ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Таблетки від зубного болю — 11 ефективних препаратів, особливості застосування при вагітності

Гострий зубний біль вважається безумовним показанням негайно відвідати лікаря та отримати необхідну допомогу. Але не завжди вдається це зробити. Стоматологічні клініки працюють строго за графіком, лікарі теж мають вихідні, та й сам пацієнт може бути далеко від медичного закладу. У такому разі важливо полегшити стан людини, щоб вона могла спати, приймати їжу та почуватися комфортно до моменту візиту до фахівця. У продажу є неймовірний асортимент знеболювальних препаратів, але не кожен з них допоможе саме від зубного болю. Потрібно знати, які таблетки будуть безпечними та ефективними одночасно.

Дійсно ефективні знеболювальні засоби у стоматології

 Усі знеболювальні препарати, які пропонуються в аптеках, можна поділити на три великі групи:

  1. Нестероїдні протизапальні засоби (НПЗЗ). Вони не просто купірують больовий синдром, а мають протизапальний ефект, адже саме цей патологічний процес найчастіше стає причиною стану, про який йдеться.
  2. Анальгетики. Мають виключно знеболювальну властивість, швидкі та ефективні, впливають на нервові закінчення та певні ділянки головного мозку, що «відповідають» за появу синдрому.
  3. Місцеві знеболювальні. Найчастіше продаються у вигляді розчинів для ін'єкцій, до цієї групи входять «Лідокаїн» та «Новокаїн». Можна у продажу знайти й аерозольні балончики невеликого об'єму — лише кілька «вприсків», і через 20–30 хвилин навіть гострі відчуття стають практично невідчутними. Є і недолік у таких засобів — під їхню дію потрапляють тканини, що оточують хворий зуб, результатом будуть «ватяний язик», втрата чутливості, сильна слинотеча.

З усіх трьох груп найбільшу популярність мають ліки проти зубного болю, що випускаються у формі таблеток. Їх легко приймати, мають швидкий ефект. До рейтингу найкращих входять:

  1.  «Парацетамол» — знеболювальний ефект виявляється на рівні нервової системи, протизапальної дії та впливу на нервові закінчення ніякого не буде. Неприємні відчуття стають менш інтенсивними не раніше ніж через 2—3 години після таблетки. За інструкцією препарат можна приймати кожні 4 години, протипоказаний у віці до 6 років.
  2. «Аспірин» — належить до групи нестероїдних протизапальних препаратів, особливу ефективність виявляє щодо ниючого зубного болю. Можна приймати одномоментно 2 таблетки, добова доза для дорослих – 6 таблеток, дітям віком до 15 років засіб протипоказаний до вживання.
  3. «Ібупрофен» — теж знаходиться в групі НПЗЗ, не тільки купірує синдром, але і знімає запалення. Цей препарат не зніме гострі, пульсуючі відчуття, за добу можна прийняти максимум 12 таблеток. Дитині віком до 6 років засіб протипоказаний, його не можна приймати при захворюваннях шлунка, високому артеріальному тиску.
  4. «Цитрамон» — двокомпонентний препарат, який і інтенсивність больового синдрому знижує, і запальний процес усуває. Категорично не можна вживати таблетки одночасно з будь-якими алкогольними напоями – є високий ризик розвитку кровотечі в органах шлунково-кишкового тракту.
  5. «Баралгін» — має протизапальний та знеболювальний ефект, протипоказаний при раніше діагностованих захворюваннях серця та у дитячому віці. Допускається прийом відразу 2 таблеток, на добу можна випити не більше 6 штук.

Перелічені засоби відрізняються високою ефективністю, мінімальним переліком протипоказань. Але вони рекомендуються до вживання тільки при ниючому болі, тоді як гострий, пульсуючий не зроблять менш інтенсивним. Що краще прийняти, якщо проблема надто виражена:

