ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Пластика вуздечки верхньої губи та види операцій

Пластика вуздечки верхньої губи: що собою являє та для чого виконується

Вуздечка – складка, що забезпечує фіксацію верхньої губи до тканин щелепи. У нормальному стані вона дозволяє людині ковтати, говорити та жувати. Але при аномаліях її розвитку спостерігаються порушення. У такому разі виконується пластика верхньої вуздечки – хірургічна маніпуляція, яка передбачає її підрізання та зшивання в потрібному місці. Проводить оперативне втручання стоматолог-хірург.

Коли потрібно проводити процедуру

У нормальному стані вуздечка кріпиться до ясенних тканин на відстані 5-8 мм від передніх зубів, що дає можливість добре артикулювати, рухати верхньою та нижньою губами. При її патологіях порушується функціональність, справляється негативний вплив на зуби. Направити на пластику може ортодонт, неонатолог, логопед або пародонтолог. Показання до виконання таких маніпуляцій:

  1. Дисфункція смоктання в дітей. Вигодовування забезпечується за допомогою язика та верхньої губи. Коли її рухливість недостатня, малюк не може повноцінно харчуватися. Якщо він неспокійний, часто плаче, варто показати дитину стоматологу.
  2. Погана дикція. При укороченій складці слизової складно вимовляти голосні та губні звуки. У такому разі логопед рекомендуватиме пластику, після проведення якої проблема автоматично зникає.
  3. Діастема. При укороченій вуздечці, близькій її фіксації до краю альвеолярного відростка відтягуються міжзубні сосочки, через що з'являється щілина між центральними зубами.
  4. Неправильний прикус. Патологія складки слизової навантажує зубний ряд, що спричинює негативний вплив на його формування. У такому разі при виправленні прикусу брекетами ортодонт спочатку призначить операцію з пластики вуздечки.
  5. Ясенна посмішка, при якій оголюється значна частина (понад 2 мм) верхніх ясен. Пластична корекція вуздечки подовжує верхню губу та знижує її рухливість, виправляє прикус. Це усуває деякі причини розвитку естетичного дефекту.

Через аномалії розвитку складки слизової можуть проявлятися захворювання порожнини рота. Так, широка вуздечка сприяє накопиченню відкладень між зубами, що стає причиною появи карієсу та запалення.

Коротка складка підіймає верхню губу. Внаслідок цього відкриваються шийки та корені зубів, вони стають рухливими, підвищується чутливість. У простір, що утворився, потрапляють залишки їжі та починають гнити. З'являється неприємний запах з рота, розвиваються хвороби пародонту. Пластика вуздечки запобігає багатьом стоматологічним проблемам і розв’язує їх.

\

Протипоказання до пластики

Коригувати вуздечку, вдаючись до хірургічних маніпуляцій, можна не кожному пацієнтові. Протипоказаннями до проведення пластики вуздечки верхньої губи є такі чинники:

  • патології порожнини рота;
  • остеомієліт;
  • запущений каріозний процес, що супроводжується ускладненнями;
  • захворювання крові та центральної нервової системи;
  • психічні розлади;
  • онкологія;
  • колагенози;
  • опромінення в області голови та шиї, після якого не пройшло достатньо часу;
  • загострені інфекційні процеси.

Щоб дізнатися, чи можна проводити операцію, варто проконсультуватися з лікарем. 

 

Види процедури

При розвитку хвороб, дефектах кріплення вибирають відповідний метод проведення пластики.

Методика

Особливості маніпуляцій

 Френотомія

  Застосовується, коли тяж короткий або вузький. Завдяки підрізанню усувається дискомфорт при жуванні, виправляється неправильний прикус.

 Френулопластика

  Процедура передбачає фіксацію складки в іншій ділянці – частіше вище. Розріз у такому разі роблять Y- або Z-подібним.

 Френектомія

  Таке розсічення робиться при широкій вуздечці. Це один із найбільш радикальних методів пластики, який передбачає часткове або повне видалення міжзубного сосочка та тканини слизової.

 

У якому віці проводити процедуру

Пластику вуздечки верхньої губи можна робити немовлятам, якщо її аномалії порушують природне вигодовування. Доцільно проводити такі маніпуляції в такі два періоди:

  1. 5-річний вік. Це час, коли змінюється прикус – передні молочні зуби випадають, центральні постійні різці виростають на 1/3 частину своєї довжини, а бічні ще не прорізалися. Якщо в цей період зробити пластику, діастема не з'явиться. Зуби змістяться до центру. Сприяти цьому буде й поява бічних різців.
  2. Вік 7-8 років. У цей час вже чотири передні постійні зуби виростають повністю.

При відповідних показаннях у дорослих і підлітків також коректують положення складки слизової.

\

Підготовчий етап

Оскільки процедура має низку протипоказань, необхідно попередньо пройти обстеження: здати загальний аналіз крові та сечі, зробити коагулограму, у рідких випадках флюорографію. Порожнину рота санують, щоб усунути джерела інфекції. Перед оперативним втручанням необхідно поїсти. Це допоможе не порушити показники згортання крові. Важливо добре почистити зуби та прополоскати рот.

Оскільки часто таку пластику роблять дітям, важлива психологічна підготовка. Дитину перш за все цікавить, як роблять операцію та чи боляче їй буде під час виконання маніпуляцій. Тому важливо запевнити малюка у відсутності сильного дискомфорту, розповісти, як все буде відбуватися (якщо він вже у свідомому віці). Правильний настрій допоможе лікарю швидше та коректніше зробити свою роботу.

Як виконують пластику

Оперативне втручання проводять за допомогою скальпеля або лазера. Попередньо проблемне місце знеболюється. Далі хірург робить розріз або резекцію. У разі потреби накладає шви. Важливо, щоб пацієнт сидів нерухомо у кріслі до завершення маніпуляцій.

Пластику лазером виконують за кілька хвилин. При застосуванні цього способу пацієнт не відчуває болю, немає крові. Реабілітаційний період короткий. Хворе місце не вимагає антибактеріального оброблення, оскільки лазер стерилізує та запаює рану. Тому така методика є комфортнішою.

\

Доглядаємо за ротом після операції

Відразу після пластики може відчуватися дискомфорт. Під час реабілітаційного періоду треба ретельно дотримуватися гігієни порожнини рота, що також передбачає чистку язика та ясен. Потрібно полоскати рот антисептичним розчином.

Необхідно виключити вживання твердої та гарячої їжі. Це запобігає роздратуванню вуздечки та дозволяє їй швидше зажити. На другий чи третій день після операції лікар призначить прийом. Пропускати його не можна. Середня тривалість періоду реабілітації – 10–15 днів, частіше він проходить спокійно. Щоб зміцнити жувальні м'язи, через тиждень після операції починають робити спеціальні вправи.

Питання: Після пластики вуздечки припухла губа. Чи нормально це та що робити?

Відповідь: Після закінчення дії анестезії невелика припухлість верхньої губи – нормальна реакція на проведені маніпуляції. Через дві-три години після проведення операції можна прикласти до губи холод. У більшості випадків припухлість зникає вже до другого дня.

Дата: 11 січня 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.