ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Все про адгезивні мостовидні протези

Раніше протезування зубів з використанням звичайної мостовидної конструкції передбачало депульпування і обточування «сусідів». Якщо з часом людина захотіла б змінити вид протезування, довелося б відновлювати і їх. Але інакше закріпити міст не було можливості. Сьогодні ж конструкцію можна встановити з опорою на імпланти або використовувати нове рішення ортопедичної стоматології - адгезивний протез. Головна його відмінність - особливе кріплення.

Адгезивний мостовидний протез: що це

Інноваційна конструкція має вигляд звичайного зубного моста. Виготовляється за тією ж методикою з використанням однакових матеріалів. Відрізняється способом надягання. Класичний міст встановлюється зверху на опорні зуби, в той час як адгезивний кріпиться до внутрішньої їх частини. Це стає можливим завдяки двом видам фіксації:

  1. За допомогою тонких пластин, які роблять по краях конструкції. Таке кріплення нічим себе не видає і непомітне для сторонніх очей. Але через нього опорні зуби стають товщі, тому до них доведеться звикати.
  2. Шинування. Для використання такого способу фіксації в сусідніх зубах роблять вузьку порожнину. У неї закладають скловолокнисту стрічку. Таке адгезивне протезування не використовують для заміщення жувальних зубів, тому що конструкція не має достатньої міцності. При підвищених навантаженнях термін її служби становить 1-2 роки.

Найбільш відповідний вид протезування вибирають з урахуванням клінічного випадку.

Переваги та недоліки адгезивного протезування

Адгезивний мостовидний протез має ряд переваг:

  • не завжди необхідне обточування сусідніх зубів - лікар не чіпає ні нерв, ні емаль, тому вони зберігаються в цілісності;
  • можливість замістити один відсутній зуб в тих випадках, коли встановити одиничну коронку не можна - якщо відсутня опора у вигляді зубного кореня і неможливо його замістити імплантатом;
  • не впливає на функціонування зубів - пацієнт може насолоджуватися улюбленою їжею і напоями.

Серед мінусів адгезивних зубних протезів можна виділити невисоку надійність кріплення. При великих навантаженнях може виникнути необхідність в їх заміні.

Етапи установки

Протезування з використанням адгезивного мосту виконують послідовно:

  1. Проводять діагностику. Для цього роблять ренгенографію. На початковій стадії лікар визначає стан зубів. Він повинен дізнатися історію хвороби пацієнта, інформацію про умови його життя, перенесених і хронічних захворюваннях. На основі отриманих даних доктор планує лікування, усуває карієс, шліфує і обробляє внутрішню поверхню зуба.
  2. Виготовляють протез по попередньо зробленому зліпком, який допомагає врахувати анатомічні особливості щелепи.
  3. Фіксують протез, використовуючи стоматологічний гіпоалергенний цемент, який не викликає дискомфорту в роті.
  4. Шліфують конструкцію. На цьому етапі адгезивного мостовидного протезування проводять полімеризацію і коригування протеза до прикусу.

Після установки конструкції пацієнта навчають, як правильно доглядати за нею. В процесі немає нічого складного - чистка 2 рази в день і застосування іригатора після прийому їжі. Потрібно також періодично відвідувати свого лікуючого лікаря, щоб попередити поломку протеза і розвиток карієсу в місці його фіксації.

Дата: 29 квітня 2020
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.