ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Зуб болить від гарячого та холодного: що робити при подібних симптомах

Болить зуб: в чому причина і як нормалізувати стан

Зубний біль відсуває на другий план всі справи. Хочеться швидше його позбутися і повернутися до звичного ритму життя. Але зробити це не так просто, та й не всі знають, що робити, якщо болить зуб. Подібна ситуація виступає приводом для відвідування стоматолога, оскільки сигналізує про розвиток патології. Якої саме — може визначити тільки фахівець. Навіть якщо ви на деякий час купіруєте біль, першопричина нікуди не дінеться. І вже скоро неприємні відчуття знову вас турбуватимуть.

Чому виникає зубний біль: причини нездужання

Спровокувати зубний біль може багато чинників. Та й носити він може різний характер. Якщо неприємні відчуття виникають як реакція на гарячу або дуже холодну їжу, а також кисле і солодке, то у стоматолога можуть виникнути підозри на гіперестезію — підвищену чутливість зубів. Така хвороба буває як самостійним, так і супутнім симптомом патологій. Реакція на подразники буває короткочасною. Але нерідко неприємний симптом не відступає подовгу.

Виділяють також такі причини зубного болю:

  1. Захворювання ясен. Гінгівіт, пародонтит і пародонтоз часто супроводжуються болем.
  2. Запущений карієс — одна з найпоширеніших причин сильного болю. Згідно з даними ВООЗ, 95% жителів нашої планети стикаються з хворобою. Головна причина її розвитку — недостатня гігієна порожнини рота.
  3. Пульпіт. Пульпа пронизана нервовими волокнами, тому при її запаленні зуб болить сильно. Знеболювальні препарати не завжди допомагають. Пульпіт — одна з найчастіших причин зубного болю, який не дає заснути вночі.
  4. Травма. З'явитися вона може в результаті падінь, нещасних випадків тощо. Травмувати зуб можна і в результаті розкушування надтвердої їжі. Звичка гризти нігті, ручки, перекушувати волосінь, нитка також може призвести до мікротріщин, відколів на емалі.
  5. Прорізування зуба мудрості. Бувають випадки, коли «вісімки» займають неправильне положення. При прорізуванні вони впираються в сусідні зуби, пошкоджуючи їх. Розвивається запалення. Найчастіше такі «вісімки» видаляються. Тільки в цьому випадку можна зняти біль.
  6. Некоректно надана стоматологічна допомога. Недостатньо вилікуваний канал або погано проведена його герметизація можуть стати причинами зубного болю. Рідкісні випадки, коли уламок стоматологічного інструменту залишається в каналі. Це провокує запалення шкіри та відчуття болю.

Біль під пломбою або коронкою, особливо якщо вони старі, говорить про порушення герметизації. Будь-який матеріал, що використовується для пломбування або протезування, з часом дає усадку. В цьому випадку пломба або коронка відходить від стінок. Під них може потрапити інфекція. Нерв за умови, що він збережений, реагує на подразники. Це і пояснює, чому зуб болить від гарячого і холодного.

Іноді неприємний симптом виникає через інші патологічні процеси в організмі, не пов'язані зі стоматологією. Іноді провокують зубний біль мігрень, невралгія, отити, порушення в роботі серцево-судинної системи. Хворіти можуть передні або жувальні зуби, частина щелепи або вся вона цілком. Неприємні відчуття пройдуть після усунення першопричини. Але спочатку все одно потрібно звернутися до стоматолога, щоб він виключив проблеми стоматологічного характеру.

