ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Кровоточивість ясен при вагітності: причини, лікування та поради

Що робити, якщо кровоточать ясна: поради фахівців

Кровоточивість ясен — це поширене явище, що зустрічається як у дітей, так і у дорослих. Воно свідчить про те, що в ротовій порожнині у пацієнта розвивається патологія, яка потребує стоматологічного втручання. Багато людей ігнорують цю проблему, і абсолютно марно: чим раніше ви звернетеся до лікаря, тим простіше позбутися від наслідків.

Як правило, кров з'являється при чищенні зубів або вживанні твердих продуктів (наприклад, жорстке м'ясо, яблука та ін.). Якщо це одноразова подія, то переживати не варто: цілком можливо, що ви просто пошкодили слизову. Якщо ж проблема повторюється день у день, слід звернутися до стоматолога.

У більшості випадків причиною кровоточивості є погана гігієна порожнини рота. Якщо чистити зуби не два рази на день, а рідше, то на поверхні утворюється бактеріальний наліт. Спочатку він м'який і пухкий, його можна легко прибрати зубною щіткою. Але з часом він ущільнюється і перетворюється в камінь. Зазвичай він утворюється в нижній частині зуба, біля самих ясен. Потовщуючись, камінь відсуває їх від поверхні емалі, утворюючи пародонтальні кишені. У них потрапляють бактерії, залишки їжі, слина та ін., через що починається запальний процес з подальшим карієсом, гінгівітом, пародонтитом і іншими хворобами.

Основні типи захворювань

Регулярна кровоточивість ясен може бути симптомом таких хвороб:

  1. Гінгівіт. Цим терміном називають запалення слизової частини, прилеглої до зубів. Зазвичай виражається у вигляді набряку і почервонінні. Уражена частина може викликати біль, з неї виділяється кров. Якщо вчасно не провести лікування, то запалення переходить вглиб, через що розвивається пародонтит.
  2. Стоматит. Досить поширене захворювання, яке утворюється на слизовій частини. Основна ознака: утворення хворобливих виразок, з яких сочиться кров, поява нальоту і неприємного запаху. Часто зустрічається у дітей, основна причина розвитку — погана гігієна, нестача вітаміну, проблеми зі шлунково-кишковим трактом.
  3. Пародонтит. Зазвичай розвивається на тлі невилікуваного гінгівіту. Запалення з м'яких тканин переходить вглиб і вражає тканини пародонту. Повністю вилікувати подібну хворобу неможливо, але, використовуючи ліки, можна домогтися стійкої ремісії.

Також виділення крові можуть виникати через механічне пошкодження слизової. Зазвичай причинами цього стають зуби, що неправильно ростуть, погано підігнана коронка, проблемна пломба або брекети. В результаті контакту гострих граней з яснами починаються запалення і кровоточивість. Щоб зрозуміти, що саме стало причиною, необхідно уважно оглянути ротову порожнину і виявити проблему. Але краще просто відвідати кваліфікованого стоматолога.

Інші причини виникнення патології

Вище ми перерахували основні причини розвитку кровоточивості, але проблема може виникнути і через інші фактори. Розглянемо їх більш детально:

  1. Слабкість стінок судин, а також проблеми зі згортанням крові.
  2. Нестача вітамінів. Є однією з основних причин розвитку хвороби у дітей і людей старшого віку.
  3. Вагітність і період лактації. В цей час у жінок спостерігається нестача мікро- і макроелементів, а також ослаблення судинних стінок плюс проблеми з зубами.
  4. Шкідливі звички (зокрема, куріння). Через нікотин слизова руйнується, кровоносні судини в ній уражаються і стають крихкими, процес клітинного живлення погіршується.
  5. Онкологія (точніше, прийняті на її тлі агресивні ліки і препарати).
  6. Хвороби крові та кровотворної системи, через які у пацієнтів спостерігаються проблеми зі згортанням.
  7. Цукровий діабет 1 і 2 типу, різні розлади роботи імунної системи.

Також кровоточивість може виникати на тлі розвивання вірусних інфекцій або хвороб печінки.

Кровоточивість ясен у дітей

У більшості випадків перші проблеми зі слизовою виникають саме в дитячому віці. Для цього існує кілька причин:

  1. Погана гігієна. Діти часто лінуються і пропускають чистку зубів. В результаті у них розвиваються карієс і гінгівіт.
  2. Неправильно підібрана зубна паста. Вона може бути надто агресивною для ніжної слизової малюка або містити абразивні включення для відбілювання. Дітям купують спеціальні пасти.
  3. Зловживання цукерками, продуктами з підвищеним вмістом цукру, а також газованою водою.
  4. Період прорізування молочних або корінних зубів. В цей час ясна піддаються сильній деформації, в роті виникають рани, можливі зараження і запалення.
  5. Травматичний прикус. Зуби можуть бути нахилені вперед або, навпаки, загнуті всередину. Через це при жуванні або просто закриванні рота вони дряпають слизову.

