ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Ультразвукове чищення зубів: що це таке, фото до та після

Ультразвукове чищення зубів: все, що потрібно знати пацієнту про процедуру

Як би ми ретельно не доглядали за порожниною рота, видалити всі відкладення з емалі неможливо. Тому ультразвукове чищення зубів увійшло до переліку обов'язкових до проведення стоматологічних маніпуляцій. Це одночасно гігієнічна, лікувальна та запобіжна процедура. Після її проведення емаль світлішає, зникають відкладення, дихання стає свіжим. Багато пацієнтів оцінили послугу та зрозуміли, що краще платити за профілактику захворювань, ніж за лікування й протезування.

Розглянемо особливості проведення процедури: як робиться, які є показання та протипоказання, різні рекомендації, наприклад коли можна їсти після проведення маніпуляцій, особливості догляду за порожниною рота та багато іншого.

Ультразвукове чищення зубів: що це таке

Ультразвукове чищення зубів – сучасний та один з найбезпечніших методів проведення професійної гігієни порожнини рота. Його суть полягає у видаленні м'яких і твердих зубних відкладень з поверхні емалі. Процедуру проводять, використовуючи спеціальний апарат – ультразвуковий скейлер. Частота механічних коливань його варіюється від 25 тис. до 30 тис. Гц.

Під впливом апарату відкладення дробляться та відшаровуються. Дрібні фракції легко видаляються водою, яка подається одночасно з променями. Частоту коливань і рівень напору водяного струменя лікар підбирає індивідуально, залежно від особливостей конкретного клінічного випадку.

Як часто робити чищення зубів, лікар визначає у кожному випадку індивідуально, з огляду на інтенсивність утворення нальоту та каменю. Переважно фахівці радять пройти не менше двох процедур на рік. Послуга доступна та є не розкішшю, а необхідністю для кожної людини. Краще її поєднувати з профілактичним оглядом у стоматолога.

Переваги та недоліки чищення зубів ультразвуком

Професійна гігієна порожнини рота з використанням ультразвуку має свої плюси та мінуси. Переваги методики:

  1. Універсальність і висока якість. Процедура дозволяє усунути і пігментний наліт, і зубний камінь навіть у важкодоступних місцях.
  2. Бактерицидний ефект. При наявності пародонтиту велика частина хвороботворних мікроорганізмів зосереджена у пародонтальних кишенях. Ультразвук забезпечує якісне їх очищення, знижує ймовірність запалення ясен.
  3. Безболісність. В ході процедури зазвичай у пацієнтів не виникає неприємних відчуттів, тому проводять її без наркозу. Дискомфорт може спостерігатися при підвищеній чутливості зубів, сильному каріозному руйнуванні. У цьому випадку може знадобитися місцева анестезія.

Багатьох цікавить, чи шкідлива ультразвукова гігієна для зубів. Стоматологічною практикою доведено безпеку таких маніпуляцій. Вони здатні попередити багато стоматологічних захворювань, тому необхідність часто відвідувати стоматолога відпаде. Серед плюсів гігієнічної чистки варто виділити й той факт, що після її проведення лікар отримує можливість оцінити стан порожнини рота. Завдяки усуненню м'яких відкладень і каменю дантист може виявити захворювання на ранній стадії їх розвитку.

Серед мінусів такої чистки виділяють:

  1. Можливість пошкодження неякісних реставрацій. Якщо пломба стара чи некоректно встановлена, вона може випасти.
  2. Поширення інфекції – при впливі ультразвуком утворюється аерозоль, який пацієнт вдихає. Бактерії при цьому розносяться по організму.
  3. Ризик травмування. Може трапитися пошкодження пульпи, оскільки при процедурі нагрівається дентин. Тканини охолоджуються водним струменем, але через це погіршується видимість. Існує ризик зсуву насадки на ясна та їх травмування.

Проводити чищення повинен професіонал, оскільки при некоректних діях можуть з'явитися мікротріщини. Механічна міцність емалі при цьому знижується. Зуб темнішає, адже у тріщині накопичуються барвники. Якщо не відполірувати добре корінь після процедури, на ньому інтенсивно буде накопичуватися наліт, який може спровокувати захворювання.

Беручи до уваги недоліки УЗ-чистки, багато хто задумається, чи потрібна вона. Але фахівці зазначають, що вигода, яку отримує пацієнт, істотно більше, ніж можлива шкода.

