ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Карман в яснах між зубами: 10 ознак того, що необхідно починати лікування

У нормі ясна щільно обтягують кожен зуб, але між ними існує борозна, яка є поглибленням. В стоматологічній клініці фахівці нерідко стикаються з запаленням ясневої кишені. Причинами патологічного процесу може стати кілька факторів, що провокують, знадобиться повноцінне лікування. Воно може проводитись шляхом хірургічного втручання чи застосування консервативної терапії. Якщо ігнорувати симптоми патологічного процесу, то ясневі кармани поступово заповнюються нальотом, який згодом перетворюється на зубний камінь. А це призводить до розхитування та втрати зубів.

У стоматології є таке поняття, як «хибний ясневий карман» ― стан, для якого характерно розростання м'яких тканин, але при цьому їх фіксувальні властивості збережені. Між яснами може з'явитися наріст з м'якої тканини, який болітиме і турбуватиме неприємними відчуттями при жуванні. Лікування такого захворювання завжди терапевтичне, до хірургічного втручання лікарі не вдаються.

Ознаки того, що запалюються м'які тканини та потрібне лікування

Кармани в яснах можуть існувати досить довго і не уражатися запальним процесом. У такому разі лікарі рекомендують максимально ретельно стежити за чистотою ротової порожнини, регулярно проходити процедуру професійного чищення зубів. Але існує ряд ознак, які вказують на початок запалення:

  • змінюється колір ясен, стає червоним, синюшним чи блідим;
  • розвивається набряк м'яких тканин у місці патологічного ураження;
  • у роті постійно присутній неприємний присмак, який пов'язаний із вживанням специфічної їжі;
  • постійно відзначається неприємний запах з рота;
  • між зубом і яснами з'являється гнійний вміст;
  • при вживанні їжі турбує сильний біль навіть при слабкому натисканні на область ураження;
  • ясна починають кровоточити;
  • ясневий карман стає глибоким, відкривається пришийкова частина;
  • розхитується зуб;
  • погіршується загальне самопочуття – слабкість, підвищення температури.

Перелічені симптоми не завжди виявляються «всі і відразу», іноді довго непокоїть неприємний запах із рота, який на початку розвитку патологічного процесу добре усувається ополіскувачами. Але це ознака є безумовним приводом візиту до стоматолога.

Методи лікування запалення пародонтальних карманів

Якщо у людини сильно болять ясна в області сформованого кармана, то вона може купірувати неприємні відчуття знеболювальними таблетками. Але це не вирішить проблеми! При запальному процесі карман стає ширшим, в нього потрапляють мікроскопічні залишки їжі, накопичується наліт, а це все є ідеальним середовищем для росту і розмноження хвороботворних бактерій. І якщо на початковій стадії розвитку запалення потрібно лікувати тільки м'які тканини, то у занедбаних випадках потрібна терапія кісткової тканини та коренів зубів.

Як лікувати ясневі кармани, вирішує фахівець після огляду пацієнта та визначення, на якій стадії перебуває патологічний процес. При виявленні початку запалення стоматолог виконуватиме професійне чищення зубів. М'які відкладення видаляються за допомогою піскоструминної обробки спеціальним апаратом, зубний камінь піддається ультразвуковій дії. Часто стоматологи комбінують ці два методи, щоб досягти максимального ефекту та зупинити запальний процес.

Як вилікувати ясневий карман на середній та тяжкій стадіях запалення:

  1.     Закритий кюретаж. Процедура доцільна, якщо під час огляду підтверджується наявність скам'янілих відкладень на зубах та м'яких тканинах. Суть маніпуляції – спеціальним інструментом та за допомогою ультразвуку здійснюється видалення твердого нальоту.
  2.     Відкритий кюретаж. Призначається, якщо в місці запалення вже утворився гній, а глибина кармана – велика. Стоматолог розкриває м'які тканини у місці патології, спеціальним інструментом буквально вишкрібає важкодоступні місця, позбавляючи гнійного вмісту та відкладень. Потім порожнина промивається дезінфікуючими розчинами та накладаються шви – у стоматології ця процедура називається повноцінним хірургічним втручанням. За допомогою обов'язкового накладання швів вдається зменшити розмір карману.
  3.     Клаптева операція. Якщо стає питання, як прибрати ясневий карман, запалення в якому поширилося на кісткову тканину, то єдиним рішенням залишається проведення клаптевої операції. Лікар розкриває ясна, очищає поверхню від відкладень і проводить підсадку тканин для стимуляції зростання кісткової тканини. Після виконання всіх маніпуляцій за протоколом ясна зашиваються у правильному положенні стосовно близько розташованого зуба.

Будь-яка з перерахованих процедур виконується під анестезією, тому пацієнт може відчувати у стоматологічному кріслі лише дискомфорт, больовий синдром відсутній. Відновлювальний період триває близько 2 тижнів, під час яких пацієнт повинен приймати антибактеріальні препарати, полоскати ротову порожнину антисептичними розчинами та дотримуватись рекомендацій стоматологів щодо проведення стандартних гігієнічних процедур. Як усунути ясневий карман, які препарати використовувати під час реабілітації, перш ніж чистити зуби в період загоєння рани після операції – на ці питання дасть відповідь фахівець.

Якщо видалення карману не потрібне, то після професійного чищення зубів стоматолог розповість, що робити для запобігання розвитку запалення в тканинах: які використовувати гелі та пасти, чи потрібна терапія вітамінними комплексами, коли необхідно проходити курс прийому антибактеріальних препаратів.

Що робити для профілактики запалення ясенної тканини

Щоб ніколи не дізнатися, як лікують ясневий карман стоматологи, потрібно дотримуватися простих профілактичних рекомендацій від фахівців профільних установ. До таких належать:

  • чищення зубів щодня вранці та ввечері, в ідеалі ця процедура повинна виконуватись після їди;
  • застосування іригатора для очищення важкодоступних місць;
  • вживання свіжих овочів та фруктів, що сприятиме очищенню порожнини рота від нальоту;
  • проходження 1 раз на пів року професійного чищення ротової порожнини.

Лікування яснового карману може бути терапевтичним та хірургічним, важливо почати його вчасно, щоб уникнути поширення запального процесу на кістковій тканині. Ігнорування симптомів захворювання призводить до розхитування зубів та втрати, а це означає втрату жувальної функції щелепної системи та необхідність протезування.

Дата: 31 березня 2022
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.