ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Коли виростають перші зуби у дітей: порядок прорізування та терміни

У всіх дітей зубки з'являються за окремою, індивідуальною програмою. Одні малюки до 2-2,5 років мають повний ряд, в інших він у цьому віці ще продовжує зростати. Дитяча стоматологія не вважає ранню чи пізню появу зубів – з відхиленням від норми на рік – патологією. Але порушення порядку та термінів прорізування потребує діагностики у клініці та консультації лікаря. Нерідко це пов'язано із супутніми хворобами чи генетикою.

Під час визначення норми стоматологи керуються усередненими показниками. Для кожного зуба є свій термін появи. Одні виростають раніше, ніж інші, по одному чи відразу кілька.

Під час вагітності

Молочні зубки малюка закладаються, коли він знаходиться у мами у животі. Це відбувається на 7-8 тижні вагітності, до 4 місяця терміну формуються зачатки постійних. Тому харчування майбутньої мами має бути збалансованим, з високим вмістом вітамінів і особливо кальцію. Його беруть із продуктів харчування, зокрема сиру.

Щоб у малюка було менше стоматологічних проблем, під час вагітності слід лікувати зуби. Вони часто починають псуватись тоді, коли формуються у плода. Ідеально санувати ротову порожнину до вагітності. У клініках використовують щадні технології для вагітних жінок. Лікування виходить безболісним, не завдає дискомфорту і зберігає усмішку красивою.

Коли ростуть перші зуби

Найчастіше прорізування починається період від 6 до 8 місяців після народження. Непоодинокі випадки, коли перший зуб у дитини з'являвся на кілька тижнів раніше чи пізніше. Іноді малюки вже народжуються «зубастими». Не вважається патологією. Головне – не забувати про гігієну та необхідність регулярно чистити перші зубки, навіть якщо в раціоні ще немає підгодовування.

Першими зазвичай з'являються нижні зуби, розташовані по центру – різці. Їх називають ще поодинокими. Не можна однозначно сказати, скільки їх проріжеться одразу. Буває, що виростає спочатку один, а другий пізніше, або, навпаки, лізуть одночасно обоє.

Молочні різці на вигляд відрізняються від постійних:

  • гострі, малі;
  • мають хвилясті, нерівні краї;
  • розташовані впритул один до одного.

Не варто турбуватися, якщо вони виглядають жовтими. Ступінь мінералізації у них низький, а дентин та емаль дуже тонкі.

Коли з'являються наступні

Розглянемо, у скільки ростуть решта зубів:

  • 8-12 місяців – два верхні різці, розташовані по центру. Вони прямо навпроти нижніх, що вже прорізалися;
  • 9-13 – верхні різці, «боковинки»;
  • 10-16 – нижні бічні.

Так, за нормою до року у малюка вже близько восьми зубів. Буває менше або більше – тут все індивідуально і залежить від багатьох факторів. Знаючи, які зубки з'являються першими і де, батьки готові до цього процесу. Якщо малюк часто вередує, тягне пальці в рот, у нього багато слини – подивіться на нижні або верхні ясна. Якщо там з'явилися білі горбки, процес пішов.

Після року

Загалом у дітей виростає 20 молочних зубів. У нормі вони мають з'явитися до 2-3 років.

Розглянемо, які зубки з'являються після року:

  • 13-19 місяців – верхні моляри;
  • 14-18 – нижні моляри;
  • 16-23 – верхні та нижні ікла.

Останніми виростають другі моляри знизу та зверху. Вже після зростання перших різців потрібно доглядати ротову порожнину. Перша щітка – найкраще м'який напальчник, що підходить також для масування ясен. Трохи згодом можна придбати і таку, як у дорослих, тільки м'якіша і менша.

Як це починається

Зрозуміти, що у дитини лізе перший зуб, нескладно. Хоча діти поводяться у цей період по-різному – одні більш примхливі, інші спокійні. Після року процес переноситься легше. Основні ознаки найбільш помітні у немовляти:

  • рясне виділення слини. Вона викликає роздратування в області рота та на підборідді, там з'являється висип. Впоратися з нею допоможуть слинявчики, що регулярно замінюються, та дитячий крем;
  • почервоніння, набряк ясен. Вони виглядають запаленими, нерідко болять;
  • погіршення апетиту, іноді навіть повна відмова від їжі;
  • свербіж ясен. Дитина завжди прагне чухати їх, тому тягне до рота все, що трапляється під руку – іграшки, ложки, пальці;
  • проблеми зі сном, підвищена збудливість, примхливість.