Показання до виконання ультразвукової чистки

Проведення професійного гігієнічного чищення зубів людям показано у ряді випадків:

  1. При скупченні зубних відкладень. М'який наліт під впливом компонентів слини з часом мінералізується. Так утворюється зубний камінь. Це вже тверді відкладення, які видалити у домашніх умовах неможливо.
  2. При курінні, частому вживанні кави, чаю та інших продуктів або напоїв, що фарбують емаль. Якщо виникають сумніви, чи варто робити чистку, потрібно подивитися фото до та після процедури – різниця істотна.
  3. Перед серйозним втручанням – лікуванням карієсу, проведенням імплантації, встановленням ортодонтичних та ортопедичних конструкцій. Така процедура покращує результативність стоматологічних маніпуляцій, скорочує кількість необхідних візитів до лікаря.
  4. При запальних захворюваннях ясен. Після процедури усувається фактор, що провокує патологічний процес у м'яких тканинах, що важливо перед початком антибактеріальної терапії.

Процедура показана при вагітності, оскільки у цей період у жінок підвищується ризик розвитку стоматологічних захворювань. Проводити чистку можна лише на другому та третьому триместрі.

Протипоказання до проведення ультразвукового чищення

Протипоказання до виконання процедури:

  • наявність таких захворювань, як аритмія, хронічний бронхіт, астма, ГРВІ у гострій стадії, ВІЛ, гепатит, туберкульоз та рак;
  • встановлені імпланти чи інші ортопедичні конструкції;
  • висока чутливість зубів;
  • ерозія емалі;
  • клиноподібні дефекти;
  • остеомієліт;
  • приймання імунодепресантів і кортикостероїдів;
  • встановлений кардіостимулятор.

УЗ-чистку не роблять дітям під час зміни молочного прикусу, якщо нещодавно прорізалися постійні зуби. Зазвичай процедуру проводять дорослим. На візиті у стоматолога варто розповісти про наявність хронічних захворювань, якщо вони є. Спеціаліст визначить, чи можна вам проводити професійну гігієну.

Як роблять ультразвукову чистку зубів

Проаналізувавши, як проходить процедура, можна ще раз переконатися в її нешкідливості та необхідності. Етапи УЗ-чистки:

  • огляд порожнини рота, при якому лікар оцінює обсяги відкладень і їх локалізацію;
  • введення місцевої анестезії (при необхідності);
  • видалення нальоту;
  • дезінфекція зубоясенних кишень;
  • полірування – поверхня зубів обробляється апаратом зі спеціальною пастою, завдяки чому вони стають гладкими та на них менше накопичується наліт;
  • ремінералізація – на емаль наносять спеціальний склад, внаслідок чого емаль насичується фтором, кальцієм і міцнішає.

Скільки триває гігієнічна чистка зубів ультразвуком залежить від випадку, зокрема від ступеня занедбаності проблеми, наявності пародонтальних кишень тощо. М'який наліт можна усунути приблизно за півгодини, якщо потрібна додаткова чистка зубоясенних відкладень, дії лікаря займуть від 1 до 1,5 години.

Загалом не настільки важливо, скільки часу займає професійна гігієна. Значення має користь, яку вона надає для здоров'я порожнини рота.

Що робити після гігієнічної чистки

Наліт з ваших зубів усунутий, тобто процедура виконана. Відразу постає закономірне питання: що робити після неї? Пацієнту варто протягом двох днів відмовитися від куріння, продуктів та напоїв, що подразнюють і фарбують емаль, наприклад, соків, цитрусових, газованої води, кави, чаю тощо. У крайньому разі для їх споживання потрібно використовувати трубочку. Після закінчення 2 доби на зубах утворюється природна плівка, яка зникла під час проведення професійної гігієни. Пацієнти також відразу цікавляться, через скільки можна їсти після гігієнічного чищення. Так ось, фахівці не рекомендують вживати їжу протягом 1-2 годин.

Варто відзначити, що домашню гігієну ніхто не скасовував навіть після професійної. Потрібно ретельно чистити зуби двічі на день спочатку м'якою щіткою, через тиждень можна перейти на виріб середньої жорсткості. Не варто забувати про зубні нитки й ополіскувачі. Кожного разу після їжі рекомендовано обполіскувати рот хоча б чистою водою.

Якщо після ультразвукової гігієни виникла підвищена чутливість зубів і незначна кровоточивість ясен, можна наносити на ясна та міжзубні проміжки препарати, призначені стоматологом. Після зняття підясенного каменю, рекомендовано полоскати рот і робити ванночки з содо-сольовим розчином, відварами лікарських трав, антисептичними препаратами («Ротакан», «Хлорофіліпт»).

Дата: 29 вересня 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.