ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Захворювання порожнини рота у дорослих: причини та симптоми

Поширені захворювання ротової порожнини. Причини, симптоми, методи лікування

Здоров'я порожнини рота є одним з показників загального стану організму, а також добробуту та якості життя. Проте стоматологічні патології виникають у великої кількості людей. Підтвердженням є глобальне дослідження ВООЗ, за результатами якого лише у 2016 році захворювання порожнини рота з’явились у 3,85 мільярда людей по ​​всьому світі. За відсутності профілактики та лікування стоматологічні проблеми не лише ускладнюють життя, а й становлять серйозну загрозу здоров'ю.

Причини та небезпека хвороб порожнини рота

Збудниками інфекцій, які призводять до ураження зубів і запальних процесів слизової оболонки, є бактерії. Це постійні жителі ротової порожнини, де для них максимально комфортне місце існування: волого, багато поживних речовин і відповідна температура. У здорової людини кількість патогенних мікроорганізмів не перевищує допустимої норми. Бактерії починають розмножуватися при зниженні місцевого та загального опору організму.

До основних причин виникнення стоматологічних хвороб належать:

  • перенесені інфекційні недуги;
  • зниження імунітету;
  • дефіцит вітамінів і корисних елементів;
  • порушення роботи ендокринної системи;
  • травми щелепи;
  • глибокий карієс;
  • недостатня гігієна ротової порожнини.

На ранніх стадіях багато патологій можуть себе ніяк не проявляти. І це основна небезпека хвороб порожнини рота, тому що руйнівний процес уже йде на повний хід, проте явних симптомів ще немає. Якщо не розпочати вчасно терапію, інфекція швидко пошириться організмом. Бактерії по кровоносних та лімфатичних судинах проникають у ніс, горло, шию, кишківник, серце, нирки.

Через продукти життєдіяльності патогенних мікроорганізмів починається інтоксикація організму. Це призводить до виникнення втоми, слабкості, сприйнятливості до стресу та частих застуд.

Види захворювань ротової порожнини

Запальні процеси слизової оболонки є характерними для багатьох стоматологічних патологій. До найпоширеніших належать:

  1. Стоматит. Це група захворювань запального характеру з гіперемією, набряком, підвищеним слиновиділенням. Нерідко зустрічається у дітей і дорослих. Одним з симптомів стоматиту є утворення різних розмірів бульбашок і виразок на слизовій оболонці. Супроводжується печінням, болем, загальним погіршенням стану здоров'я.
  2. Гінгівіт. Запалення ясен з характерною набряклістю, почервонінням, підвищеною чутливістю тканин. Ознакою появи проблеми вважається неприємний запах з рота. Класифікація патології передбачає кілька видів: катаральний, виразковий, гіпертрофічний, атрофічний та дескамативний гінгівіт. Причин запалення ясен багато, проте основною вважається недостатня гігієна. Через неякісне чищення зубів утворюється наліт, у якому починають активно розмножуватися бактерії. Залежно від характеру хвороби та клінічної картини розрізняють гострий і хронічний гінгівіт. Тільки встановивши причину та вид патології лікар може призначити ефективне лікування.
  3. Пародонтит. Одна з найпідступніших стоматологічних проблем, яка є наслідком гінгівіту. Існує три стадії захворювань пародонту. На першому етапі ясна лише починають кровоточити та нерідко цьому симптому не надають значення. Якщо не розпочати лікування, то настає друга стадія, для якої характерні пухкість та опущення ясен, через що зуби виглядають довшими, ніж зазвичай. Кровоточивість і запах з рота стають сильнішими. На останній стадії до перерахованих симптомів можуть додатись гній, розхитування зубів.
  1. Глосит. Запалення слизової оболонки язика найчастіше зустрічається у людей зі зниженим імунітетом, затятих курців, а також тих, хто не дотримується гігієни та погано чистить зуби. До симптомів глоситу належать біль, печіння, відчуття дискомфорту. Може порушитись мова.

Крім інфекційних недуг, нерідко зустрічаються грибкові захворювання ротової порожнини. Проблема проявляється у вигляді сирного нальоту на язиці, яснах і щоках. Основний збудник – грибок роду Candida.

Причини та симптоми кандидозу (молочниці)

Найчастіше захворювання починається, коли організм ослаблений, наприклад, через перенесену хворобу. Причиною молочниці може стати й приймання антибіотиків. Ліки знищують корисну мікрофлору, яка перешкоджає розмноженню грибка. Дисбаланс загрожує перейти у хронічний дисбактеріоз, і це також фактор, що сприяє розвитку молочниці.

