ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Парадонтальні кишені – як лікувати

Способи лікування пародонтальних кишень

Відсутність турбот про ротову порожнину рано чи пізно стане причиною виникнення проблем. Крім всім відомого карієсу, існують і інші захворювання. Одне з найпоширеніших – гінгівіт (запалення ясен). Якщо своєчасно не почати лікування, то хвороба прогресуватиме. Пародонтальні кишені – один із проявів цього захворювання.

Які ризики виникають при запаленні ясен

Серед неспеціалістів мало хто знає, що таке пародонтальні кишені. Це захворювання є наслідком відсутності регулярного догляду за ротовою порожниною, що призводить до безперешкодного розмноження бактерій. Останні виробляють кислоту, яка викликає запалення ясен. На ранній стадії хворобу можна діагностувати за почервонінням і кровоточивості уражених ділянок.

Якщо своєчасно не розпочати лікування, то процес починає поширюватися. На наступній стадії запалення переходить в глибинні шари ясен. Внаслідок цього між зубом, шийкою і коренем формується вільний простір, так звана ясенна кишеня.

Основні типи запалення ясен

Відповідно до існуючої класифікації виділяють такі види:

  1. Зубоясенна (пародонтальна) кишеня. В результаті захворювання, яке вражає тканини пародонту, зубоясенні з’єднання поступово руйнуються. При пародонтиті велика ймовірність втрати хворих зубів, які починають хитатися, а потім випадають.
  2. Гінгівальна кишеню. Помилкова ясенна кишеня – це гіпертрофія ясен, в результаті чого її тканини збільшуються в обсязі. Однак зубоясенні з’єднання й пародонт залишаються в нормі. З огляду на цей факт деякі пацієнти не вважають за потрібне проходити курс лікування, вважаючи, що запальний процес пройде сам по собі. Однак помилкова кишеня, залишена без лікування, дуже часто переростає в істинну. Хворий дізнається про це після втрати зуба.

Кишеня може мати різну глибину. Часто хвороба охоплює відразу кілька поверхонь зубів і міжзубного проміжку. Виходячи з цих факторів лікар приймає рішення, як лікувати ясенну кишеню.

Як впоратися з проблемою

Спосіб лікування підбирається з урахуванням стадії, якої досягло захворювання. Останнім часом у стоматології застосовується ряд методів:

  1. Закритий кюретаж. Процедура рекомендована, якщо на зубах присутня велика кількість скам'янілих відкладень, що викликають запальний процес у яснах. При цьому спостерігається відшарування уражених тканин від зуба на три міліметри й більше. В процесі лікування відбувається видалення відкладень за допомогою ультразвуку або ручних інструментів.
  2. Відкритий кюретаж. Проводиться, якщо ясенна кишеня має велику глибину. В цьому випадку інструменти не зможуть повністю очистити її від відкладень. Щоб припинити запалення, лікар надрізає ясна скальпелем. Тільки за такої умови він отримує доступ до найглибшого місця, що дозволяє повністю видалити ураження.
  3. Клаптева операція. Потреба в цій процедурі виникає, якщо захворювання торкнулося кореня зуба. Щоб запобігти його втраті, лікар надрізає ясна, ретельно очищає кишеню, а потім підсаджує тканину, стимулюючу відновлення кісткової маси. Наприкінці ясна зашиваються. Важливо витримати їх правильне положення щодо відношення до зуба.

Будь-яка процедура з лікування ясенних кишень супроводжується оперативним втручанням. Всі маніпуляції здійснюються під анестезією. Процес загоєння займає до двох тижнів. Протягом цього часу пацієнт повинен регулярно проходити огляд, щоб не виникало можливих ускладнень.


Способи профілактики

Уникнути проблем, пов'язаних із запаленням ясен, нескладно. Основне правило полягає в щоденному (як мінімум, вранці й ввечері) чищенні зубів. Особливу увагу потрібно приділяти догляду за міжзубним простором, куди нерідко потрапляють залишки їжі. Надалі міжзубний простір стає сприятливим середовищем для появи бактерій. Кислота, що виділяється патогенними організмами, є першопричиною гінгівіту.

Ще одне корисне правило – полоскання рота після кожного приймання їжі. До того ж буде незайвим регулярно проводити обробку ротової порожнини ультразвуком.

Дата: 6 листопада 2020
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.