляції приймається індивідуально, тому що лікар повинен оцінити рівень тяжкості перебігу патології, можливість отримання результатів від медикаментозної терапії. Також враховуються вік пацієнта та наявність супутніх патологій. Показаннями до обов'язкового проведення цієї процедури є:

  • пульпіт, що протікає у гострій або хронічній формі;
  • перелом коронкової частини після травми щелепи;
  • інфікування пульпи, розвиток запального процесу;
  • патології пародонту;
  • залишкові явища, ускладнення після раніше проведеного депульпування;
  • кіста зуба, що потребує оперативного лікування;
  • підготовка для подальшого ортодонтичного чи ортопедичного втручання.

Видалення нерва також проводять перед встановленням коронок, незнімних протезів. Але чи потрібна процедура перед протезуванням, вирішується в індивідуальному порядку з урахуванням стану зубів, наявності в ній карієсу.

Види процедури, особливості виконання

В стоматології використовується два види процедури: вітальний та девітальний. У першому випадку видалення нерва здійснюється за один візит до лікаря. Девітальна депульпація вимагатиме не менше 2 відвідувань клініки.

Як відбувається видалення нерва – протокол виконання процедури

Спочатку лікар виконає діагностику. На підставі візуального огляду ротової порожнини та аналізу отриманого рентгенівського знімка проблемного зуба він зробить висновок про доцільність проведення процедури. Далі знадобиться анестезія, інакше пацієнт відчуватиме інтенсивний біль, можливе виникнення шокового стану. Анестезія проводиться у кілька етапів. Спочатку спреєм знеболюються верхні шари м'яких тканин, потім у них робиться складна ін'єкція. Анестезуючий препарат проникає у найглибші шари та знижує чутливість тканин.

 Проводиться процедура у два відвідування. У перший візит виконуватиметься наступна робота:

  1. Бором розкривається зубна порожнина. Якщо в порожнині виявлені тканини, уражені патологічним процесом, їх видаляють.
  2. У порожнину, що утворилася, закладається лікарський засіб, який вбиває нерв. Що треба покласти в зуб, вирішує стоматолог з огляду на можливу алергічну реакцію пацієнта.
  3. Порожнина закривається тимчасовою пломбою.

На цьому перший візит до стоматолога закінчується. Після нього може відчуватися біль у зубі 1-2 доби. Щоб полегшити стан, лікар дасть рекомендації щодо застосування знеболювальних засобів. Повторне відвідування клініки потрібно через 7-14 днів. Дату призначає лікар. Під час цього відвідування буде виконано наступну роботу:

  1. Розкривається тимчасова пломба, із порожнини видаляється закладені раніше ліки.
  2. Видаляється нервово-судинний пучок, який втратив свої функції під впливом закладеного препарату.
  3. Чистяться канали. Лікарю потрібно видалити всі пошкоджені тканини та обробити порожнини антисептичним засобом.
  4. Ставиться постійна пломба, яка потім шліфується та полірується для відновлення повноцінної жувальної функції.

Скільки мине часу між етапами депульпування, залежить від того, чим лікар убиває нерв. У деяких випадках повторний візит призначається за 2 дні.

Можливі наслідки депульпування

Після процедури біль, гостра реакція на гарячу чи кислу їжу протягом кількох днів вважається нормою. Так тканини реагують на втручання ззовні та механічне подразнення. Варто звертати увагу на те, як довго болять зуби, чи набряклість, чи є спонтанне підвищення загальної температури тіла. Ці ознаки можуть свідчити про таке:

  • неповне видалення нервів, хоча виконувався девітальний вид процедури;
  • використання для пломбування невідповідного або неякісного матеріалу;
  • запальний процес у яснах;
  • наявність патології у сусідній одиниці.

Чому присутні перелічені вище симптоми, з'ясувати може лише стоматолог. Зробить рентгенівський знімок проблемної частини ротової порожнини. Потрібна повторна процедура з чищення каналів, видалення фрагментів пульпи, що залишилися, або медикаментозне лікування запалення в м'яких тканинах.

До віддаленіших наслідків відноситься потемніння емалі депульпованого зуба. Це відбувається з природних причин. Поживні речовини в тканини не надходять, тому вони починають втрачати свій здоровий вигляд. Особливо це неприємно, якщо йдеться про передні зуби. Виникають естетичні проблеми. Стоматолог може запропонувати відбілювання, яке на якийсь час розв'яже проблему.

Протипоказання до проведення

Якщо є чіткі показання для видалення судинно-нервового пучка зуба, стоматолог може відмовитися від проведення процедури. Враховуються протипоказання до неї:

  • підтверджений лейкоз, що протікає у гострій формі;
  • захворювання серцево-судинної системи;
  • прогресуючий гепатит інфекційного походження;
  • геморагічний діатез в анамнезі;
  • вагітність у будь-якому триместрі.

Умовним протипоказанням є запальні процеси в м'яких тканинах. Їх треба заздалегідь вилікувати. Альтернативами депульпування вважають хірургічне видалення одиниці та подальше протезування.

Видалення нерва – складна стоматологічна процедура. Чи можна вбити його в домашніх умовах? Не варто навіть спробувати такий варіант! Це небезпечно для загального здоров'я, може призвести до інфікування кісткової тканини, розвитку остеомієліту та сепсису. А ось своєчасне звернення за медичною допомогою дасть можливість зберегти зуб та запобігти розвитку тяжких ускладнень на тлі поточних запально-інфекційних патологій.

Дата: 26 грудня 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.