ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Причини появи зубного каменю, способи видалення

Зубний камінь: причини, симптоми та методи видалення

Багато хто навіть не здогадується про те, що у них є зубний камінь. А ті, хто знає про його наявність, частіше не розуміють усієї глибини проблеми. Такі відкладення можуть провокувати не лише естетичний дефект, а й різноманітні стоматологічні захворювання. Щоб не допустити ускладнень, слід вчасно видаляти  зубний камінь. Фахівці радять проводити професійну гігієну ротової порожнини хоча б двічі на рік.

Зубний камінь: що це

У роті кожної людини є безліч бактерій, які є умовно патогенними. У нормальному стані вони перебувають у певному балансі. Але за сприятливих для себе умов шкідливі мікроорганізми починають активне розмноження. Разом із частинками їжі та епітелію слизової вони осідають на поверхні зубів у вигляді м'якої липкої плівки (нальоту). Очистити його можна щіткою.

При недостатній якості догляду за ротовою порожниною  м'які відкладення під впливом компонентів слини тверднуть. В них накопичуються продукти життєдіяльності бактерій і солі кальцію, тобто відбувається процес мінералізації. Так утворюється камінь, який самостійно очистити неможливо. Щоб упоратися з ним, варто скористатися стоматологічними послугами. Лікар проведе гігієну порожнини рота, в ході якої видалить як м'які, так і тверді відкладення навіть у важкодоступних місцях.

Які фактори сприяють появі зубного каменю

Крім недостатньої гігієни, появі твердих відкладень сприяють різні фактори:

  • хвороби органів ШКТ та порушення роботи ендокринної системи, що впливають на хімічний склад слини;
  • аномалії прикусу та дефекти зубного ряду, що ускладнюють чищення зубів;
  • наявність у роті ортопедичних або ортодонтичних конструкцій;
  • неправильні харчові звички – велика кількість вуглеводів у раціоні або переважання в ньому м'якої їжі, вживання солодощів, газована вода;
  • куріння.

Швидке утворення зубного каменю спостерігається також на фоні прийому деяких лікарських препаратів, зокрема прийому антидепресантів та протизапальних засобів. Вони знижують секрецію слини, яка природно очищає порожнину рота.

Види зубного каменю

Залежно від локалізації виділяють такі види зубного каменю:

  1. Надясенний. Такі відкладення видно візуально, тому вони не вимагають додаткових методів діагностики. Розміщується камінь по краю ясен, має білий або жовтий колір і тверду або глиноподібну консистенцію. Може утворитися як у дорослого, так і у дитини.
  2. Под’ясенний. З'являється за відсутності заходів по усуненню надясенного нальоту, що спускається по корені і мінералізується. Діагностувати такі відкладення може лише спеціаліст за допомогою стоматологічних інструментів. Під’ясенні відкладення мають щільну структуру, світло- чи темно-коричневий або майже чорний колір. Вони вважаються віковими і здебільшого виявляються у пацієнтів, які досягли 40-річного віку. Але при поганому догляді за ротовою порожниною можуть утворитися значно раніше.

Найчастіше зубний камінь з'являється в місцях, які складно піддаються очищенню, – це міжзубні проміжки, біля ясенних сосочків, біля основи зубів із внутрішнього та зовнішнього боку. Формуються тверді відкладення і на протезах, і у місцях кріплення брекетів.

Як розпізнати зубний камінь

На появу твердих зубних відкладень вказують такі ознаки:

  • смердючий запах з рота;
  • кровоточивість при чищенні зубів;
  • легкий свербіж у яснах;
  • зміна відтінку емалі – з'являються неестетичні жовті та коричневі плями;
  • підвищення чутливості деяких зубів.

Якщо камінь своєчасно не видаляється, він може спровокувати запалення ясен. У цьому випадку тканини стають набряклими та червоніють.

Чому потрібно своєчасно видаляти зубний камінь

Зубний камінь – це сприятливе середовище для розвитку бактерій. Патогенна мікрофлора провокує розвиток карієсу, гінгівіту, пародонтиту. За наявності інфекції у порожнині рота бактерії потрапляють у шлунок, викликаючи різні захворювання. Вони також загрожують розвитком патологій серцево-судинної системи.

Коли зубні відкладення опускаються під ясна, це може спровокувати тяжкі порушення обміну м'яких тканинах. Відшаровується ясенний край, утворюються пародонтальні кишені, в яких накопичуються залишки їжі, бактерії. У занедбаних випадках камінь стає причиною рухливості зубів, відновити стійкість яких не завжди можливо.

Як позбутися зубних відкладень

Видалення зубного каменю – не лише профілактична процедура. У багатьох випадках вона є одним із етапів лікування певних захворювань. Донедавна камінь із зубів видаляли механічним способом, коли його за допомогою спеціальних інструментів вишкрібали. Сьогодні використовуються більш прогресивні методики, серед яких:

  1. Ультразвукове чищення. Відкладення видаляють скалером за допомогою спеціального приладу, що генерує ультразвукові хвилі низької частоти, внаслідок чого камінь подрібнюється. Фрагменти, що залишилися, вимиваються з порожнини рота водно-повітряним струменем. Після видалення емаль полірується та шліфується.
  2. Технологія Air Flow. Часто використовується як завершальний етап при лікуванні ультразвуком. Як самостійна процедура може використовуватися, якщо зубний камінь незначних обсягів або він ще глиноподібної консистенції. Чищення передбачає подачу під напором суміші абразиву, води та повітря.
  3. Лазерне чищення. Такий метод не знайшов широкого застосування стоматології, але іноді практикується. Діє за таким же принципом, як і ультразвукове чищення, тільки відкладення подрібнюються лазером.

Який спосіб лікування вибрати, підкаже лікар після визначення ступеня занедбаності проблеми. Сучасні методи безболісні та ефективні. Якщо після процедури болять зуби, це може свідчити про високу їх чутливість або наявність запального процесу.

Як знизити інтенсивність утворення зубного каменю

Оскільки зубні відкладення виникають як наслідок недостатньої гігієни ротової порожнини, потрібно переглянути свій підхід до неї. Для цього слід дотримуватись таких рекомендацій:

  • чистити зуби двічі на день – вранці та ввечері після останнього прийому їжі;
  • опанувати правильну техніку чищення;
  • міняти зубну щітку кожні 3 місяці;
  • полоскати рот щоразу після їжі;
  • приділяти увагу очищенню міжзубних проміжків, використовуючи зубну нитку, йоржики, іригатори;
  • користуватися ополіскувачем.

Щоб запобігти утворенню зубного каменю, потрібно відкоригувати свій раціон. Важливо зменшити вживання солодощів, борошняних виробів, збільшити кількість твердої рослинної їжі (яблук, моркви), що сприяє природному очищенню зубів.

Якою б ретельною не була гігієна ротової порожнини, згодом все одно утворюється наліт. Тому необхідно періодично відвідувати стоматолога. Лікар підкаже, коли потрібно проводити гігієнічне чищення. Найчастіше його поєднують із профілактичними оглядами.

Дата: 15 грудня 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.