ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Як чистити зуби з брекетами правильно: 7 етапів гігієни ротової порожнини

Якщо стоматолог призначив пацієнту ортодонтичне лікування та встановив йому на зуби брекети, це не означає, що можна гігієну порожнини рота проводити в тому режимі, як і раніше. Щоб отримати максимальний ефект від носіння спеціальної конструкції, потрібно дотримуватися деяких правил догляду за ротовою порожниною.

Отримати консультацію з цього приводу можна у свого лікаря – у послуги стоматології входить й оповіщення пацієнтів про правильність проведення гігієнічних процедур. Мається на увазі, що очищення твердих і м'яких тканин рота від нальоту, частинок їжі має бути ретельним, регулярним та проводитися з використанням сучасних засобів.

Особливості догляду за зубами з брекетами

Чи можна доглядати за порожниною рота після встановлення брекет-системи у  звичайному режимі? Відповідь на це питання однозначно позитивна, але стоматологи уточнюють, що протягом усього ортодонтичного лікування потрібно буде приділяти більше часу гігієнічній процедурі. Вона повинна проходити у кілька етапів, пацієнту знадобиться придбати специфічні «інструменти» та навчитися ними користуватися.

V-подібна щітка – початок гігієни

Особливості такого пристосування для гігієни ротової порожнини – щетинки різної довжини, які в центрі короткі, а з боків довгі. Користуватися такою щіткою просто, попередньо потрібно тільки зняти всі деталі, що знімаються, встановленої конструкції (якщо такі є). Далі слід виконувати класичні рухи, що чистять, уздовж металевої дуги. Обробляються таким інструментом ряди з внутрішньої та зовнішньої сторони.

Важливо не сильно натискати, щоб під час процедури не пошкодити м'які тканини в ротовій порожнині.

Монопучкова щітка для чищення металевих деталей

Це довга ручка з розташованим на кінці єдиним пучком щетинок середньої жорсткості. Нею зручно чистити замки брекетів та металеву дугу. Важливо обробляти кожну одиницю без винятку, витрачаючи 3-8 секунд на одну.

Монопучковою щіткою зручно чистити й міжзубні проміжки, що потрібно робити після проходження металевих частин ортодонтичної конструкції.

Йоржик для усунення нальоту під замками

Цей пристрій знадобиться для видалення частинок їжі та нальоту між дугою і зубом: саме на цьому місці під час носіння брекетів утворюються білі плями. Застосовується йоржик після чищення V-подібною та багатопучковою щітками. Він заводиться в зазначений простір і рухами вгору-вниз усуває наліт, мікроскопічні частинки їжі.

Гігієнічне чищення йоржиком триває не більше 1 хвилини для рядів верхньої та нижньої щелепи.

Зубна нитка (флос) – запорука чистоти міжзубних проміжків

Застосовувати зубну нитку потрібно за стандартним протоколом, але спочатку її простягають під металевою дугою і потім заводять у потрібний проміжок. Важливо акуратно діяти флосом, щоб унеможливити пошкодження м'яких тканин ротової порожнини. При витягуванні нитки після чищення не можна здійснювати різких рухів – вона може зачепитися за металеву конструкцію та пошкодити її, змістити або поранити ясна.

Стоматологи рекомендують використовувати нитку в обов'язковому порядку, навіть якщо чищення міжзубних проміжків уже проводилося монопучковою щіткою.

Іригатор: чи потрібний цей пристрій?

Іригатор є приладом, в якому вода виходить струменем під певним тиском. Натиском вдається очистити емаль і м'які тканини від невеликого нальоту, вимити навіть дрібні частинки їжі. Пристрій дозволяє використання антисептичних засобів, бальзамів, що дозволяє виконувати догляд на професійному рівні.

На одну одиницю впливати іригатором необхідно протягом 10 секунд. Користувач сам встановлює рівень тиску рідини, попередньо потрібно проконсультуватися з лікарем щодо доцільності застосування приладу: є протипоказання.

Чистити зуби з брекетами потрібно 2 рази на день, а після кожного прийому їжі рекомендується використовувати ополіскувачі. Лікарі рекомендують вибирати засоби з високим вмістом фтору, але оптимальним варіантом буде одержання призначень у стоматолога. Вибрана рідина не тільки очищатиме ротову порожнину від нальоту та частинок їжі, але й надаватиме антибактеріальний ефект, зміцнювати емалеве покриття.

Ще однією умовою збереження здоров'я зубів та отримання позитивних результатів носіння ортодонтичної конструкції є періодичне відвідування стоматолога для професійного чищення. Навіть якщо часто або постійно користуватися перерахованими інструментами, ополіскувачем забезпечити повноцінне чищення неможливо. Наліт, що залишився, служить сприятливим середовищем для скупчення і розмноження хвороботворних бактерій, а це провокує розвиток запальних, інфекційних процесів. А білі плями, що утворилися, на емалі під металевими деталями в майбутньому трансформуються у великі каріозні порожнини.

Як потрібно правильно чистити зуби з брекетами – корисні поради

Чи потрібне чищення зубів перед встановленням брекетів, якою пастою користуватися для гігієни під час ортодонтичного лікування – на ці питання дасть відповідь стоматолог, і варто суворо дотримуватися його рекомендацій, щоб досягти максимального терапевтичного ефекту. Пацієнту будуть надані такі поради для правильного догляду за ротовою порожниною:

  • не користуватися зубочистками – вони легко ламаються і можуть пошкодити або застрягти у металевих деталях;
  • не вживати «липкі» цукерки, жувальну гумку;
  • при використанні електричних щіток міняти їх 1 раз на 2 місяці та вибирати інструмент із м'якою щетиною;
  • професійне чищення проводити 1 раз на 4–6 місяців;
  • міняти спеціальні щітки потрібно кожні пів року;
  • міняти йоржики щомісяця. 

Правильний догляд за ротовою порожниною під час носіння брекет-систем – запорука успіху у розв’язанні стоматологічних проблем. Навіть максимально тривалий період ортодонтичного лікування не спровокує карієс, захворювання м'яких тканин та зміна кольору емалі.

Дата: 23 грудня 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.