ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

5 видів антибіотиків при запаленні ясен і зубів: який обрати, особливості лікування

Послуги стоматології — це не лише протезування, видалення та пломбування зубів. Лікарі призначають і терапевтичне лікування у разі діагностування запальних процесів. І якщо вони спровоковані хвороботворними бактеріями, то найбільш доречними будуть антибіотики. Призначати такі препарати повинен стоматолог, який зробить вибір в індивідуальному порядку, враховуючи особливості організму пацієнта та декілька інших факторів.

Флюс і зубний біль: які антибіотики підходять для терапії

Флюс — це гнійне ураження зубної тканини та ясен, тому він завжди супроводжується сильним, нав'язливим болем. Така патологія може лікуватися наступними видами засобів з антибактеріальними властивостями:

  1. Нітроімідазоли — синтетичні речовини, найвідомішим і ефективнішим препаратом цієї групи вважається «Метронідазол». Діє засіб безпосередньо на хвороботворні бактерії, а саме — руйнує їх ДНК.
  2. Фторхінолони — проявляють терапевтичну активність відносно широкого спектра бактерій. Найпопулярнішими та часто використовуваними продуктами цієї групи є «Левофлоксацин», «Ципрофлоксацин», «Моксифлоксацин». Вони пригнічують вироблення ферментів в організмі хвороботворних організмів, що призводить до їх загибелі.
  3. Лінкозаміди — пригнічують основні життєві процеси патогенних мікроорганізмів: припиняється синтез білка. Найчастіше у стоматології призначають два представники цієї категорії — «Линкоміцин» і «Кліндаміцин».

При флюсі антибактеріальна терапія може застосовуватися і до розтину гнійного абсцесу, і після проведеного хірургічного втручання. Вибирається тільки один препарат з вищеперерахованих груп, який, на думку лікаря, буде найефективнішим у кожному конкретному випадку.

Антибактеріальна терапія при запаленні зубів

Лікарі при запальних процесах у тканинах і коренях зубів можуть призначати засоби з групи фторхінолонів, але іноді використовують інші види ліків. Ефективними будуть пеніциліни — «найстаріші», добре відомі речовини, які мають виражену бактерицидну властивість. Їх дія спрямована на руйнування стінки клітини, що призводить до її швидкої загибелі. Стоматологи застосовують у своїй роботі практично весь пеніциліновий ряд, але найпопулярнішими є «Ампіцилін», «Амоксицилін».

Ще один вид антибактеріальних засобів — тетрацикліни, які були відкриті ще у 40-х роках минулого століття та дотепер зберігають свою ефективність. Вони однаково діють і проти грампозитивних, і проти грамнегативних мікроорганізмів. Тетрацикліни пригнічують синтез білка клітинами бактерій, що й призводить до їх загибелі.

Схеми призначень антибіотиків у стоматології

Терапевтичний ефект від приймання призначеного засобу настає протягом 3 діб, але якщо за цей період пацієнт не відчуває полегшення стану, то потрібно буде коригувати лікування та підбирати інші таблетки. Курс терапії у стоматології — мінімум 5 днів, проте лікар може рекомендувати тижневу терапію, або ж продовжити її до 10-14 діб. Все залежить від особливостей організму пацієнта, швидкості купірування запального процесу.

Рідкісний випадок, коли після приймання ліків пацієнт не відчуває полегшення, це може відбутися з кількох причин:

  • маленьке дозування — патогенні мікроорганізми просто не знищуються повністю, патологічний процес продовжує прогресувати;
  • скорочення курсу лікування — переривання курсу призводить до розвитку стійкості бактерій до препаратів;
  • вимушене приймання інших ліків — вони можуть знижувати ефективність засобів з антибактеріальними властивостями.

Не буде лікувального ефекту й у разі індивідуальної непереносимості обраного засобу. У такому випадку стоматолог повинен буде підібрати заміну — для кожної людини знайдеться антибіотик, який буде сприйматися організмом адекватно.

Особливості проведення антибактеріального лікування

Приймання препаратів потрібно проводити з дотриманням деяких правил:

  • під час курсу лікування не можна вживати алкогольні напої — алкоголь у рази підвищує ймовірність розвитку побічних ефектів, дає додаткове навантаження на печінку;
  • не варто запивати ліки молоком і фруктовими соками (особливо цитрусовими) — зменшується всмоктуваність активно діючих речовин, що знижує ефективність терапії;
  • потрібно дотримуватися графіка приймання ліків — якщо вказано, що доза повинна бути прийнята 2 рази на день, то таблетки п'ються кожні 12 годин, при триразовому лікуванні — кожні 8 годин;
  • прописані ліки дорослим не підходять для лікування дітей — лише лікар зможе підібрати необхідний засіб, щоб уникнути виражених побічних ефектів.

Під час приймання препаратів даної категорії потрібно контролювати свій стан — можлива поява побічних ефектів:

  • запори або діарея, метеоризм;
  • висип на шкірних покривах, рясна сльозотеча, часте чхання та набряки обличчя, рук;
  • тупі постійні головні болі;
  • розвиток грибкових захворювань, нерідко діагностується кандидоз ротової порожнини (молочниця);
  • потемніння емалі зубів, особливо часто відбувається під час приймання препаратів тетрациклінової групи;
  • пригнічений настрій, депресія без видимих ​​причин.

При появі перелічених симптомів потрібно звернутися за консультацією до свого лікаря — він скоректує призначення, підбере інший антибіотик.

Зубні проблеми можна й потрібно розв’язувати терапевтичними методами, щоб зберегти зуби у ротовій порожнині й уникнути протезування. У цьому допоможуть антибіотики, які здатні швидко знищувати всі відомі хвороботворні мікроорганізми, купірувати запальний процес. Але самостійний вибір ліків — погана ідея, тому що потрібно керуватися не тільки загальними рекомендаціями та інструкцією, а й особливостями патологічного стану.

Дата: 17 вересня 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.