ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Ясна стали рихлими: про що це свідчить і як нормалізувати стан тканин

Рихлі ясна – ознака запалення, яка вказує на серйозні проблеми зі слизовою. Якщо не вжити заходів, процес торкнеться не тільки ясенних тканин, але й періодонту, а потім пародонту, пульпи та може дійти до зубного нерва. В результаті підвищується ризик втратити зуби. Але це найбільш несприятливий прогноз. Своєчасне звернення до лікаря дозволить усунути проблему до початку необоротних процесів в організмі.

Причини появи рихлих ясен

Якщо ясна стали рихлими, це говорить про зміни в тканинах слизової або порушення в роботі організму. Такі ознаки можуть проявитися через різні причини:

  1. Недостатня гігієна порожнини рота. Якщо пропускати чистку зубів або робити це неправильно, на емалі накопичується багато бактерій. Через це формується наліт, а згодом і зубний камінь. Ясна, які до нього прилягають, стають дуже вразливими – порушується їх живлення, розвивається запальний процес.
  2. Неправильний прикус. Однією з умов здоров'я ясен є рівномірне навантаження на всі зуби. В цьому випадку поліпшується кровообіг, в тканини надходить необхідна кількість поживних речовин. Такий процес порушується при дефектах ортодонтичного характеру, оскільки деякі ділянки зубного ряду терплять підвищені навантаження, а інші – недостатні.
  3. Зміна гормонального фону. Ясна часто стають пухкими при вагітності. Такі зміни можуть спостерігатися і в підлітків.
  4. Травмування тканин в результаті некоректного ортопедичного лікування – постійного тиску протезами. Термічні опіки в результаті вживання гарячої їжі або напоїв також провокують неприємності з яснами. Травми тканин можливі й при сильних каріозних руйнуваннях, уламках кореня та ін. Вони дозволяють бактеріям легко проникати в тканини, через що розвивається запальний процес.
  5. Авітаміноз. Ясна гостро реагують на дефіцит вітамінів D, C, A, E, Р, К, всієї групи B.
  6. Хронічні захворювання – цукровий діабет, проблеми зі шлунково-кишковим трактом, хвороби серцево-судинної системи.

У немовлят рихлість ясен частіше спостерігається в період прорізування зубів. Але зміну тканин можуть також спровокувати стоматит, механічні травми, зниження імунітету.

Важливо з'ясувати, чому ясна стали рихлими. Це допоможе визначити, як лікувати захворювання.

Симптоми при появі рихлості ясенних тканин

Якщо ясна пухкі та м'які, варто звернути увагу на наявність інших небажаних проявів. Запалення ясенних тканин супроводжується такими симптомами:

  • сухість у роті та в'язкість слини – це ознаки порушення мікрофлори ротової порожнини;
  • підвищення чутливості м'яких тканин;
  • свербіж і печіння;
  • неприємний запах з рота, який трохи слабшає після чистки зубів;
  • утворення шишок і наростів.

Ясна, які кровоточать, також вказують на порушення в тканинах. Цей симптом може проявлятися при чищенні зубів або натисканні. Присмак крові іноді відчувається при пережовуванні їжі.

Захворювання, при яких ясна стають рихлими

Рихлість – характерна ознака хвороб ясенних тканин. Розпізнати їх можна за наявністю інших симптомів.

Захворювання ясен

Особливості перебігу

Характерні ознаки

Гінгівіт

Запалюються тільки ясна. Зуби та навколозубні тканини не зачіпаються. Захворювання часто діагностується у дітей, підлітків і вагітних

    •     болючість ясен;

    •     кровоточивість;

    •     набряк і зміна кольору слизової;

    •     поява виразок (при виразковій формі).

Пародонтит

Руйнується опорний апарат зуба, зв'язка між його коренем і кісткою. Хворобу частіше діагностують у дорослих

    •     оголення пришийкової частини зубів;

    •     запалення лімфовузлів;

    •     поява пародонтальних кишень і гною в них;

    •     зміна положення і розхитування зубів.

Можливі ускладнення

Помітили, що ясна стали рихлими? Записуйтеся на консультацію до лікаря. Тривалий запальний процес провокує оголення шийки зуба. Це часто спричиняє розвиток пришийкового карієсу або під яснами.

Відсутність належного лікування підвищує ризик запалення тканин пародонту. Якщо не вживати заходів, може розвинутися пародонтит. В результаті цього захворювання зменшуються не тільки ясна, але й альвеолярний відросток, який утримує зубний корінь. Зуби стають рухливими, втрачають свою функціональність і можуть випадати.

Особливості діагностики

Правильна постановка діагнозу допоможе визначити, чим лікувати захворювання. Для цього важливо оцінити ступінь ураження тканин. В процесі діагностики використовуються такі методики:

  • візуальний огляд з вимірюванням глибини пародонтальних кишень і оцінкою функціонального стану пародонта;
  • збір анамнезу;
  • рентген-дослідження.

За результатами лікар складе пародонтограму, що дає повне уявлення про стан пародонту. Вона являє собою спеціальну таблицю, в яку вносять дані рентгену, вимірювання глибини пародонтальних кишень, рухливості зубів, рівня прикріплених ясен і глибини рецесії.

Методи лікування

Чим лікувати рихлі ясна? Щоб впоратися з проблемою, потрібен комплексний підхід. Часто схема по усуненню хвороби полягає в таких діях:

  1. Професійне чищення зубів, під час якого лікар усуне зубні відкладення. Він також навчить правил гігієни.
  2. Антисептична обробка ротової порожнини. Доктор призначить розчини на основі речовин, що мають антимікробну дію, – хлоргексидину, перекису водню, фурациліну та ін.
  3. Застосування засобів місцевої дії. За призначенням лікаря на ясна наносять мазь або гель. Ефективними засобами є, наприклад, «Метрогіл Дента», «Солкосерил», «Тантум Верде», «Мірамістин».

Якщо пацієнт відчуває біль, вгамувати його можна за допомогою «Анальгіну», «Німесилу» або «Ібупрофену».

Окремо також визначають, що робити, щоб усунути причину запалення. Так, наприклад, якщо неправильно встановлений протез, його знімають, проводять протизапальну терапію. Далі встановлюють нову конструкцію, яка виготовляється з урахуванням особливостей щелепи пацієнта.

Способи профілактики

Знаючи, як зміцнити ясна, можна попередити їх захворювання. Профілактичні заходи:

  • ретельна гігієна ротової порожнини – з використанням відповідної щітки та пасти, зубної нитки, ополіскувачів;
  • збалансоване харчування;
  • відмова від шкідливих звичок;
  • регулярне відвідування стоматолога та проведення гігієнічної чистки зубів.

Пам'ятайте, що на ранніх стадіях захворювання ясна повністю виліковні, в той час як зруйновані тканини відновити вже не можна. Сучасна стоматологія допоможе тільки не погіршити стан. Тому при перших ознаках хвороби відразу звертайтеся до стоматолога.

Питання: Що робити, коли ясна стали рихлими після видалення зуба?

Відповідь: Для усунення проблеми лікар почистить лунку та поставить в неї ліки – антисептичну або антибактеріальну мазь. Щоб позбутися інфекції та лікувати запалення, призначають системні засоби.

Дата: 16 січня 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.