  • «Кетанов» — здатний зняти навіть сильний дискомфорт, протипоказаний до прийому дітьми віком до 16 років, негативно впливає на функціональність нирок. На добу допускається прийняти лише 9 таблеток, тривалість такої симптоматичної терапії – 5 днів. Після прийому «Кетанова» можливі уповільнення реакції, зниження мозкової активності, і тому в інструкції сказано, що при вживанні такого знеболювального краще протягом 1–2 годин відмовитися від керування автомобілем;
  • «Аертал» — ліки нещодавно з'явилися у продажу, складають відмінну конкуренцію «Кетанову». Головна відмінність полягає у меншому списку протипоказань. Діє швидко, навіть найсильніші пульсуючі відчуття вже через 20—30 хвилин стають менш інтенсивними, а через 60—90 хвилин повністю зникають;
  • «Німесіл» — продається у формі порошку, перед застосуванням з нього готують розчин за інструкцією. Визнаний як найкращий засіб проти набряклості, запалення та больового синдрому;
  • «Нурофен» — ідентичний за своєю дією, ефективністю «Ібупрофену», в них однакові основні діючі речовини. Купірувати основний синдром починає через 15 хвилин після прийому таблетки, отриманий терапевтичний ефект зберігається протягом 3 годин;
  • «Найз» — досить потужний нестероїдний протизапальний засіб, за інструкцією його можна приймати лише 2 рази на день по 1 таблетці. Основна діюча речовина діє безпосередньо на вироблення простагландинів. Має багато протипоказань – патології органів травної системи, серця та судин, печінки. Для дітей віком до 12 років категорично не підходить.

Важливо розуміти, що будь-які з перелічених ліків надають тільки тимчасовий ефект. Перш ніж прийняти таблетки, необхідно уважно ознайомитися з інструкцією, щоб виключити появу побічних ефектів. Не варто посилювати ситуацію і боротися не тільки з проблемою, що розглядається, але і з наслідками непереносимості основних діючих компонентів, внутрішньою кровотечею з органів шлунково-кишкового тракту.

Що можна ще використовувати від зубного болю, крім знеболювальних таблеток

У боротьбі з зубним болем можна використовувати не тільки класичні препарати зі здібностями купірувати синдром. Варто звернути увагу на:

  1. Гелі — «Дентол», «Солкосеріл» та інші. Найчастіше рекомендуються у дитячому віці при прорізуванні зубів, але допоможуть і дорослим за активного зростання «вісімок».
  2. Зубні краплі — «Дента», «Дентагуттал», «Дантинорм». Це натуральні препарати, що допомагають упоратися з болем на місцевому рівні. Виготовляються на основі натуральних компонентів, ефірних олій, тому потрібно обов'язково виключити алергію.
  3. Ін'єкції — препарати для внутрішньом'язового введення: «Диклофенак», «Кетонал». Вони знімають навіть найсильніший синдром, але їх краще використовувати за призначенням лікаря.
  4. Антибіотики — допоможуть тільки в тому випадку, якщо проблема з'явилася на тлі прогресуючого запального процесу в м'яких тканинах. Наприклад, при карієсі та пульпіті ефективність таких препаратів нульова. Вкрай небажано самостійно визначати, які ліки цієї категорії будуть доречними, краще довіритися фахівцеві.
  5. Спреї та аерозолі — найпростіші та найефективніші засоби, які мають моментальну місцеву дію, «заморожують» проблемну одиницю.

Що випити у кожному конкретному випадку — залежить від кількох факторів. У разі неможливості швидкого відвідування стоматологічної клініки знеболювальні будуть доцільні, але вибирати їх слід з урахуванням наявності/відсутності протипоказань, переносимості окремих компонентів, типу синдрому.

Які ліки можна вживати при вагітності

Якщо майбутня мама не подбала про здоров'я ротової порожнини, то вона може зіткнутися з проблемою швидкого усунення больового синдрому. Адже в період виношування дитини протипоказані до прийому гормональні засоби, а також будь-які з категорій «потужних». Як позбутися проблеми жінці в період гестації? Найпростіше — максимально швидко опинитися у кріслі стоматолога та отримати кваліфіковану допомогу. Зі знеболювальних можна використати:

  • «Парацетамол» та «Нурофен», але тільки в 1 та 2 триместрі;
  • «Анальгін» з виключенням його у 1 та 3 триместрі;
  • «Аертал» за винятком останніх місяців вагітності.

Ці препарати можна приймати майбутнім мамам в обмежених кількостях – одноразово 1 таблетка та не більше 5 діб поспіль. Ці ж правила та рекомендації стосуються періоду годування дитини груддю. Основні компоненти знеболювальних можуть проникати в грудне молоко, і як вони позначаться на розвитку новонародженого, достеменно невідомо.

Чим зняти сильний біль, яку пігулку краще випити при ниючих відчуттях - потрібно вирішувати в індивідуальному порядку. Стоматологи рекомендують взагалі не експериментувати, а знайти можливість швидко отримати кваліфіковану допомогу. Потрібно розуміти, що навіть найсучасніші знеболювальні засоби мають короткочасний ефект і не зупиняють прогресування патологічного процесу.

Дата: 16 березня 2022
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.