Чи може хворіти «мертвий» зуб

Ситуація, коли болить зуб після депульпування, багатьох дивує: пульпа видалена, тоді що може хворіти? Причин виникнення неприємного симптому може бути кілька:

  1. Залишки їжі, які застряють в порожнині (при відсутності пломби). Виколупати самостійно повністю їх не виходить. Їжа гниє, розвиваються бактерії, які можуть спровокувати утворення гною. Якщо він вийде за межі кореня, тканини, що його оточують, відреагують, оскільки також мають нервові закінчення. Біль в такому разі не сильна, з'являється час від часу.
  2. Неправильно проведене лікування. Якщо зуб болить після депульпування, це може вказувати на те, що нерви були видалені не всі. Ті, що залишилися, реагують на гарячу або холодну їжу. У цьому випадку біль частіше ниючий, турбує майже постійно — стихає ненадовго.
  3. Реакція на тиск «сусіда». Він може бути уражений карієсом, пульпітом або іншою стоматологічною хворобою. Існує ймовірність, що біль від нього віддає в зуб, який умертвили.

Запам'ятайте! Здорові зуби не болять. Будь-який з неприємних симптомів — це привід звернутися до лікаря. Чим швидше ви це зробите, тим швидше буде усунена першопричина. Ризик розвитку ускладнень зводиться до мінімуму.

Як визначити причину за характером болю

Зуб може хворіти по-різному. Якщо виник «стріляючий» біль, який віддає в голову, це, швидше за все, говорить про прорізування «вісімки». Коли зуб ниє і симптоми приймають хронічний характер, можуть виникнути підозри на періодонтит, флюс, утворення кісти. Сильний біль з'являється при запущеному карієсі та пульпіті. У цьому випадку також спостерігається гостра реакція при вживанні гарячого або холодного, солодкого або кислого.

Потрібно розуміти, що останнє слово повинно бути за лікарем. Тільки фахівець може поставити точний діагноз.

Як самостійно зняти біль

Сучасний темп життя не завжди дозволяє піти до стоматолога в той самий день, коли болить зуб. Біль може також застати серед ночі, тому може знадобитися самостійно зняти її. Не терпіти ж пекельні муки? Для цього використовують різні методи.

Анальгетики

Якщо біль терпимий, можна випити таблетку «Аспірину», «Анальгіну» або «Парацетамолу». Всупереч поширеній думці не варто прикладати «Аспірин» до проблемного місця. Це може спровокувати посилення неприємних симптомів, пошкодити емаль або викликати опік пульпи. Від сильного болю допоможуть позбутися «Нурофен», «Ібупрофен», «Ібуклін», «Найз», «Кетанов». Головне — дотримуватися зазначеного в інструкції дозування.

Захоплюватися народними засобами не варто. Вони можуть тільки приховати симптоми, але не усунуть патологічний процес. Краще прийняти таблетку і записатися до стоматолога. Пити знеболювальне безпосередньо перед візитом в клініку не рекомендується, оскільки воно може приховати симптоми. Лікарю в цьому випадку буде складніше правильно оцінити клінічну картину.

Альтернативні методики

Якщо біль виник під час їжі, потрібно відразу прополоскати рот від залишків їжі і почистити зуби. Лежати краще на високій подушці, щоб голова була піднесеною, оскільки в горизонтальному положенні в області голови активується кровообіг.

Особливості лікування вагітних і дітей

Багато медикаментів для зняття болю вагітним і дітям не підходять. Вони можуть нашкодити розвитку ембріона або організму дитини. Для найменших хворобливі відчуття часто пов'язані з прорізуванням зубів. Знизити інтенсивність неприємних симптомів можна за допомогою анестезуючих гелів і спеціального прорізувача.

Коли болять молочні зуби у дитини, не можна зволікати з візитом до лікаря. Стоматологічні захворювання в ранньому віці швидко розвиваються і прогресують. Якщо у дорослих до утворення гною може пройти кілька днів або тижнів, то у дитини — кілька годин. Зі знеболювальних препаратів можна використовувати дитячі сиропи «Нурофен», «Ібупрофен» або свічки. Головне, не перевищувати дозування і врахувати, з якого віку дозволені лікарські засоби.

Якщо зубний біль турбує майбутню маму, їй краще звернутися до фахівця. Він оцінить стан вагітної. У другому триместрі можна приймати деякі анестетики, але тільки після призначення лікаря. Використання засобів народної медицини має також проходити під суворим контролем стоматолога.

Дата: 25 лютого 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.