ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Пляшковий карієс у дітей: фото, причини та лікування

Усе про пляшковий карієс: чому виникає, чим загрожує та як лікується

Люди схильні до карієсу в різному віці. Захворювання вражає як постійні, так і молочні зуби. Найбільш ранній його прояв – це каріозні ураження в немовлят. Буває, що зуби, ледь прорізавшись, чорніють і починають руйнуватися. Це так званий пляшковий карієс. Хвороба швидко розвивається та поширюється на весь зубний ряд, руйнуючи коронки практично до їх заснування. Тому важливо якомога швидше вжити заходів.

Пляшковий карієс: що це

Під терміном «пляшковий карієс» розуміють каріозне ураження зубів у ранньому віці. Назвою підкреслюють вплив неправильного режиму харчування на здоров'я порожнини рота. Хвороба може виникати в дітей у віці від 1 до 3 років. Але бувають випадки, коли вона розвивається навіть у 6-7 місяців – відразу після прорізування різців.

Найбільш частою причиною захворювання є нічні годування, коли малюк засинає з пляшкою. Залишки солодкої суміші залишаються на емалі, а це ідеальне середовище для розвитку патогенної мікрофлори. Вночі вироблення слини уповільнене, тому вона не виконує свої захисні функції. Через кілька годин у ротовій порожнині починається процес бродіння, внаслідок чого виділяється органічна кислота. Вона, зі свого боку, роз'їдає емаль. Це й пояснює, чому так називається захворювання.

Фактори, що сприяють розвитку карієсу в ранньому віці

Етіологія захворювання добре вивчена. Нічні годування істотно підвищують ймовірність розвитку хвороби: у малюків до року – на 6%, у півторарічному віці – на 25%, у дворічних дітей – на 40%. Але це не єдина причина виникнення карієсу. До факторів, що провокують його, також відносять:

  1. Недостатній догляд за порожниною рота або його відсутність. Не всі батьки розуміють важливість цієї процедури. Доглядати за молочними зубами потрібно відразу після їх прорізування. В іншому випадку скупчення нальоту сприятиме розвитку карієсу.
  2. Зниження імунітету. Наприклад, внаслідок перенесеної ГРВІ або кишкової інфекції кількість захисних тіл у порожнині рота істотно скорочується.
  3. Зміну складу слини. Збільшення в'язкості, зменшення рівня pH або бактерицидних якостей – усе це знижує захисні властивості слини. Тому зуби схильні до негативного впливу кислот і токсинів.
  4. Генетичну схильність.
  5. Неправильний раціон. Крім немовлят, карієс може з'явитися в малюків у віці 2-3 років, яким дозволяють вживати багато солодкого, пити соки у великих кількостях. Переважання в раціоні вуглеводної їжі, недолік продуктів, що містять фтор і кальцій, – усе це теж призводить до розвитку карієсу.

Якщо в житті малюка виникає відразу кілька несприятливих факторів, то ризик розвитку карієсу підвищується в рази. Варто також врахувати, що хвороботворні бактерії можуть потрапити до рота малюка від дорослого, коли, наприклад, батьки пробують їжу з дитячої ложки.

Пляшковий карієс: у чому особливості, ускладнення

Якщо говорити про патогенез пляшкового карієсу, то варто виділити тонкість емалі та пористу структуру перших зубів. Бактерії, атакуючи її, легко проникають всередину. Так розвивається карієс. Багато батьків вважають, що робити нічого не треба, оскільки молочний прикус підлягає зміні. Але це вкрай нерозумна позиція.

Тверді тканини молочних зубів мають маленьку товщину. Через це навіть невелика каріозна порожнина швидко переростає в пульпіт, при якому запалюється нерв. Перший час хвороба протікає безсимптомно. Це обумовлено особливостями нервової системи малюків. Захворювання швидко переростає в періодонтит, при якому формується гнійний абсцес у ділянці коренів. Можуть також набрякати ясна, може утворюватися свищ.

Найчастіше пляшковий карієс вражає верхні передні різці. Це пов'язано з особливостями захоплення пляшечки або материнських грудей при годуванні. Потім він переходить на більшу частину зубного ряду. Якщо не почати вчасно лікування, зубні коронки швидко руйнуються. Внаслідок цього малюк може втратити зуби. Існує також ризик пошкодження зачатків постійного зубного ряду, що часто викликає порушення мови, аномалії прикусу, а також інші серйозні проблеми.

