ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Гострий герпетичний стоматит у дітей: лікування, симптоми

Герпетичний стоматит – ситуація, коли не варто зволікати

Вірус герпесу мають близько 95% жителів планети. Такі інфекції є одними з найпоширеніших, особливо якщо це стосується дитячого віку. Небезпечний вірус простого герпесу, потрапляючи до організму, він бачить своєю мішенню практично всі життєво важливі органи та системи, найчастіше проявляючись у різних клінічних інфекційних формах. У дитячій стоматології, поряд зі серйозними ураженнями слизових оболонок порожнини рота, саме цим патологіям відводиться провідна роль. Гострий герпетичний стоматит (ГГС) діагностується у понад 80% випадків. У стоматологічній клініці «Слален» цій проблемі приділяється пильна увага. Фахівці, спираючись на свій величезний досвід роботи з дітьми, вважають захворювання не лише медичною проблемою, а й соціальною, судячи зі швидкості та масовості поширень.

Чому хворіють діти раннього віку

Гострий герпетичний стоматит у дітей займає не тільки перше місце серед уражень слизових, а й очолює групу дитячих інфекційних захворювань. Хворіють різновікові діти (переважно від 1,5 до 5 років), а найуразливішими вважаються діти від 6 місяців до 3-х років. Адже у них поступово знижується рівень захисних антитіл, отриманих від мами через плаценту. У цьому періоді не повністю сформовані бар'єри, що запобігають проникненню інфекцій, а епітеліальні покриви доволі тонкі. А отже відсутні зрілі системи власного імунітету на тлі низького рівня реакцій клітинного опору.

Форми передачі інфекції

Вірус легко передається від дорослих через поцілунки, посуд, дитячі іграшки тощо. У віці з трьох до шести років збільшується кількість контактів дітей з навколишнім світом та іншими дітьми. Під час відвідування дитячого садка, гуртків, парків і дитячих атракціонів відбувається адаптація імунної системи, будуються фізичні та нервові навантаження. У емоційному плані дитина звикає до колективу, відчуває стреси, психоемоційну напругу. Ці фактори послаблюють імунітет дітей і створюють умови для виникнення гострих і хронічних запалень.

Як проявляється недуга

Серед найхарактерніших симптомів можна назвати:

  1. Появу жовтих дрібних бульбашок, заповнених рідиною. Вони локалізуються на слизових щік, яснах, спинці язика, губах, піднебінні. Це завдає дітям нестерпного болю. Зменшується апетит через неможливість ковтати, їсти та пити.
  2. Млявість чи надмірну дратівливість.
  3. Підвищення температури, набряк лімфовузлів.
  1. Приєднання інших патологій у занедбаних випадках (ГРВІ, ларингіт, кон'юнктивіт, тонзиліт, гайморит).

При своєчасному та грамотному діагностуванні та лікуванні, хвороба не є небезпечною, не переходить у хронічну стадію.

Основні форми захворювання

Фахівці виділяють декілька стадій:

  1. Легкий ступінь ГГС

Зазвичай супроводжується підвищенням температури 37,5 °С. Через 1-2 дні розвивається катаральний гінгівіт з характерним почервонінням і запаленням місця ураження. Типові симптоми:

  • набряк і кровоточивість краю ясен;
  • рясне слиновиділення, збільшення лімфатичних вузлів під щелепою;
  • одноразові висипання (3-5 бульбашок). Вони швидко перетворюються на виразки з білим нальотом і рожевим краєм.

Через 2 дні температура знижується, зменшуються біль, набряк, почервоніння. Ерозивні прояви гояться за 5-7 днів без утворення рубців.

  1. Середній рівень ГГС

Захворювання починається з невисокої температури та легкої хворобливості лімфатичних підщелепних, шийних вузлів. Через 1-2 дні починають червоніти, набрякати та боліти ясна. Температура зростає до 38 . На слизовій оболонці виникають 1-3 бульбашки, а через день їх кількість збільшується до 10-15. Вони зливаються у великі болючі виразки з червоними контурами. Одужання настає за 10 днів. Без лікування до стоматиту може приєднатися кон'юнктивіт. Зона ураження збільшується та може перейти до виразкового гінгівіту.

  1. Тяжка форма ГГС

Ця патологія трапляється рідко. Вона спостерігається у дітей з діагнозом імунодефіциту. Хвороба починається з запалення лімфовузлів ураженої ділянки та різкого стрибка температури до 40 . Відбувається набряк слизової оболонки, кровоточивість. Протягом доби спостерігається поява перших висипів, їх кількість багаторазово збільшується, перетворюючись на ерозивні бляшки. Хвороба протікає тяжко та триває близько 14 днів і більше. Тяжка форма нерідко переходить у рецидивну недугу.

Гострий герпетичний стоматит – захворювання, з яким не варто зволікати. Якщо батьки помітили у дитини висипання у роті, на яснах, губах – записуйтесь на консультацію до фахівця.

Діагностика та лікування

На первинному огляді фахівець уточнює симптоматику й особливості перебігу хвороби. При ускладнених випадках потрібні лабораторні аналізи (пряма імунофлюоресценція, культуральний спосіб). Лікування гострого герпетичного стоматиту вимагає комплексного підходу:

  • призначення противірусних медикаментів для придушення розмноження інфекції. Засоби застосовують як зовнішньо, так і усередину відповідно до дитячого віку;
  • лікування симптомів. Медикаментозна терапія призначається з урахуванням форми та стадії процесу, місця локалізації й загального стану дитини. Найчастіше вона складається з кількох етапів: усунення запального процесу, полегшення симптомів хвороби, місцевого знеболювання, регенерації місць ураження.

Важливо! Цілком перемогти підступний вірус неможливо. Зміцнення імунітету та підвищення захисних сил організму допоможуть впоратися та запобігти хронічному перебігу захворювання.

Дата: 25 жовтня 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.