ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Молочниця на губах у дитини та дорослої людини: 7 причин, 5 симптомів, лікування

Серед грибкових захворювань у дитячому віці, що часто діагностуються, на першому місці знаходиться молочниця в ротовій порожнині (кандидоз). Захворювання інфекційного походження, характеризується типовими та нетиповими ознаками. Лікарі наголошують, що молочниця досить легко піддається лікуванню, але тільки в тому випадку, якщо допомога буде отримана вчасно, а процедури виконуватимуться правильно. Щодо терапевтичних призначень та контролю динаміки можна скористатися послугами стоматології – фахівці цього напряму надають допомогу при діагностуванні будь-яких захворювань ротової порожнини.

Причини розвитку молочниці у дитини та дорослої людини

Основною причиною молочниці на губах у дитини та у роті у дорослого є ослаблення загального імунітету. Річ у тім, що молочниця - це зростання та активне розмноження грибків Candida, які постійно присутні у мікрофлорі ротової порожнини. Поки що загальний імунітет людини міцний, вони не завдають жодної шкоди – в медицині їх називають умовно патогенними мікроорганізмами. Але якщо виникають провокуючі фактори, то розвитку захворювання не уникнути. До таких належать:

  • поточний кандидоз вагінального типу у матері – під час природних пологів дитина інфікується;
  • невиконання гігієнічних процедур при грудному вигодовуванні – недостатня чистота сосків, що є оптимальним середовищем для розмноження бактерій;
  • сумнівна чистота сосків, іграшок, пляшечок для напування дитини;
  • звичка облизувати соску перед тим, як дати її малюкові, – навіть якщо у батька немає ознак хвороби, то грибок все одно присутній і передається немовляті;
  • прийом препаратів антибактеріальної дії;
  • відрижки у дитини, якщо вони часті, – після них у роті на тривалий час зберігається кисле середовище, яке ідеально підходить для зростання грибкових колоній;
  • недостатня зволоженість рота – може бути наслідком неправильного функціонування слинних залоз.

Висока ймовірність розвитку молочниці присутня у недоношених дітей, немовлят із вродженими патологіями.

Клінічна картина при кандидозі ротової порожнини – типові та загальні симптоми

Кандидоз у немовляти та дорослої людини протікає у різних формах, які вкажуть і на ступінь тяжкості перебігу, – легка, середня, важка. У першому випадку в роті є джерела почервоніння й дрібна висипка, при середній тяжкості перебігу захворювання з'являється білий щільний наліт, при важкій – наліт набуває сірого кольору, а при його зішкрібанні формуються виразки, що кровоточать. До типових симптомів молочниці у немовлят належать:

  • відмова від їжі та пиття або просто зниження апетиту;
  • тріщини у куточках рота;
  • поява білого нальоту на язиці, губах та внутрішній стороні щік, яснах;
  • кислий запах із рота;
  • часті відрижки.

Якщо дитині вже рік чи більше, то вона може жестами вказати на те, що її турбує біль та печіння у роті. Можливе підвищення загальної температури, неспокійний сон, плаксивість та вередливість – це нетипові симптоми, які не є приводом для діагностики кандидозу ротової порожнини. Батьки можуть самостійно оглянути рот дитині, і при виявленні на слизовій оболонці, почервоніння або білого нальоту потрібно буде звернутися за медичною допомогою. Будь-яке грибкове захворювання відрізняється швидким прогресуванням, молочниця у немовляти не є винятком.

Методи терапії молочниці у роті у дітей

Перед тим, як призначати лікування, лікар обов'язково проведе діагностику. Зазвичай захворювання підтверджується при візуальному огляді ротової порожнини та на основі скарг батьків на поведінку малюка. Якщо у фахівця виникають сумніви щодо правильності діагностики, то можуть бути призначені додаткові обстеження. Підтвердити або спростувати попередній вердикт може лабораторне дослідження мазка зі слизової оболонки ротової порожнини.

Лікування передбачає застосування комплексної терапії, але в першу чергу батьки повинні навчитися очищати рот дитини від білого нальоту. На прийомі лікар сам проведе процедуру – вони тільки повинні уважно стежити за його діями, щоб згодом усе точно повторювати. На цьому ж прийомі потрібно буде навчитися зрошувати ротову порожнину водою – маніпуляція відновлює кислотно-лужний баланс, що не лише полегшує стан хворого, а й прискорює одужання.

Як медикаментозна терапія можуть бути призначені:

  • антисептичні розчини – для очищення рота та губ від нальоту;
  • місцеві протигрибкові препарати – для зрошення, аплікацій;
  • загальні протигрибкові засоби – краплі або розчини для прийому внутрішньо.

Конкретні призначення залежать від віку пацієнта та ступеня тяжкості перебігу захворювання. Важливо суворо дотримуватися призначень лікаря, тому що передозування протигрибкових засобів спричиняє важкі побічні ефекти. Довго застосовувати такі медикаменти в дитячому віці не можна, можлива потужна інтоксикація з ураженням печінки та нирок. Заборонено замінювати призначені препарати засобом для лікування грибкових захворювань у дорослих.

Важливо медикаментозну терапію доповнювати повноцінним сном, регулярними прогулянками на свіжому повітрі, вітамінами – це все зміцнює загальний імунітет, що сприяє швидкому одужанню. Важливо годувати малюка під час хвороби правильно – пропонувати теплу їжу; якщо вже вводиться прикорм, то на час лікування краще від нього відмовитись.

Профілактика молочниці на губах та у роті у дітей

Запобігти появі молочниці у немовлят нескладно – треба лише подбати про здоров'я жінки до зачаття та під час вагітності. Також варто дотримуватися кількох правил гігієни:

  • при грудному вигодовуванні ретельно мити соски перед кожним годуванням та після нього;
  • обробляти окропом соски, пляшечки та іграшки, які малюк тягне до рота;
  • не облизувати соски, не давати жодної їжі з рота батьків.

Допомагає як профілактика і постійне зміцнення імунітету – масаж і загартовування, контроль роботи кишечника, щоденні прогулянки на свіжому повітрі.

Молочниця у роті притаманна дітям та дорослим, симптоми захворювання типові та дозволяють провести діагностику самостійно. Але лікувати захворювання потрібно під контролем лікаря – інфекціоніста, педіатра або стоматолога, тому що специфічні медикаменти повинні застосовуватися строго у допустимих дозах. Тоді лікування триватиме 5-7 днів і не призведе до появи побічних ефектів чи ускладнень.

Дата: 17 грудня 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.