ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Гранульома зуба: Як лікувати гранульому зуба

Як лікують гранульому зуба

Гранульома – це невелика вузликове запальне утворення (0,3-0,8 см). Воно виникає у тканинах, що оточують корінь зуба. Горошинка на яснах зсередини заповнюється рідиною, у якій інтенсивно розмножуються бактерії. Гранульома кореня зуба, ніби спаяна з його верхівкою. Вона складається з грануляційної тканини, що розростається, яка покривається фіброзною капсулою. Її формування – це результат імунної реакції. Організм локалізує осередок запалення, що виникло, блокуючи новоутворення окремо від здорових тканин.

Основні причини виникнення патології

 Існує кілька факторів, що провокують розвиток патологічного процесу:

  • неліквідований пульпіт. Гранульома зуба утворюється на місці пульпи. Через розвиток каріозних утворень виникає пуста порожнина в органі. Патогенна мікрофлора сприяє запаленню тканин, через що пацієнт відчуває сильний біль. Бактерії продовжують розмножуватися, проникаючи через зубні канали за межі зуба. Осередок запалення у верхівки зуба свідчить про початок періодонтиту;
  • неякісне ендодонтичне лікування. У цьому випадку новоутворення знаходиться біля кореня зуба. Стан спостерігається через «недопломбування». У пустотах, що сформувалися, розмножуються хвороботворні мікроорганізми, які можуть бути й у навколишніх тканинах;
  • патологія на фоні виникнення «вторинного карієсу»;
  • травми зубів, щелепи;
  • неякісні ортодонтичні послуги;
  • запальні захворювання: тонзиліти, стоматити, абсцеси. За наявності хронічних осередків запалення в організмі людини інфекція може потрапляти у місце ураження з кровоплином або рухом лімфи.

Ігнорування процесу загрожує переростанням у кістогранульому, розміри якої досягають 1 см. Варто врахувати, що всередині кіста не порожня, що значно ускладнює лікування.

Щоб скоротити ризики, необхідно звернутися за професійною допомогою. У послуги стоматології входять діагностика та вибір методів лікування, які визначаються індивідуально.

Характерні симптоми

Візуально гранульому кореня зуба діагностують, коли її розміри досягають 0,5-0,8 см. При цьому виникають такі симптоми:

  1. Постійний біль в ураженій зоні, що розпирає (при жуванні, надкушуванні). Особливо гостро протікає на тлі ГРВІ.
  2. Запалення ясен: почервоніння, біль при дотику, набряк.
  3. Значне потемніння інфікованого зуба.
  4. Підвищення температури тіла.
  5. Виділення гною з ясенних кишень.
  6. Загальна слабкість, головний біль, нездужання.
  7. Запалення найближчих лімфовузлів (у районі щелепи, шиї).

Друга назва патології – «бомба уповільненої дії». Важливо, що ув'язнена у капсулі інфекція не зникає. Вузлик зростає, а бактерії будь-якої миті можуть поширитися в інші ділянки. Щоб зменшити ризики, необхідно звернутися за допомогою до стоматолога. Під час діагностики лікар проводить огляд пацієнта, за необхідності робить рентгенівський знімок та визначає локалізацію й розміри гранульоми. Далі він пропонує варіанти подальшого лікування захворювання.

Основні методи усунення патології

При виборі алгоритму терапії беруться до уваги такі фактори, як стадія запалення, ступінь ураження сусідніх тканин, наявність супутніх патологій: карієс, проблеми з пародонтом, запалень нервів тощо.

Існують два основні типи лікування гранульоми – консервативний і хірургічний. При першому прогноз лікування легший та успішний. Консервативне втручання відбувається без операцій. Процес містить наступні етапи:

  1. Розтин хворого зуба (анестезія за потребою).
  2. Видалення нерва – евакуація вмісту кореневого каналу.
  3. Інструментальне та медикаментозне оброблення каналів та їх розширення, пломбування спеціальними пастами (на основі гідроксиду кальцію).
  4. Встановлення тимчасової пломби, а згодом – постійної.

Після лікування стоматолог робить контрольний знімок на рентгенівському апараті.

Якщо обирається хірургічне лікування, такий підхід передбачає видалення гранульоми чи інфікованого зуба повністю. Коли розміри новоутворення понад 0,8 см, рекомендується оперативне втручання, яке хірург ювелірно проводить під мікроскопом.

Основні етапи:

  1. Розтин капсули. Здійснюються надрізи в яснах і встановлюється спеціальний дренаж, за допомогою якого видаляється гній з гранульоми. Усуваються всі уражені та відмерлі тканини. Проводиться санація зуба. Пацієнту призначається курс лікування, що включає знеболювальні та антибіотики.
  2. Метод резекції. Лікування передбачає видалення верхньої частини кореня разом з гранульомою. Відбувається розтин ураженого зуба, чищення каналів. Потім видаляються частина кореня та капсула. У порожнини, що утворилися, закладаються спеціальні матеріали та проводиться пломбування зуба.
  3. Гемісекція. Це найрадикальніший варіант. Він передбачає видалення капсули на яснах з частиною ураженого зуба. Використовується в особливо занедбаних випадках і дозволяє зберегти частину зуба для подальшого встановлення штучної коронки. Інколи може розглядатися повне видалення зуба.

На основі показань пацієнта та клінічної картини фахівець вирішує, як правильно лікувати гранульому кореня зуба. Варто враховувати, що є випадки, коли видалення непередбачуваної «бомби уповільненої дії» разом з ураженим зубом буде найоптимальнішим рішенням для організму та здоров'я людини загалом.

Дата: 19 жовтня 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.