ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Ремінерализація зубної емалі

Як відновити зубну емаль

Захисний шар зуба, емаль, перешкоджає його руйнуванню від хімічних і температурних впливів. Якщо вона втрачає частину свого мінерального складу, то стає більш тонкою та вже не справляється зі своїми основними функціями. Як результат — підвищення чутливості зубів, поява тріщин і відколів, схильність до карієсу.

На жаль, навіть регулярна гігієна порожнини рота не здатна вберегти зубну емаль від демінералізації. З такою проблемою пацієнти нерідко звертаються до стоматолога, який проводить спеціальну процедуру з використанням цілого арсеналу засобів. Ремінералізація зубів – це метод, що повертає міцність і природний блиск захисному шару.

Причини руйнування емалі

Твердий захисний шар має властивість напівпроникності. У цій тканині постійно відбуваються процеси вимивання й поповнення мінералів. Демінералізація відбувається під впливом кислого середовища, що створюється бактеріями. Нормальний стан передбачає баланс між процесами вимивання й заповнення твердої тканини. При його порушенні емаль стає пухкою та стоншується. На ній можуть з'являтися білі плями, а потім, якщо не вживати заходів, — карієс. На цей процес впливають такі фактори:

  • неякісна гігієна;
  • зловживання вуглеводною їжею, солодкими газованими напоями;
  • постійне травмування тканин твердою їжею або предметами;
  • часте вживання свіжих соків;
  • різкі перепади температури (гаряча кава та морозиво);
  • зловживання відбілювальними засобами для зубів.

На демінералізацію також впливає неправильний прикус. У такому разі на зуби створюється нерівномірне навантаження й емаль на жувальних поверхнях швидше стирається, тріскається. До мікроскопічних тріщин потрапляють бактерії, які й викликають карієс. До інших факторів належать:

  • захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • порушення обміну речовин;
  • вагітність, оскільки змінюється гормональний фон жінки;
  • спадковість, при якій людина отримує той самий склад слини й інші властивості, що впливають на демінералізацію.

Погана екологія теж може відбитися на стані емалі та на різних системах організму.

Ознаки демінералізації

Хворобливе вживання гарячої або занадто холодної їжі, періодичні нийні болі в зубах можуть говорити про проблему. Візуально можна помітити потемніння або пожовтіння зубів. Зміна кольору схожа на зубний наліт або камінь, але позбутися його не вийде. Якщо постійно з'являється карієс, який починається з крейдяних плям, це теж сигналізує про витончення емалі зубів. Без вжиття заходів це призведе до більш серйозних наслідків — пульпіт, запалення кістки тощо.

Способи запобігання демінералізації нескладні та працюють у більшості випадків. Для цього потрібно буде переглянути раціон, ретельно стежити за гігієною порожнини рота, до якої входить не тільки використання зубної пасти, але й полоскання після кожного вживання їжі. Обов'язковий візит до стоматолога, який своєчасно розпізнає ознаки руйнування зуба або твердої тканини. Якщо лікар помітить стирання емалі, він проведе процедуру ремінералізації. Для цього він може використовувати такі засоби, як фторування, імплантація твердої тканини, встановлення вінірів. Вибраний спосіб залежить від показань і бажання пацієнта.

Що таке ремінералізація зубів у дорослих

Процедура відновлення захисного шару дозволить підвищити його міцність, захистить від впливу шкідливих бактерій і нормалізує баланс мінеральних елементів. Для цього стоматолог покриває поверхню зубів спеціальним препаратом, до складу якого входять іонізовані фториди, кальцій, фосфор й інші необхідні компоненти. Вибір конкретного засобу залежить від ступеня демінералізації. Основні препарати – це фторид натрію та розчин хлориду кальцію або глюконату. Нанесення проводиться за допомогою пензлика або капи.

Комплексна ремінералізація зубів – це безболісна й безпечна процедура, яка проводиться в такий спосіб:

  1. Підготовка. Вона містить професійну чистку зубів із видаленням нальоту та зубного каменю. Санація ротової порожнини необхідна для того, щоб підвищити ефективність відновлення.
  2. Сушіння поверхні зубів.
  3. Нанесення гелю. Спеціаліст наносить рівномірним шаром препарат із вмістом кальцію.
  4. Покриття сумішшю із фторидом натрію. Нанесений шар буде перешкоджати впливу харчових кислот й активізує процес мінералізації.
  5. Нанесення фторлаку, який створить захисну плівку.

Завершальним етапом може стати застосування електрофорезу, але він використовується не в кожному випадку. Механізм його дії заснований на мікрострумах. Їх використання збільшить вплив стоматологічного гелю та дозволить йому проникнути в більш глибокі шари твердої тканини.

У залежності від стану зубів, лікар може застосувати просте фторування, при якому використовується фторлак. Знадобиться кілька процедур для досягнення потрібного ефекту.

Як відбувається ремінералізація зубів у дітей

Профілактичні процедури показані не тільки дорослим, але й дітям, а також при вагітності, у період лактації й менопаузи. Терапія посилить міцність емалі, позбавить карієсу на стадії крейдяної плями та знизить чутливість зубів. Дітям ремінералізацію проводять також після носіння брекетів. Молочні зуби можна й потрібно убезпечити від карієсу шляхом зміцнення емалі. Зазвичай це проводиться в такий спосіб:

  • виготовляються індивідуальні капи;
  • у капи наноситься зміцнювальний гель, який має більш м'який склад, ніж для дорослої людини;
  • капа поміщається на зубний ряд на 20 хвилин.

Курс лікування зазвичай становить близько місяця, після закінчення якого дитячі зуби збагачуються кальцієм і фтором, зменшується активність шкідливих бактерій, на емалі утворюється захисна плівка, що запобігає втраті мінеральних речовин. Другий варіант – це невеликий курс аплікацій із препаратів, що містять фтор. Тривалість лікування визначає дитячий стоматолог.

Показання та протипоказання до процедури

Показання

Протипоказання

Початковий етап розвитку карієсу

Індивідуальна непереносимість

Період вагітності та лактації

Алергічні реакції на використовувані препарати

Підготовка до відбілювання

Для фторування це будуть: захворювання щитоподібної залози, ниркова недостатність

Підвищена чутливість зубів

 

Установка ортодонтичних конструкцій

 

Молочні зуби

 

Втрата природного блиску емалі

 

Питання:

Чи можна провести ремінералізацію в домашніх умовах?

Відповідь:

Так, можна. Але ефективність і безпека будуть залежати від вибраних засобів, які повинен порекомендувати лікар. Якщо емаль сильно пошкоджена, краще скористатися професійними послугами.

Дата: 16 лютого 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.