До частих симптомів належать також підвищення температури, рідке випорожнення. Під час прорізування імунітет знижується, тому діти страждають від нежитю, хворіють на ГРВІ.

Як допомогти дитині

При появі перших зубів немовля особливо стурбоване, адже відчувається дискомфорт для нього незвичний і незрозумілий. Цей процес короткочасний, але оскільки різці виростають один за одним, доведеться запастися терпінням.

Що робити, щоб полегшити симптоми:

  • використовувати іграшки-прорізувачі. В аптеках продаються силіконові бублики, кільця, вироби інших форм. Вони наповнені рідиною. Потрібно потримати таку іграшку у холодильнику, а потім дати покусати дитині. Вона добре охолоджує ясна і знімає свербіж;
  • стежити, щоб предмети, які потрапляють до рота, були стерильними. Малюка може зацікавити все, що завгодно;
  • легкий масаж ясен. Його легко зробить мама чи тато пальцями. Так, покращується мікроциркуляція, прорізування відбувається швидше та простіше;
  • відволікати іграми, книжками, прогулянками, приділяти більше уваги.

Якщо дитина плаче, неспокійна, не може заснути, у неї піднялася температура, допоможе парацетамол або ібупрофен. Дуже важливо дотримуватись дозування та періодичність за віком. Не варто вживати будь-яких ліків без призначення лікаря.

Скільки це триває

Тривалість прорізування у дітей індивідуальна. Однозначно сказати, скільки ріжеться той чи інший зуб, не можна. Іноді для появи різця достатньо кількох днів, але буває, що це затягується на тижні. Найболючіше і найскладніше лізуть ікла та моляри. Найсильніший біль та дискомфорт – коли зуб тільки показується з ясна. Потім легшає, й симптоми прорізування майже повністю зникають.

Ще під час зростання батьки часто звертають увагу, що зуб має несиметричну форму. Це не вважається відхиленням, адже скоро на зміну йому прийде незмінний. Але щоб унеможливити неспокій, краще звернутися для діагностики до стоматолога.

Які можуть бути відхилення

За малюком потрібно уважно спостерігати, коли у нього ріжуться зубки. У процесі трапляються такі ускладнення:

  • ураження емалі. Буває в дітей віком до 10 місяців;
  • стоматит, невеликі гнійні афтозні виразки у роті;
  • гематоми ясен. Виникають при пошкодженні кровоносних судин.

У період прорізування імунітет дитини ослаблений, тому він особливо вразливий для вірусів та інфекцій. При появі симптомів ГРЗ слід звертатися до сімейного лікаря-педіатра.

Якщо надто рано чи пізно

Знаючи, у скільки місяців з'являються перші зубки, легко розпізнати початок цього процесу. Але буває, що він стартує раніше чи пізніше норми. Не варто відразу бити на сполох, адже у кожного індивідуальний, унікальний організм, і формування щелепи разом із зубним рядом відбувається по-своєму.

Якщо перші різці з'являються в 3 місяці або 4, це викликається певним раціоном мами під час вагітності. Швидше за все, вона пила спеціальні комплекси із вітаміном D, кальцієм. Потрібно пам'ятати, що ранні зубки особливо вразливі для карієсу, тому доглядати їх необхідно з першого дня прорізування.

Коли верхні чи нижні зуби прорізуються надто пізно – до 8-12 місяців – це буває з таких причин:

  • генетичний фактор. Якщо така ситуація спостерігалася раніше у батьків чи інших родичів, тоді не варто дивуватись;
  • нестача кальцію в дитячому організмі;
  • рахіт;
  • хвороби органів шлунково-кишкового тракту;
  • гіпофізарна недостатність;
  • загальна затримка розвитку.

Якщо після року зубки не з'являються це вже вважається відхиленням. Необхідно звертатися до стоматолога.

Дата: 11 жовтня 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.