Стадії розвитку пляшкового карієсу, його основні ознаки

Симптоматика відрізняється в залежності від стадії розвитку захворювання:

  1. Початкова форма. На емалі виникають білі крейдяні плями, яким батьки частіше за все не надають значення. Вони злегка шорсткі. На цій стадії малюка нічого не турбує.
  2. Поверхневий карієс. Зачіпається тільки зубна емаль, шар дентину ще не уражається. При цьому підвищується чутливість зубів.
  3. Середній карієс. Поширюється на дентин. Добре помітні каріозні порожнини. Крім підвищеної чутливості, може спостерігатися хворобливість під час вживання їжі. Якщо дитині ще не виповнилося 2 роки, то карієс поширюється плоскостопно, циркулярно – зачіпає поверхню відразу декількох зубів. Після дворічного віку карієс у дітей виглядає, як у дорослих, – обмежена каріозна порожнина.
  4. Глибокий карієс. Передні зуби покриваються темними плямами. Спостерігається ураження молярів. Каріозні порожнини стають дуже великими, хворобливі відчуття наростають. У дитини погіршується апетит, вона відмовляється від твердих продуктів, стає дратівливою. Часто ця форма призводить до різних ускладнень: пульпіту, періодонтиту, ранньої втрати зубів і формування неправильного прикусу.

Спочатку карієс розвивається у пришийковій області зубів, де ступінь мінералізації емалі найнижча. Потім поширюється по периметру коронки.

Діагностика захворювання

Чи можна зупинити пляшковий карієс? Щоб визначити, як лікувати хворобу, потрібно спочатку поставити точний діагноз. Чим швидше ви поведете дитину до лікаря, тим вище ймовірність успішного лікування. Лікарі використовують такі методи діагностики:

  • візуальний огляд за допомогою спеціального дзеркала й зонда – у процесі звертається увага на зміну кольору емалі, щільність тканин, стан контактних поверхонь (збережені або зруйновані);
  • збір анамнезу;
  • рентгенографія – у разі потреби лікар може призначити рентген-дослідження, яке дозволяє точно оцінити глибину ураження, визначити наявність ускладнень.

Необхідно відрізнити карієс від схожих за деякими симптомами хвороб – системної гіпоплазії емалі та флюорозу. Іноді можуть знадобитися додаткові методи діагностики: вітальне фарбування, стоматоскопія в ультрафіолетовому опроміненні, електрометрія, лазерне дослідження. Після поставлення діагнозу лікар складає план щодо того, як лікувати уражені зуби. При цьому враховуються індивідуальні особливості організму дитини, її вік, стадія розвитку захворювання.

Як лікують пляшковий карієс

Багатьох батьків цікавить, як лікують хворобу. Для цього використовують різні методики.

Консервативний спосіб, при початковій стадії

Метод неінвазивний, він не передбачає застосування бормашини, препарування, пломбування. Це безболісні технології, які ефективні тільки при первинних осередках ураження емалі. Лікар може призначити фторування (ремінералізувальну терапію). У такому разі для нанесення на зуби використовують фторвмісні препарати.

Оперативний спосіб

Методика використовується в більшості випадків, оскільки найчастіше карієс діагностується занадто пізно. Вона передбачає розсвердлювання зуба, видалення пошкоджених тканин, антисептичне оброблення порожнини, просушування й установку пломби. При глибокому ураженні використовують місцеву анестезію. Для пломбування застосовується склоіономерний цемент, що містить сполуки фтору, які насичують і зміцнюють емаль і фотокомпозит.

Але якщо дитині два роки, як лікувати великий карієс? З огляду на непосидючість малюків і страх перед стоматологом може рекомендуватися седація або наркоз. У рік дитині вже дозволено застосовувати подібні методики, але оскільки нервова система в ранньому віці ще незріла, то варто проконсультуватися попередньо з педіатром і неврологом.

Профілактичні заходи

Найчастіше похід дитини до стоматолога – це стрес. Тому краще запобігти захворюванню, ніж його лікувати. Варто дотримуватися простих рекомендацій:

  1. Привчити дитину до правил догляду за порожниною рота. Поки вона не вміє сама цього робити, батькам слід очищати зуби дитини від нальоту.
  2. Використовувати спеціальні ремінералізувальні гелі для дітей. Вони допомагають емалі відновитися при появі крейдоподібної плями.
  3. Відкоригувати раціон малюка – обмежити вживання солодкого, мучного, ввести більше зелені, овочів і фруктів.
  4. Відучити дитину якомога швидше від пляшечки. Рекомендується замінити солодкі напої кип'яченою водою.
  5. Відвідувати стоматолога кожні 3-4 місяці. Це дозволить своєчасно виявляти й усувати стоматологічні захворювання.

Щоб профілактика пляшкового карієсу була більш якісною, стежте за чистотою рук малюка та всіх предметів, які він тягне до рота. Не варто також облизувати ложку або соску малюка – краще промивати їх кип'яченою водою.

Дата: 7 березня 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.