Також причиною проблем в дитячому віці стає нестача вітамінів. Вони потрібні дітям, особливо в період активного росту і статевого дозрівання.

Діагностика проблеми

Перед тим як поставити правильний діагноз, необхідно пройти процедуру повноцінної діагностики. Вона допоможе лікарю зрозуміти, що стало причиною набряклості і кровотечі. Залежно від ситуації використовують різні способи діагностики. У деяких випадках достатньо звичайного рентгену, але краще пройти повноцінну КТ, щоб отримати детальне зображення в 3Д-форматі. Завдяки йому стоматолог зможе оцінити стан зубів і кісткової тканини, слизової, нервів та ін. Це дозволить зрозуміти, що стало причиною розвитку хвороби і визначитися з тим, як лікувати патологію найбільш ефективно.

В цілому діагностика включає в себе кілька заходів:

  1. Візуальний огляд ротової порожнини, оцінка стану пародонтальних кишень і кількості відкладень.
  2. Збір анамнезу, з'ясування поточного стану пацієнта, наявних скарг і ступеня пошкодження слизової.
  3. Проведення комп'ютерної томографії при необхідності. З її допомогою можна оцінити стан пародонта, кісткової тканини та ін.
  4. Аналіз крові. Він необхідний для визначення рівня цукру, наявності вітаміну Д і кількості гормонів.

Також може робитися посів відкладень, здобутих з пародонтальної кишені. Він необхідний для того, щоб визначити стан мікрофлори, а також її чутливість до певних типів лікарських препаратів. Після того як буде поставлений точний діагноз, лікар розробить програму лікування. Вона може бути різною. Розглянемо, які схеми застосовуються найчастіше.

Очищення ротової порожнини

Одним з найбільш ефективних способів лікування є комплексна гігієна ротової порожнини. Взагалі її рекомендується проходити мінімум раз на рік, щоб не допустити відкладень на поверхні емалі і подальшого розвитку карієсу. Також її проводять для того, щоб видалити зубний камінь і очистити кишені, що утворилися. Розглянемо, що вона собою являє:

  1. Видалення твердих відкладень за допомогою ультразвуку. На апарат надягають спеціальний наконечник, який випромінює звукові хвилі. За рахунок вібрацій зубний камінь руйнується. Паралельно на емаль подається вода, яка охолоджує її поверхню і вимиває тверді частинки. У деяких випадках замість ультразвуку використовується лазер, який розщеплює відкладення, не пошкоджуючи поверхню зуба.
  2. Абразивно-повітряна чистка за технологією Air-Flow. Вважається найбільш результативною для зняття залишків нальоту. Проводиться після ультразвукової чистки. Через спеціальну головку подається потік води з абразивом, який очищає поверхню і міжзубні проміжки.
  3. Полірування. Емаль, незважаючи на високу твердість, має досить пористу структуру. Саме тому на ній відкладається наліт, в порах накопичуються бактерії і мікроби. Щоб позбутися цього ефекту, стоматолог полірує поверхню, використовуючи щітку з головкою, що обертається, і абразивний гель.

Після того як всі роботи виконані, проводиться процедура фторування. Вона дозволяє зміцнити емаль і захистити її від проникнення бактерій. Оскільки під час процедури видаляються під’ясенні відкладення, то слизова нормалізується через кілька днів. У деяких випадках її знезаражують і покривають спеціальним гелем, який пришвидшує загоєння.

Використання протизапальної терапії

Після того як була проведена чистка, стоматолог може призначити пацієнту прийом спеціальних препаратів, які знімають запалення і покращують регенерацію тканин. Вони випускаються у вигляді рідини, гелів, мазей та ін. Наносять їх або безпосередньо на ясна під час чищення зубів, або використовують як полоскання.

У деяких випадках пацієнтам призначають не медичні препарати, а різні відвари і трави. Самостійно застосовувати їх вдома не рекомендується: спочатку отримайте консультацію у лікаря. Як правило, обробку ясен проводять два рази на день, зранку та ввечері. Чим полоскати рот при запаленні? На початковій стадії можна використовувати класичний хлоргексидин (концентрація не більше 0,05). Якщо хвороба розвинулася, то застосовують більш потужні препарати для полоскання.

Також для боротьби з кровотечею можна використовувати спеціалізовані зубні пасти. Вони містять екстракти кори дуба, ехінацеї, шавлії, ромашки, м'яти і інші компоненти, які знімають сильну набряклість. Якщо ви застосовуєте їх кілька днів поспіль, а кров продовжує виділятися, то слід припинити обробку і проконсультуватися з лікарем.

