ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Адаптація дитини до стоматологічного лікування

Дану послугу ми пропонуємо на допомогу батькам, для яких методи фізичного утримання дитини під час лікування неприйнятні, які хотять закласти основи стоматологічної культури у своєї дитини.

Ми рекомендуємо дану процедуру для першого знайомства зі стоматологією для формування довіри до лікаря дітям 2-8 років, для профілактики дентофобії у майбутньому.

Бажано провести 2-3 сеанси адаптації, а тільки потім, якщо є така необхідність, лікування.
Дітям, які вже мають негативний досвід, може знадобитися більше часу для цього.

Батьки повинні чітко усвідомлювати, що дана послуга не гарантує 100% адаптації дитини, яка залежить від різних факторів.

В чому суть психологічної адаптації?

Рано чи пізно у житті кожного з батьків настає момент, коли необхідно вести свою дитину до стоматолога. Багато хто намагається відтягнути цю не дуже приємну подію, але насправді боятися, і тим паче негативно налаштовувати дитину, не варто – головне все заздалегідь продумати і підійти до цього питання відповідально.

Перший похід до стоматолога - це фундамент подальшого відношення дитини до стоматології на все життя.

В клініках «Слален та Юта» є фахівці по дитячій стоматології, і все направлено на адаптацію юного пацієнта до майбутнього лікування. Стоматологи, які працюють в дитячому кабінеті, вміють не тільки лікувати дітям зубки, враховуючи вікові особливості зростаючого організму, але і володіють навичками психологічної адаптації дитини на стоматологічному прийомі.

Плануйте заздалегідь

Чим раніше ви зважитеся піти з дитиною до дитячого стоматолога – тим краще.

Привести дитину на перший прийом до стоматолога варто в 2-3 роки, коли вже сформовані молочні зубки і малюк вчиться за ними доглядати. Такий перший профілактичний прийом не буде пов’язаний для малюка із зубним болем, а значить, слова «стоматолог» і «стоматологія» не будуть викликати у нього негативної реакції.

З цією метою ми і хочемо запропонувати Вам послугу адаптації дитини до стоматологічного лікування.

На першому прийомі лікар огляне зубки малюка, оцінить їх стан, здоров’я ясен, визначить, чи правильно сформований прикус. Ви будете спокійні за здоров’я свого малюка, а він запам’ятає, що похід до кабінету стоматології — це не страшно.

Для того, щоб уникнути подібної фобії у дитини, мало привабливого інтер’єру, барвистих мультиків і чарівних рук стоматолога, необхідно ще багато складових.

Основою ми рахуємо єдину команду, яка складається із батьків, дитини й лікаря. І у кожного тут своя функція і свій час діяти.

Першими «вступають у гру» батьки, адже грамотна підготовка до першого візиту, надалі допоможе лікарю провести адаптацію до лікування.

Краще не розповідати дитині детально, як буде проходити лікування, і що йому будуть робити. Такі слова, як укол, свердлити, пломба, біль і багато інше повинні стати забороненими. Навіть слова з частинкою не, наприклад - «тобі не буде боляче» не зможуть заспокоїти вашого малюка, із всього сказаного у нього в голові відкладеться тільки слово «Боляче». А слово «свердлити», навіть якщо ви скажете – «трошки посвердлять» вже точно остаточно відіб’є бажання лікувати зуби. Звичайно ж, ці стандартні помилки батьки допускають виключно із добрих спонукань.

А що ж варто казати?

Розкажіть про те, що ви підете знайомитися з лікарем, який підрахує зубки і перевірить, чи добре  їх чистять удома. Обмежтеся цим, запасіться терпінням і вже під час першого візиту й адаптації ви станете розмовляти з лікарем одною мовою. Головне не обіцяти те, у чому ви не впевнені, і, якщо ви сказали «тобі нічого робити не будуть» - так і повинно бути. З першого етапу дитина повинна зрозуміти, що з ним відверті всі: і батьки, і лікар.

Адаптувати часом доводиться не тільки дітей, але і батьків. Часто до нас приходять маленькі пацієнти зі своїми батьками, які налякані більше, ніж діти. І тут відразу все зрозуміло - першою справою необхідно все роз’яснити мамі з татом, адже дитина не буде спокійною при тривожному стані батьків. Батькам ми, звичайно ж, пояснюємо, із чого складається лікування їх дитини, і просимо стримувати емоції. До батьків важливо донести, що дитина, особливо налякана або яка мала негативний досвід в минулому, навіть на самі прості і приємні маніпуляції може реагувати гостро.

Процес адаптації як правило триває не один візит. В нашій клініці лікарі чудово розуміють це і терпляче йдуть до одної мети: що б дитина перестала боятися і довірилася своєму лікарю. Дуже часто, діти «плачуть» навіть при звичайному огляді, вони так висловлюють свої емоції, і батькам при цьому треба утримувати свої емоції. Важливо запастися терпінням батькам, адже без їх спокійної і доброзичливої участі адаптація не відбудеться.

Бажано, щоб за здоров’ям зубів Вашого малюка стежив один і той же лікар. Малюку психологічно буде легше спілкуватися з ним, тому що хороший знайомий лікар-стоматолог буде сприйматися малюком як друг, який піклується про нього і у якого є безліч цікавих «штук». З приємним запахом стоматологічні матеріали, ополіскувачі для рота стануть ще одним позитивним фактором при відвідуванні кабінету стоматолога.

