ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Жовті зуби – дефект або ознака голлівудської посмішки

«Голлівудська» посмішка сьогодні в багатьох, і в деяких випадках в буквальному сенсі цього слова. Для певних груп людей це не просто естетичні якості, а й психологічна потреба. Красиву посмішку передбачає ідеал краси. Вона говорить про успішність людини, уважне ставлення до свого здоров'я. Але, на жаль, білосніжний колір не властивий природній емалі, тому в багатьох людей жовті зуби. Про що говорить така ознака та що робити, щоб отримати посмішку мрії? Розберімося разом.

Чому зуби жовті з народження

Жовтуватий відтінок зубів – це норма. Шанс отримати від народження білосніжну посмішку дорівнює нулю. Кожна людина має свій колір зубів. І яким він буде, залежить від генетичних факторів. Якщо в батьків він жовтого відтінку, то й у дитини з великою ймовірністю будуть такі самі зуби. Існує ген, який визначає колір зубної поверхні ще до народження. Тому відразу після прорізування зубів у немовлят вони можуть бути жовтуватого відтінку. Причому його інтенсивність коливається від світлого до темного.

Емаль від природи майже прозора. Дещо жовтуватий відтінок їй надають мінерали, які зміцнюють зуби. Колір посмішки здебільшого визначає дентин, що знаходиться під емаллю. Його природний колір є жовтим або коричневим, оскільки він теж містить мінерали. Якщо емаль тонка, дентин сильно просвічується. При товстій її структурі жовтизна ховається. Тому, на подив багатьох, жовтий відтінок зубів з народження не варто розглядати як дефект.

Висока мінералізація зубів допоможе запобігти розвитку карієсу. Тоді як виражений їх білий колір з легкою матовістю, навпаки, може свідчити про брак мінералів. Через це підвищується ризик розвитку стоматологічних захворювань, виникнення підвищеної чутливості. Якщо придивитися, можна побачити, що ікла жовтіше своїх «сусідів». Це пояснюється тим, що вони найміцніші та містять велику частку дентину.

Основні причини жовтизни зубів у дітей і дорослих

Як уже з'ясувалося, жовті зуби від природи не повинні викликати занепокоєння. Інша річ, якщо наліт з'явився з часом у підлітків або дорослих. В такому разі необхідно звернутися до стоматолога, який допоможе визначити причини дефекту. Вони можуть бути різні:

  1. Вживання певних продуктів і напоїв. Фарбують зуби барвники синтетичного та природного походження. Чай, кава, червоне вино, солодкі газовані напої, ягоди, буряк, шоколад і безліч інших продуктів змінюють колір емалі. У деяких людей вона гладка, тому не схильна до впливу барвників. В інших поверхня шорстка. Пігменти легко проникають в пори, провокуючи виникнення жовтих або коричневих плям. Людям зі слабкою емаллю варто відмовитися від деяких продуктів і напоїв, якщо вони бажають мати красиву посмішку.
  2. Велика кількість цукру в раціоні. Цей продукт є найголовнішим ворогом зубів. Він негативно впливає на емаль, роз'їдаючи та руйнуючи її. Вона стоншується й починає просвічуватися. В такому разі не допоможе навіть ретельна гігієна порожнини рота.
  3. Деякі ліки. Певні антибіотики, наприклад препарати тетрациклінового ряду, можуть провокувати відхилення на стадії формування зубів. Якщо вагітна жінка вживала подібний засіб у другому триместрі вагітності або дітям його пропонували до 8-річного віку, то, відповідно, молочні та постійні зуби прорізаються вже з коричневими вкрапленнями.
  4. Засоби для полоскання. Хоча гігієнічні полоскання включені до комплексу необхідних процедур з догляду за порожниною рота, деякі склади мають високу концентрацію. Наприклад, ті, які призначаються після оперативних втручань або при лікуванні пародонту. Навіть 0,2%-ний розчин хлоргексидину провокує зміну кольору емалі. Але це легко виправити звичайним чищенням. Варто зазначити, що звичайні ополіскувачі безпечні та підходять для щоденного використання.
  5. Куріння. Ця шкідлива звичка не тільки викликає залежність, але й пояснює, чому в курців утворюються жовті або коричневі плями на зубах. Куріння негативно впливає на здоров'я порожнини рота загалом.
  6. Флюороз. Фтор – корисний для зубів мікроелемент, але тільки в певній кількості. При надмірній виникає флюороз. Одним із симптомів захворювання є плями жовтого або коричнево-жовтого кольору. Основне джерело фтору – це вода. Також елемент включають до складу зубних паст. Надходити він може в організм разом із деякими таблетованими формами фториду. Якщо виникають підозри, що в організмі дитини надмірна кількість фтору, варто проконсультуватися з лікарем.
  7. Механічна травма. Внаслідок удару може з'явитися тріщина на емалі, всередині зуба пошкоджуються кровоносні судини, що призводить до його фарбування.
  8. Бруксизм – несвідоме скреготіння зубами. Виявляється частіше під час сну, тому людина може навіть не здогадуватися про наявність патології. Бруксизм призводить до пошкоджень емалі й до пожовтіння зубів.
  9. Вікові зміни. Придбання жовтизни з часом – природний процес, оскільки зуби протягом усього життя піддаються впливу різних негативних факторів. Їх стан буде залежати від того, як людина доглядала за порожниною рота.