Нормалізація харчування

Часто люди задаються питанням: якого вітаміну не вистачає організму, якщо ясна починають кровоточити? Подібна проблема нерідко розвивається у людей, які сидять на строгій дієті. Поява кровоточивості говорить про те, що організму не вистачає мікро- і макроелементів, а також певних вітамінів, необхідних для нормалізації клітинного харчування слизової, згортання крові і підтримки стану капілярів. В результаті вони стають ламкими і просто лопаються при контакті з твердою їжею.

Як вилікувати цю патологію, нормалізуючи харчування? По-перше, введіть в раціон фрукти і овочі, які містять вітаміни А, С і D. По-друге, вживайте різноманітні продукти, щоб отримувати весь необхідний для нормальної життєдіяльності комплект мінералів. По-третє, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем. Авітаміноз і брак мікро- і макроелементів — це серйозна проблема, яка може завдати вашому здоров'ю непоправної шкоди. Особливо якщо вони розвиваються у дітей.

Якщо з тих чи інших причин нормалізувати харчування не вдається, то можна приймати мультивітамінний комплекс. Але обов'язково проконсультуйтеся зі своїм терапевтом або сімейним лікарем, щоб не нашкодити організму.

Плазмоліфтинг

Як позбутися від кровоточивості, використовуючи сучасні технології? Одним з найбільш дієвих способів вважається плазмоліфтинг. Його суть полягає в тому, що спочатку у пацієнта беруть кров, потім з неї виділяють плазму з великим вмістом тромбоцитів і вводять її в слизову. Завдяки цьому мікрорани і виразки дуже швидко заживають і регенеруються. Тромбоцити закривають рану, через що з неї перестає сочитися кров.

Дана технологія добре зарекомендувала себе при лікуванні пародонтозу, пародонтиту та гінгівіту. Її також застосовують з метою профілактики у разі, якщо у пацієнта великі пародонтальні кишені або є ризик виникнення кровотеч. Протікає вона в такий спосіб:

  1. У призначений час проводиться відбір венозної крові.
  2. Її поміщають в центрифугу, розділяючи на складові.
  3. Готовий склад вводиться шляхом ін'єкцій в проблемні зони.

Зазвичай проводиться 2–4 процедури. Відзначимо, що перед ними потрібно обов'язково пройти курс гігієнічної чистки і зняття зубного каменю.

Гінгівіт під час вагітності

Що робити, якщо ясна почали кровоточити у вагітної жінки? По-перше, не варто панікувати. Це нормальний процес, адже організм перебудовується, змінюється гормональний фон. По-друге, чим раніше ви звернетеся до стоматолога, тим швидше і безболісніше пройде лікування. Затягувати з відвідуванням клініки не рекомендується, тим більше що у вагітних часто спостерігаються проблеми з зубами.

Відзначимо, що терапія в цьому випадку практично не відрізняється від класичної. Лікар видаляє відкладення і призначає лікарські аплікації. Ополіскувач не повинен містити спирт або інші шкідливі для здоров'я малюка компоненти.

Вагітним жінкам потрібно нормалізувати харчування, ввести в раціон більше фруктів і овочів, постаратися не вживати солодощі і газовану воду. Додатково потрібно посилити гігієну ротової порожнини: чистити зуби два рази на день, полоскати рот після кожного прийому їжі, використовувати зубну нитку та ін.

Оптимальний час для лікування — з 2 по 6 місяць вагітності. Далі також можна проводити деякі маніпуляції, але тільки за погодженням з лікарем. Наприклад, використовувати ультразвук на 8–9 місяці вже заборонено.

Як не допустити розвитку гінгівіту

Ви вже знаєте, як правильно лікується кровоточивість, тому давайте розберемося з тим, що допомагає не допустити розвиток гінгівіту:

  1. Регулярне чищення поверхні зубів. Проводьте процедуру два рази на день, при цьому підберіть підходящі для вас зубну щітку і пасту.
  2. Обов'язково використовуйте зубну нитку, прополіскуйте рот після кожного прийому їжі.
  3. Купіть іригатор і використовуйте його для очищення зубів.
  4. Регулярно проходьте процедуру очищення зубів в стоматологічній клініці. Також відвідуйте лікаря з метою профілактичного огляду.
  5. Приймайте вітаміни і нормалізуйте харчування, ввівши до раціону овочі, фрукти, рибу, морепродукти та ін.

Більш детальні рекомендації ви зможете отримати у свого лікуючого лікаря. Не затягуйте з походом до нього, якщо під час прийому їжі або чищення зубів регулярно помічаєте кров. Чим швидше приступити до лікування, тим простіше і дешевше воно обійдеться. Якщо нічого не робити, то патологія посилиться і перейде в більш гостру форму.

Дата: 31 березня 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.