Діти звикають не тільки до місця, дружнього відношення, але і до лікаря. Часом батьки здійснюють помилку: в силу браку часу, квапливості, або неуважності змінюють лікаря, не підозрюючи про те, що всі лікарі абсолютно різні: по-різному розмовляють, спілкуються і навіть працюють. В такому випадку може настати рецидив, дитина знову розчарується, злякається, втратить довіру. І починати доведеться з самого початку, з процесу адаптації.

Велика роль у правильній підготовці до лікування відводиться батькам. Багато батьків вважають, що дитина не має права поводитися не так, як хочеться дорослим, тільки тому, що вони дуже зайняті, що у них немає часу на умовляння; їх дуже дратує сама ситуація, коли дитина відмовляється виконувати прохання лікаря. Багато не налаштовані на необхідність повторних відвідувань, пов’язаних не тільки з особливостями поведінки дитини, але і з методами лікування. Тому цій категорії батьків хочеться, щоб все було зроблено зараз. Вони готові здійснювати насильство над дитиною і своїм роздратуванням посилюють ситуацію.

Друга категорія батьків поводиться вкрай пасивно, вважаючи, що все, що відбувається в кабінеті - це турбота лише тих, хто в ньому працює.

Третя категорія надзвичайно потурає слабкостям своїх дітей, потураючи їх капризам, перебільшуючи свої обіцянки і, тим самим, закріплюючи негативну поведінку дитини.

На жаль, ні ті, ні інші, ні треті не бачать зв’язку між поведінкою дитини і своїми власними установками. Вони з обуренням відкидають припущення, що поведінка дитини може показувати їх власні недозволені або невротичні конфлікти.

Лікарю важливо визначити тип батьківської взаємодії з дитиною на прийомі адаптації, для подальшої плідної співпраці. Лікар проведе необхідну бесіду з батьками, основна мета якої - мобілізація внутрішніх ресурсів батьків, якщо турбота про здоров’я дитини для них насправді важлива.

Головне - необхідно добитися створення атмосфери довіри і партнерства з батьками маленьких пацієнтів з метою зменшення тривоги та емоційної напруги, корекції невірного відношення до стоматологічного лікування.

Тривожним батькам лікар дасть можливість висловитися. Сумнівним і які сумніваються проведе лаконічні підтримувальні бесіди. До легковажних і ейфорійно налаштованих застосовується директивний підхід. Тут лікар загострить увагу на можливих ускладненнях втрати зубів.

На жаль, не у всіх дітей процес адаптації проходить легко і швидко, це залежить від багатьох факторів: вік дитини, психоемоційний стан, характер, настрій, наявність досвіду спілкування з медичним персоналом в минулому, і як не дивно навіть погода й індивідуальні біологічні ритми.

Звичайно, метод фізичного утримання – це кам’яний вік, але повинні зізнатися, що не всіх дітей можливо адаптувати. Частіше об’єм лікування і складність маніпуляцій непорівнянні з можливостями дитини в дуже ранньому віці. Діти, які мають певні психологічні й психічні особливості найчастіше не терплять навіть самих простих маніпуляцій, довіру таких дітей, на жаль, заслужити практично неможливо. В таких випадках мова йде тільки про лікування під наркозом.

У 2 роки одна дитина може дати вилікувати кілька зубів, а інша навіть не відкриє рота. Діти з особливостями теж всі абсолютно різні: почувши діагноз і не поспілкувавшись з дитиною, не зробивши спробу адаптації ніколи не можна категорично стверджувати, що це неможливо. Трапляється, що дітей з діагнозом аутизм легше адаптувати до стоматологічного лікування, ніж дітей, які мають досвід лікування з фізичним утриманням.

РЕКОМЕНДОВАНИЙ РЕЖИМ АДАПТАЦІЇ:

1 прийом – адаптація плюс огляд з виявленням проблем в порожнині рота дитини – знайомство дитини з новою атмосферою, лікарем, інструментами, бормашиною, огляд порожнини рота на наявність патології із застосуванням ігрових методик. Обговорення з батьками проблем в порожнині рота дитини, рекомендації по догляду і лікуванню, навчання правилам гігієни на макеті і в порожнині рота, складання плану лікування, рекомендації батькам по підготовці дитини удома до подальшого відвідування стоматолога для лікування. Тривалість – в средньому 30 хвилин.

2 прийом – адаптація плюс профгігієна – продовження формування довіри у дитини до лікаря і навколишніх обставин, продовження знайомства з обертаючими, дзижчачими елементами обладнання із застосуванням ігрових методик. При готовності дитини – профгігієна порожнини рота. Тривалість – в средньому 45 хвилин.

Якщо дитина добре перенесе ці два візити, можна приступати до лікування. Деяким дітям може знадобитися більше двох адаптаційних прийомів. Тривалість адаптації узгоджується з батьками і проводиться за їх згодою.

Дитині комфортно в наших клініках. В кабінеті лікар знайомиться і спілкується з маленьким пацієнтом, показує всі пристосування, розповідає, як вони працюють. Під час лікування діти дивляться мультики, які вибирають самі. Коли лікування закінчене, дитина отримує невеликий подарунок за свої успіхи.

Здоров’я і благополуччя дитинипершочергова задача кожного з батьків.
М
и допоможемо Вам в цьому!!!

Дата: 13 липня 2018
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.