ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

3 види біонатора для красивої посмішки

Що таке біонатор?

Біонатор Бальтерса — допоміжна ортодонтична конструкція, головна задача якої — виправлення прикусу залежно від виду:

  • 1-й вид — протрузія верхньої щелепи, вузькі зубні ряди і глибокий прикус, верхні зуби при зімкнутій щелепі накривають нижні і відходять далеко уперед на відстань більше 50% розміру нижньої щелепи;
  • 2-й вид — відкритий прикус, при зімкнутій щелепі між передніми зубами утворюється щілина. Патологія порушує дикцію;
  • 3-й вид — мезіальний прикус, протрузія нижньої щелепи, яка сильно видається вперед. Можливі симптоми: біль в щелепних кістках, скрегіт зубами, зміщення рис обличчя.

Стоматологи радять біонатор при тимчасовому і комбінованому прикусі. Конструкція запобігає попаданню губ і щок між зубами, коригує положення язика і щелепи, сприяє зімкненню губ. Використання біонатора не лише виправляє прикус, але й підвищує функціональність м'язів, нормалізує дихальну функцію і виправляє осанку.

З чого складається біонатор

Конструкція має основні і додаткові деталі. До основних відносяться:

  • бічні пластикові щити — перешкоджають попаданню язика в зубний простір;
  • піднебінний бюгель з вигином назад або вперед;
  • оклюзійні накладки для опори;
  • вестибулярні назубні дуги.

Залежно від показань біонатор додатково може оснащуватися щитами для відведення щок і губ, вестибулярною пластинкою для позбавлення від шкідливих звичок (дихання ротом, смоктання пальця, скрегіт зубами і так далі).

Як працює біонатор

Біонатор ортодонтичний — унікальний апарат, що розвиває нижню і верхню щелепу, м'язи губ. При правильному ковтанні язик упирається в передню частину піднебіння, що знаходиться на межі з верхніми зубами, для негативного тиску. Це дозволяє зберігати збалансоване положення зубних рядів.

При інфантильному, патологічному ковтанні язик знаходиться на нижніх зубах, і негативний тиск досягається за рахунок роботи щічних м'язів, скорочення яких веде до звуження зубних рядів і ретрузії верхньої щелепи.

Біонатор утримує нижню щелепу в передньому положенні і коригує розташування щок, язика, розвантажує шийний відділ, покращує дихання. Тривале носіння конструкції стимулює розвиток нижньої щелепи.

Біонатор фіксує конструктивний прикус: нижня щелепа висувається до зімкнених верхніх і нижніх різців. Конструкція збільшує внутрішньоротовий об'єм і полегшує зімкнення губ.

Як поставити біонатор

Відвідати стоматологічну клініку варто при наступних симптомах:

  • западання щелепи;
  • зуби накривають один одного;
  • протрузія щелепи;
  • після травми сталися зміни в зубному ряду;
  • дискомфорт під час їжі;
  • неможливість якісно почистити зуби.

Стоматолог може направити вас до ортодонта з причини, яку не видно неозброєним оком. Не варто нехтувати рекомендацією, адже правильне розташування зубного ряду — це запорука здорових і міцних зубів в майбутньому.

На консультації ортодонт поставить діагноз, підбере терапію, складе план лікування і назве попередню вартість.

У якому віці краще починати лікування?

Терапію у ортодонта можна почати у будь-який момент. Але є певні вікові інтервали, в яких лікування здобуде найбільший ефект. Думки ортодонтів із цього приводу розходяться: одні називають найбільш сприятливим період у віці 12–14 років, під час активного зростання організму. Інші ж вважають, що лікування необхідно проводити вже з 7 років, щоб до підліткового віку у дитини вже була красива посмішка.

Проходити терапію у ортодонта можна не лише дітям. Більше 50% пацієнтів, які приходять за правильним прикусом і красивою посмішкою, — це дорослі. Адже здорова щелепа, в якій усі зуби ростуть правильно, — це не лише естетично, але й хороший фундамент для здорової посмішки в майбутньому.

Дата: 10 лютого 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.