ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Лікування заїд: особливості проблеми та способи вирішення

Багатьом відомі неприємні відчуття, що виникають при заїдах. Неможливо широко відкрити рота, відчуваються печіння та дискомфорт. Поширена думка, що заїди у куточках рота лікують виключно дерматологи. Проте це не так, оскільки проблемою займаються й інші фахівці, серед яких стоматологи. Недуга може стати наслідком або причиною зубних захворювань, що турбують пацієнта. Тому у послуги стоматології входить не лише консультація з приводу проблеми виникнення подразнення слизової оболонки у куточках губ, але й лікування.

Опис і симптоми

Заїда має другу назву – ангуліт. Хвороба характеризується появою тріщин у куточках рота, а також ерозією та подразненням. Іноді виникає легка кровотеча. Хоча за зовнішніми ознаками ангуліт нагадує герпес, проте за клінічними особливостями значно від нього відрізняється. Його основна характеристика полягає у тому, що запальна реакція не поширюється на інші ділянки тіла.

Основні різновиди

Ангуліт у куточках рота з'являється за наявності одного з трьох різновидів мікрофлори. До них належать:

  1. Герпес. Причиною виникнення є вірусна інфекція. За допомогою звертайтесь до спеціаліста, який допоможе підібрати правильну мазь.
  2. Грибки Candida. Характеризується хронічним перебігом, при цьому відсутня кірка.
  3. Бактеріальна мікрофлора. Провокатором виникнення подразнення є стрептококова інфекція. Може проявлятися у вигляді утворення жовтувато-червоної скоринки.

Лікування проводиться тими препаратами, що впливають на потрібну мікрофлору.

Причини виникнення проблеми

Заїди з'являються, якщо куточки рота часто зволожені. Також може бути порушення імунітету, що відповідає за захист епітелію. Найпопулярніша причина виникнення недуги – грибкова чи бактеріальна інфекція. Саме вони викликають ангуліт за таких факторів ризику, як:

  • носіння брекетів;
  • неправильно підібрані зубні протези;
  • регулярне облизування губ;
  • рясна слинотеча (особливо під час сну);
  • неправильний прикус;
  • неповний ряд зубів;
  • слабка еластичність шкіри при різкому зниженні ваги чи старінні;
  • регулярне куріння;
  • недостатня кількість вітамінів, цинку або заліза;
  • супутній атопічний дерматит та інші алергічні хвороби.

Причини появи заїд у дитини такі самі, що й у дорослих. Ще малюки люблять смоктати палець, що також може спровокувати подразнення слизової оболонки.

Ангуліт переважно виникає у людей, які страждають від анемії, лейкозу й онкозахворювань. Властивий і тим, у кого зафіксовано синдром Дауна, ослаблений імунітет і цукровий діабет. Грибок, що є причиною запальної реакції на губах, швидко розмножується, якщо у крові є велика кількість глюкози. Під час діабету імунітет слабшає, що призводить до труднощів боротьби з інфекцією.

Нерідко хвороба притаманна людям, у яких анорексія чи булімія. Заїди можуть свідчити про ураження харчової системи, хейліт і залізодефіцитну анемію. Ще виникає запалення при гіпервітамінозі, здатному розвиватися за надмірного вмісту в організмі вітаміну А.

Ангуліт у дітей

Ви дбайливі батьки й прагнете розібратися, чому та від чого з'являються заїди у маленької дитини? Їх виникнення пов'язане з тим, що малюк регулярно тягне брудні предмети до рота, на поверхні яких можуть бути бактерії, що викликають запальну реакцію на слизовій оболонці.

Ще серед можливих факторів, котрі стимулюють появу ангуліта у малюків, можна виділити такі:

  • захворювання шлунка та кишківника;
  • алергія;
  • нестача вітамінів;
  • залізодефіцитна анемія;
  • поява на шкірі біля рота пошкоджень тощо.

Малюки драпають губи, що сприяє появі мікротріщин і проникненню мікробів. Щоб не шукати відповідь на питання, чим лікувати заїди, радимо виконувати запобіжні маніпуляції. Наприклад, слідкуйте за чистотою рук та обличчя дитини, а також іграшок, з якими грає маля.

Методи лікування

Щоб вилікувати заїди, необхідно вдаватися не лише до зняття запалень у куточках губ, а й пройти комплексний огляд у спеціаліста. Ангуліт нерідко є проявом серйозніших порушень, що відбуваються в організмі людини. Правильно встановити, що робити при появі заїд, зможе тільки лікар.

Місцеве лікування переважно спрямоване на ліквідацію збудника недуги та на захист ураженої ділянки шкіри від впливу зовнішніх подразників. Такий підхід забезпечить сприятливі умови для якнайшвидшого одужання. Незалежно від збудника, куточки губ необхідно 2-3 рази на день обробляти препаратами, що дезінфікують. Це допоможе зняти хворобливі відчуття та прискорить загоєння.

При загальному лікуванні застосовуються:

  1. Антибіотики. Призначаються, якщо збудником виступає стрептококова або інша інфекція.
  2. Протигрибкові препарати. Направлено на придушення активності грибка Candida.
  3. Вітаміни та мінерали. Вони застосовуються для загального зміцнення організму. Якщо імунітет ослаблений, призначаються полівітамінні комплекси. Коли фіксується кандидозне ураження, лікарі виписують препарати, що підвищують рівень заліза в організмі, або фолієву кислоту.
  4. Лікувально-запобіжні заходи ротової порожнини. Це важливе та обов'язкове доповнення до усунення проблем з заїдами. Все вищезазначене дозволить знизити активність патогенних мікроорганізмів, здатних викликати стоматологічні хвороби.

Пацієнт повинен позбутися звички облизувати язиком губи. Це уповільнює загоєння.

Популярні запитання та відповіді на них

Якого вітаміну не вистачає в організмі, якщо утворюються заїди?

Найпростіша та легша форма захворювання пов'язана з банальним авітамінозом. Ангуліт може виникати на куточках губ, якщо в організмі брак вітаміну В. Необхідні речовини містяться в таких продуктах, як яблука, яйця, бобові, печінка, картопля, капуста, а також кисломолочна продукція.

Які проводяться запобіжні заходи для появи заїд?

Щоб захистити себе від вираженого прояву запального процесу на слизовій оболонці, необхідно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • чистити зуби двічі на день;
  • у разі появи симптомів своєчасно звертатися до спеціалістів;
  • не зловживати ліками;
  • відмовитися від куріння та алкоголю;
  • не облизувати губи (особливо на морозі);
  • не користуватися чужими помадами;
  • уникати ситуацій, що спричиняють стрес.

Запобігання не лише сприятиме уникненню появи дискомфорту, який буває при обвітрюванні губ, але й дасть можливість прискорити одужання, коли ангуліт все-таки вже є.

Що буде, якщо не лікувати заїди?

Великої шкоди це не завдасть, окрім візуального дискомфорту. Нерідко проблема проходить сама за кілька днів при надходженні до організму необхідної кількості вітамінів. Проте ангуліт може бути проявом значно страшнішої недуги, ніж авітаміноз. Тому якщо заїди стали часто з'являтися або завдають особливо неприємних відчуттів, рекомендуємо не затягувати й звернутися до фахівців.

Дата: 15 жовтня 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.