Прояв кандидозу у дорослих починається не відразу. На першій стадії спостерігаються легке почервоніння, сухість у роті, набряк. Потім грибок проникає усередину клітин. У міру розвитку молочниці з'являються білий наліт, легке печіння та свербіж. Найважчою стадією є інтоксикація організму ферментами білої кандиди. На цьому етапі починаються дуже сильне печіння, свербіння, може підійматися температура.

Діагностика та лікування стоматологічних хвороб

На першій консультації лікар проводить огляд, вивчає проблему та з’ясовує інформацію про перенесені хвороби, а також схильність до алергії. Стоматолог досліджує стан зубів та ясен, визначає наявність каменів, каріозних порожнин, нальоту на слизовій оболонці.

У разі труднощів зі встановленням діагнозу застосовуються додаткові дослідження. Для цього використовують сучасне обладнання:

  • рентген;
  • комп'ютерний томограф;
  • ортопантомограф.

Основною метою проведення досліджень є діагностика патологій порожнини рота та визначення причин появи проблеми. Виявлення захворювання на ранній стадії дозволяє своєчасно розпочати результативне лікування. Тому так важливо регулярно відвідувати спеціаліста та проходити огляд раз на пів року.

Показання та протипоказання до лікування

При перших симптомах, що насторожують, і при появі болю у порожнині рота чи зубах необхідно відразу записатися до лікаря. Чекати, що саме минеться, або приймати ліки без призначення спеціаліста не можна. Адже це може довести хворобу до стадії, коли з’являться ускладнення, і тоді розв’язати проблему буде набагато складніше.

Звертатися до стоматолога необхідно за таких показань:

  • біль будь-якого характеру (тупий, гострий);
  • травма щелепи;
  • печіння та свербіж у роті;
  • неприємний запах та кровоточивість ясен;
  • застрягання залишків їжі між зубами;
  • порушення прикусу;
  • поява набряку;
  • хитання зубів;
  • дискомфорт при жуванні їжі;
  • реакція на холодну та гарячу їжу чи напої.

Є низка протипоказань, коли з візитом до стоматолога варто почекати. Відкласти прийом у лікаря рекомендується при наступних хворобах:

  • герпес у гострій стадії;
  • тонзиліт та ангіна;
  • ГРВІ;
  • тяжкі (декомпресійні) та психічні захворювання на стадії загострення.

Якщо спостерігається високий або навпаки знижений артеріальний тиск, знадобиться консультація кардіолога. Тому що під час лікування зубів та ясен можуть виникати проблеми. Наприклад, високий тиск на тлі стресу загрожує інфарктом чи інсультом, а низький – колапсом.

Методи лікування поширених хвороб порожнини рота

При стоматиті застосовується лікарська терапія, що усуває причини недуги.

Лікування гінгівіту та пародонтиту залежить від виду патології та стадії розвитку хвороби. Одним з ефективних методів є професійне чищення та видалення зубного каменю. До переваг процедури належать:

  • повне знищення патогенних мікроорганізмів і нальоту;
  • підтримка зубів у здоровому стані;
  • полірування коронок і спрощення самостійного догляду за порожниною рота;
  • освітлення та зміцнення емалі.

Професійне чищення зубів у стоматології часто використовується при комплексній терапії гінгівіту та пародонтиту. Також лікар може призначити протизапальні засоби для місцевого застосування. Такий метод є ефективним на початкових стадіях розвитку патології. Активні речовини ліків проникають у слизову оболонку та знімають набряк або запалення.

Однак, коли консервативне лікування не допомагає, потрібне хірургічне втручання для усунення запального процесу. Рішення про операцію та метод її проведення визначається пародонтологом на підставі діагностики захворювання та при відповідних показаннях.

Глосит лікують залежно від форми патології. Терапія спрямована на усунення причини недуги, зміцнення імунітету. Стоматолог прописує полоскання з застосуванням антисептичних засобів і вітамінні аплікації за допомогою загоювального гелю.

Від кандидозу допомагають позбутися протигрибкові препарати, які призначаються лікарем. На додаток до терапії підбирається вітамінний комплекс для зміцнення імунітету та препарати місцевого впливу на уражені ділянки.

Запобіжні заходи

Щоб не допустити виникнення та розвитку хвороб порожнини рота, важливо дотримуватися гігієни. Необхідно правильно підібрати щітку, пасту, нитку та решту засобів для ефективного чищення зубів. Потрібно також застосовувати ополіскувач і намагатися позбутися шкідливих звичок.

Але найголовніше – регулярно відвідувати стоматолога. Огляд фахівця раз на пів року дозволяє своєчасно виявити та усунути проблему, не допускаючи розвитку ускладнень хвороби.

Дотримуючись нескладних запобіжних правил, ви зможете зберегти здоров'я зубів та гарну посмішку на довгі роки.

Дата: 5 листопада 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.