ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Як здобути перемогу над чутливістю зубів

Надмірна чутливість зубів до холодного чи гарячого стає справжньою проблемою для тих, хто намагається її ігнорувати. Вона значно знижує рівень життя, викликає фізичний дискомфорт, неприємні, болючі відчуття. Порушення рідко стає тимчасовим симптомом, який потім безслідно проходить (природна ремінерализація). Його варто сприйняти, як сигнал про наявність проблем з порожниною рота або роботою систем організму.

За статистикою, чутливість зубів є приблизно у 40-70% людей від 20 до 65 років. При наявності пародонтиту показник зростає до 85%. Консультація у грамотного фахівця і своєчасне лікування допоможуть повністю усунути або мінімізувати всі неприємні прояви.

Причини розвитку підвищеної чутливості

Підвищена чутливість, або гіперестезія, - це стан, при якому у відповідь на термічний, тактильний, хімічний подразник відбувається коротка больова реакція. Найчастіше людина відчуває дискомфорт після вживання холодного, солодкого і кислого. Його інтенсивність залежить від індивідуальної переносимості, фізичних, емоційних чинників, кількості уражених зон.

Чутливість зубів виникає через оголення їх поверхні після стоншування емалі, зниження її захисних властивостей. В такому випадку в рази зростає ймовірність подразнення нервових закінчень дентину, пульпи.

Порушення може виникнути з кількох причин:

  • анатомічні зміни;
  • ушкодження, втрата емалі (через погану гігієни, неправильного очищення поверхні);
  • формування своєрідних порожнин при карієсі, оголення шийок, коренів зуба;
  • пародонтологичне лікування (наприклад, видалення над-, підясневих відкладень);
  • хвороби пародонту;
  • вплив кислот небактеріальної природи (присутні в деяких продуктах, ліках);
  • фізіологічні чинники.

Іноді підвищена чутливість зубів формується після об'ємних реставраційних робіт як ускладнення, при надмірному вживанні напоїв, в складі яких є кислоти, або як наслідок бруксизма. Важливо враховувати, що порушення може розвинутися на будь-якому життєвому етапі. Якщо проблему ігнорувати, її буде набагато складніше лікувати, зросте ризик рецидиву (навіть через тривалий час).

Стоматологія в Києві «Слален» допоможе повернути здоров'я зубів, гарантуючи якість результату і індивідуальний підхід. Фахівці використовують сучасне обладнання та технології, надають гарантію на всі види послуг, що є безсумнівним плюсом для пацієнта.

Методи зниження гиперестезії

Правильно обраний спосіб зміцнення емалі допоможе уникнути неприємних відчуттів. Сучасні підходи до лікування дозволяють надійно заблокувати механізм розвитку порушення і не допустити формування відповіді на зовнішній подразник. Це можливо завдяки закупорці мікропросторів або зменшення їх обсягу за допомогою мінерализуючих препаратів. Як знизити чутливість зубів швидко і безпечно? Досвідчені фахівці допоможуть індивідуально підібрати найкращий засіб:

  • лікувальна зубна паста (містить десенсибілізуючий компонент - фторид натрію, нітрат калію);
  • ополіскувач;
  • ремінералізуюча терапія (препарати на базі фтору, кальцію, фосфору приймають внутрішньо, використовують зовнішньо для аплікацій);
  • десенсітайзери;
  • електрофорез глюконату кальцію, фториду натрію;
  • капи (захищають емаль від сколювання і стирання на час сну);
  • ультразвук і лазерне випромінювання.

Важливо пам'ятати, що чутливі зуби можуть свідчити не тільки про локальні проблеми, а й про порушення в роботі багатьох систем організму (травної, нервової, серцево-судинної, ендокринної). При виборі методу лікування лікар обов'язково проводить не тільки фізіологічний огляд, а й аналізує психоемоційний стан пацієнта, враховує патології, наявність стресових ситуацій. Як зменшити чутливість зуба після відвідин лікаря для підтримки позитивного ефекту? Для цього необхідно підібрати правильну зубну щітку, не купувати відбілюючих паст, з великою концентрацією абразивних частинок, уникати дуже кислих напоїв, перепадів температур, які впливають на емаль.

Дата: 16 квітня 2020
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.