ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

У дитини хитається молочний зуб: що робити і чи потрібно виривати

Молочні зубки затримуються у роті дитини недовго. До 11-15 років вони всі випадають, на їхньому місці виростають постійні. Зміна зубного ряду починається із 4-6 років. Буває, що доводиться відвідувати хірурга видалення зубів. Сучасна дитяча стоматологія пропонує щадні та безболісні методики. Важливо правильно готувати дитину до зустрічі з лікарем, не лякати і не погрожувати цим як покаранням за погану поведінку.

Якщо дитина каже, що у неї хитається молочний зуб, значить час для випадання близько. Не варто бити на сполох, це природний процес. Зазвичай він починається з 5 років, може й пізніше чи трохи раніше. Багато залежить від того, коли у малюка прорізалися перші зубки. Якщо розхитування тривале, болісне, завдає дискомфорту, тоді можна допомогти процесу. Але не завжди видалення – вихід.

Яка черговість випадіння

Зазвичай це починається з 6 років, але однозначно сказати, у скільки буде хитатися перший молочний зубик, не можна. У багатьох шестирічок щелепний ряд залишається без змін, вони стартують пізніше. Це не є відхиленням.

Черговість випадіння визначається послідовністю появи. Першим починає хитатися нижній центральний різець, розташований по центру – один або відразу обидва. За ним – передній верхній центральний різець. У 8-9 років змінюються верхні бічні різці, до 9-13 – нижні та верхні ікла.

Чи потрібно виривати

Якщо у дитини почав хитатися молочний зуб, це не завжди привід звертатися до хірурга-стоматолога. Він може випасти сам, щоб звільнити місце для постійного, адже присутній у роті, щоб зберегти місце під постійний. Якщо виривати його зарано, залишаться вільні лунки, їх займуть сусідні зубки. У результаті корінні зростатимуть неправильно.

Якщо видалити різці раніше часу, у дитини порушиться мова та дикція, не кажучи вже про естетичну складову. Через відсутність жувальних зубів малюк не зможе нормально пережовувати їжу. Потрапляючи в шлунок непідготовленою, вона провокує розвиток хвороб ШКТ.

Чому стоматологи не рекомендують виривати

Зазвичай на питання, що робити, якщо почав розхитуватися молочний зуб, відповідь одна – чекати, доки вона випаде сама. Цей процес може тривати кілька днів чи тижнів, у кожного індивідуально. Зв'язки, що утримують зубик у лунці, стоншуються поступово, після цього розсмоктуються корені. Потім його виштовхує постійний, зазвичай це відбувається без болю.

Скільки часу хитатиметься молочний зуб до випадіння, не можна однозначно сказати. Але варто почекати, адже стоматологи не рекомендують видалення з кількох причин:

  • створення та збереження умов для формування правильного прикусу;
  • через біль та дискомфорт при вириванні дитина боятиметься стоматологів;
  • рухливий молочний зуб захищає м'які тканини від бактерій, просто закриваючи їх.

Найчастіше не варто заважати природному процесу.

Коли рекомендується видаляти

У деяких випадках без виривання не обійтись. При нормальному розвитку зміна зубного ряду проходить природно та не викликає болю. Але якщо молочний зуб довго хитається і не випадає, коли під ним активно росте постійний, знадобляться послуги хірурга.

Лікар призначить виривання і в таких випадках:

  • зуб, що розхитується, сильно вражений карієсом. При цьому його не можна відновити простим пломбуванням;
  • процес випадіння затягнувся, при жуванні дитина відчуває біль та дискомфорт;
  • у проекції коренів молочного зубика утворився свищ;
  • знімок показує патологічне розсмоктування коренів;
  • розвивається періодонтит чи пульпіт, підіймається температура.

Ще один привід для видалення – якщо корінний зуб почав зміщуватися зі своєї дуги через відсутність місця, щоб рости. Коли є карієс, але дитина не скаржиться на біль і за знімком нема патології, лікарі роблять все, щоб зберегти молочний зуб.

