ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Депульпірування зуба: що це таке, чому болить при натисканні

Депульпування зуба: коли і з якою метою проводиться процедура, наслідки

Ще до недавнього часу запалення пульпи було вироком, і хворий зуб видалявся. Сучасні методики, якісні анестезуючі препарати і кращі ендодонтичні інструменти дозволяють проводити процедуру на вищому рівні. Депульпування зуба – одна з найвідповідальніших маніпуляцій, що застосовуються в стоматологічній практиці, оскільки від якості її проведення залежить подальше здоров'я порожнини рота. Довірити процедуру потрібно тільки професіоналам.

Депульпування зуба: що це таке

Депульпування – це видалення судинно-нервового пучка (пульпи), що знаходиться всередині кореневого каналу. Він являє собою сполучну тканину, яка складається з безлічі кровоносних судин і лімфатичних вузлів, нервових закінчень. Головні функції пульпи – живлення зубних тканин і захист від бактерій. Тому її видалення – це крайній захід. Будь-який кваліфікований фахівець намагається хоча б частково зберегти зуб, щоб мати можливість відновити його. Стоматолог, оцінюючи клінічну картину, приймає рішення про часткове або повне видалення нерва.

В яких випадках видаляють пульпу

Показання до проведення депульпації:

  1. Глибокий карієс з великими ураженнями. У цьому випадку недоцільно встановлювати пломбу, оскільки вона не буде триматися. Така ситуація спостерігається і при наявності декількох каріозних порожнин, що знаходяться поруч. Видалення уражених тканин призведе до утворення великого дефекту. Відновити зуби в деяких випадках можна за допомогою штифта, вкладки, коронки, але ці способи також передбачають видалення нерва.
  2. Пульпіт – ураження пульпи, яке трапляється через поширення карієсу. Захворювання супроводжується болем, частіше з'являється ввечері і вночі. Не має значення, скільки болить зуб. До лікаря потрібно звертатися при перших неприємних симптомах. Якщо не надати своєчасну допомогу, пульпіт переростає в періодонтит, при якому запалюється окістя і кістка. Для лікування цього ускладнення потрібно набагато більше часу і сил.
  3. Періодонтит – запалення тканин зв'язкового апарату, навколишніх коренів.
  4. Важкі форми пародонтиту (в деяких випадках).
  5. Механічна травма. Наприклад, при горизонтальній тріщині кореня без депульпування не обійтися.

Часто процедуру проводять перед протезуванням, коли планується кріплення опорних коронок на живі зуби. Це необхідно для того, щоб запобігти запаленню пульпи, яке може виникнути через проникнення до неї інфекції. Їжа, потрапляючи під коронку або ясна, сприяє інтенсивному розвитку патогенної мікрофлори. Тому з двох зол доводиться вибирати меншу.

Як проводиться процедура

За короткою фразою «депульпування зуба» стоїть ряд механічних складних маніпуляцій:

  • введення анестезії;
  • розсвердлювання бормашиною тканин для отримання доступу до пульпарної порожнини;
  • закладання в неї спеціальної речовини, яка має «вбити» нерв (якщо лікування у 2 візити);
  • установка тимчасової пломби;
  • видалення пульпи при повторному відвідуванні стоматологічного кабінету – проводиться інструментальна та медикаментозна обробка каналів;
  • заповнення їх пломбувальними матеріалами;
  • відновлення анатомічної форми коронки.

Ці етапи передбачає девітальна депульпація зуба. У деяких випадках застосовується вітальна методика, що ігнорує етап закладання ліків для умертвіння пульпи. Зуб при цьому відразу пломбується на постійній основі. Для контролю якості пломбування каналів лікар призначає рентгенодіагностику.

Наслідки та можливі ускладнення

Що означає депульпування зубів для пацієнтів? Після видалення пульпи зубні тканини втрачають живлення зсередини і з часом стають крихкими. Але це можливість зберегти зуб, що в будь-якому випадку краще, ніж видаляти його з подальшим проведенням протезування. При видаленні нерва в передньому зубі лікар може порекомендувати вініри, оскільки емаль без пульпи швидко темніє.

Чи може хворіти депульпований зуб? На жаль, так. Хоча нерв вилучений і, здавалося б, уже нічого не турбуватиме, пацієнт після процедури нерідко відчуває дискомфорт. У ряді випадків біль вважається нормою. Найчастіше він проходить за 1–3 дні. Іноді зберігається 1–2 тижні, поступово слабшаючи. Це реакція організму на втручання, його адаптація до пломбувального матеріалу, яким заповнили канали. Але якщо болить зуб тривалий час, неприємні відчуття не вщухають, а навіть наростають, це може вказувати на розвиток ускладнень. Їх провокують такі чинники:

  1. Порушення оклюзії. При впливі анестезії пацієнту складно оцінити, чи заважає йому пломба. Потім вона може виявитися занадто високою, через що виникає біль при натисканні. Усувається проблема шліфуванням.
  2. Розгерметизація (усадка) пломби – через її відходження від порожнини дратуються нервові закінчення навколозубних тканин. У матеріалі можуть утворитися мікротріщини, які пропускають повітря.
  3. Тривала дія інструментами. Через це тканини перегріваються.
  4. Алергія на використані матеріали. Крім болю, можуть з'являтися висип, почервоніння, набрякають ясна.
  5. Перфорація кореня. Прокол його стінок призводить до потрапляння пломбувального матеріалу в періодонтальні тканини. В такому випадку зуб може боліти до півроку.
  6. Попадання уламка інструменту в канал. Часто це трапляється через анатомічні особливості його будови, наприклад, при сильних вигинах.
  7. Нещільне заповнення каналу пломбувальним матеріалом. У такій ситуації бактерії потрапляють всередину, провокуючи запалення. Це і пояснює, чому болить зуб.
  8. Неповне витягнення пульпи. В результаті залишки судинно-нервового пучка запалюються. Патологічний процес переходить на ясна.

У разі появи побічних явищ варто також звернути увагу на наявність інших симптомів. Якщо виникли підозри на розвиток ускладнень, не потрібно затягувати з візитом до стоматолога. Чим швидше буде надана кваліфікована допомога, тим більше шансів на успішне усунення проблеми.

Дата: 9 травня 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.