Найбільш часта причина появи жовтого нальоту на зубній поверхні в дитини – погана гігієна порожнини рота. Емаль молочних зубів дуже вразлива. Вона тонка й пориста, тому вплив будь-яких негативних факторів відразу відбивається на їх стані. Дефекти емалі та дентину можуть бути викликані деякими вродженими захворюваннями. У разі їх наявності зуби поступово жовтіють, можуть придбати навіть темно-коричневий відтінок. Потемніння іноді спостерігаються після ендодонтичного лікування, коли видаляється нерв.

Чи можна відбілити зуби в домашніх умовах

Багато людей часто відкладають візит до стоматолога й намагаються визначити, як прибрати жовтизну самостійно. Нерідко в поле зору потрапляють розрекламовані та популярні сьогодні відбілювальні пасти. Але варто усвідомити один важливий момент – вони містять частинки, що впливають на зубну поверхню як наждачний папір. Про це виробники «забувають» згадати. Згодом такі пасти пошкоджують емаль, як і ті, до складу яких входить активоване вугілля. Відбілювальні смужки, що продаються в аптеці, теж мають агресивний склад і не чинять очікуваний ефект.

Не варто використовувати з метою відбілювання харчову соду й лимонну кислоту – вони просто розїдають емаль. Що робити, щоб не завдати шкоди зубам? Найкращі дії в домашніх умовах – це регулярне та ретельне дотримання гігієни ротової порожнини. Необхідно також виключити з раціону або обмежити кількість вживаних «поганих» продуктів, напоїв і, звичайно, кинути палити.

Дієві стоматологічні методи відбілювання зубів

Якщо вас дійсно цікавить, як відбілити зуби, краще піти до лікаря та взяти до уваги його рекомендації. Сьогодні стоматологія пропонує різні методи розв’язання проблеми:

  1. Механічне чищення – найпростіший метод, що проводиться за допомогою спеціальних насадок. Внаслідок виконання процедури усуваються м'які та тверді зубні відкладення. Така методика дозволяє запобігти карієсу й захворюванням ясен.
  2. Апаратне чищення. Як очистити зуби й усунути їх жовтизну? У процесі процедури лікар видаляє зубний наліт за допомогою ультразвукового апарату. Спеціальні насадки дозволяють зняти над’ясенні та під’ясенні відкладення. Після процедури повертається природний відтінок зубів.
  3. Відбілювання. Є різні способи освітлення зубної емалі. Це може бути хімічне, внутрішньоканальне, лазерне та фотовідбілювання. Ці методики відрізняються за вартістю та ефективністю.
  4. Вініри. Якщо ви шукаєте спосіб, як прибрати дефекти зубного ряду, варто розглянути варіант спеціальних накладок на передні зуби. Вініри дозволяють отримати ідеально рівну і, що важливо при жовтизні, білосніжну посмішку. Така методика не передбачає сильного впливу на зубну емаль – шліфування, лазерного оброблення тощо.

Сучасні методики дозволяють освітлити емаль з різним ступенем жовтизни. Процедури не викликають у пацієнта больових відчуттів і виконуються досить швидко. Лікар порекомендує найбільш підхожу для вас методику.

Як не допустити пожовтіння зубів: профілактичні заходи

Щоб не постало питання, Як позбутися від жовтого нальоту, краще проблему попередити. Як вже говорилося, варто відмовитися від куріння, газованих напоїв, кави. Пиття, що містить фарбувальні пігменти, краще вживати через соломинку. Важливо нейтралізувати дію кислот на емаль. Для цього після вживання кислотовмісних продуктів потрібно полоскати рот чистою водою або запивати нею або молоком. Варто також відмовитися від перекусів між основними вживаннями їжі. Це сприяє більш ефективному вимиванню кислот слиною.

Регулярне чищення зубів – одна з головних умов збереження красивого кольору посмішки. Необхідно користуватися зубною ниткою, ополіскувачем. При виникненні сухості в роті потрібно проконсультуватися з лікарем. Фторидовмісні препарати вживають під суворим контролем.

Дата: 17 травня 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.