Протипоказання до видалення

У деяких випадках цього робити не можна за будь-яких симптомів:

  • якщо є запальний процес у порожнині рота – наприклад, гінгівіт або стоматит;
  • дитина хворіє на кашлюк, ГРЗ, інші вірусні захворювання;
  • у малюка порушене згортання крові.

У будь-якому випадку, якщо молочний зуб сильно хитається, завдаючи незручностей під час їжі, потрібно звернутися до лікаря.

Коли можна вирвати самостійно

Раніше практикували спосіб видалення ниткою, що прив'язується до дверей. Стоматологи не рекомендують вдаватися до такого методу, він дуже травматичний психологічно та фізіологічно. На питання, коли видаляти молочний зуб самим, однозначний – тільки якщо він сильно рухливий. Тоді його легко витягти з ясен без болю, дитина навіть зможе зробити це сама.

Якщо немає крові, болю, ситуація не критична і будь-які скарги відсутні, можна уникнути звернення до лікаря. Допомогти процесу може і сама дитина, розхитуючи зуб язичком. Деякі активно чистять його чи їдять тверді яблука, моркву, сухарики. Буває, що малюки позбавляються молочних зубів під час їжі. Це відбувається безболісно, ​​майже без крові.

Потрібно знати, як витягнути молочний зуб, що випав, без порушення стерильності. Найкраще скористатися серветкою або чистою хусткою. Після вилучення зубика бажано обробити лунку тампоном, змоченим в антисептичному розчині.

Інтенсивне полоскання протипоказане. Через це може порушитись природний процес формування в лунці кров'яного згустку.

Видалення у лікаря

Знаючи, у якому віці та скільки часу має починати хитатися молочний зуб, простіше визначити, коли є проблема. Якщо лікар прописав виривання, не варто впадати у паніку. Тимчасові зубки відрізняються від постійних рядом особливостей:

  • тонкі стінки альвеол;
  • розташування коренів під великим кутом;
  • погано виражена шийка.

За рахунок цього їх видаляють майже без болю, анестезія не потрібна. Хірург акуратно піддіває необхідний зубик щипцями і намагається забрати його одним рухом. Так, дитина має мінімум дискомфорту. Хоча для багатьох дітей візит до хірурга неприємний через страх.

Багато залежить і від того, чому почав хитатися молочний зуб. У активних, рухливих хлопців це буває через травму внаслідок удару. Особливо сильно за таких чинників страждають передні зуби. Якщо причина незростаючому постійному, тоді видалення призначають дуже рідко. Після рентгену лікар накладає шину, що зв'язує. Це ефективний спосіб зберегти травмований зуб якомога довше.

Після видалення лікаря

Рекомендації такі самі, як і у разі самостійного вилучення. Дві години після процедури не можна їсти і пити, полоскати рот, особливо з інтенсивними та активними рухами. Увечері в день виривання або наступного ранку дозволяється прополоскати ротову порожнину слабким сольовим розчином. Попередьте дитину, що не можна чіпати лунку, що звільнилася, руками або язиком, інакше вона почне кровоточити і може занести інфекцію.

Перші дні краще не їсти тверду, жорстку, занадто гарячу чи холодну їжу. Найкраще давати дитині напої кімнатної температури, теплі супчики, м'які каші. Якщо йому хочеться фруктів чи овочів, їх краще відварити чи подрібнити блендером.

Якщо корінний не росте відразу після випадіння/видалення

Це найпоширеніша ситуація. Не варто турбуватися, адже чітких часових рамок для появи постійного зубного ряду немає. В одних дітей він повністю змінюється на 13 років, в інших пізніше. Про всяк випадок варто зробити знімок щелепи, де буде видно зачатки. Можливо, вони ще не сформовані, і треба почекати довше.

Дата: 13 жовтня 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.