ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Зубний біль: причини і лікування зубного болю

Сильний зубний біль негативно позначається на самопочутті, порушує ритм життя, знижує працездатність людини. Стоматологія в Києві покликана прийти на допомогу кожному, хто хоча б раз відчував ці муки. Сучасні методи діагностики та лікування ефективні і надійні. Вони допоможуть позбутися від неприємних відчуттів, а професійний стоматолог дасть необхідні рекомендації щодо їх профілактики.

Чому болять зуби

Причинних факторів, що провокують неприємні відчуття, може бути багато. Розглянути варто найбільш ймовірні з них.

зубная боль

Захворювання зубів

Причини зубного болю - це часто такі хвороби:

  1. Карієс. Якщо руйнування тканин тільки почалося, больові відчуття слабкі. Виявляються вони частіше при різких скачках температури споживаної їжі і напоїв. При утворенні каріозної порожнини біль виникає при чищенні зубів і пережовуванні їжі.
  2. Витончення, тріщини на емалі. Провокують появу чутливості зубів.
  3. Пульпіт. Коли запалюється м'яка тканина з перебувають в ній нервом (пульпа), з'являються спонтанні і гострі больові відчуття. Найчастіше вони виникають у вечірній і нічний час. Іноді така зубна біль віддає в вухо або в скроні. Довго терпіти її складно.
  4. Пародонтит. Розвивається через запалення тканин, що оточують зуб. Біль зудить, пульсуюча, при натисканні на уражене місце посилюється. Іноді розвивається запальний процес в яснах. Вона розпухає, а зуб розхитується.
  5. Періодонтит - запалення кісткової тканини. У більшості випадків з'являється в результаті проникнення інфекції. Хвороба іноді супроводжується формуванням кісти.
  6. Абсцес. Основним симптомом є пульсуючий біль в області припухлості ясна.

пульсирующая боль

Якщо біль сама по собі стихла або припинилася, це ще не означає, що хвороба пройшла. Процес міг перейти в хронічну стадію. Нерви відмирають, хвороба триває, можуть бути причиною виникнення серйозних ускладнень.

Після лікування

Зубний біль може з'являтися після пломбування каналів. Це нормальне явище, так як під час лікування виконувалися втручання в тканини зуба. Найчастіше неприємні відчуття проходять через кілька днів. Якщо стан не полегшилось, потрібно повторно відвідати стоматолога.

Після видалення нерва

Під час депульпування нерва відбувається втручання в тканини зуба, тому проблема тимчасового характеру. Полегшити стан можна за допомогою знеболюючих препаратів. Якщо біль не проходить через 3-5 днів, доведеться відвідати доктора для з'ясування причини.

боль после лечения зубаБолить під коронкою

Неправильна підготовка до протезування провокує біль в зубі, розвиток запального процесу на яснах. Наприклад, в частково запломбованому каналі створюються ідеальні умови для розмноження хвороботворних бактерій. Якщо інструмент для розширення каналів був використаний неправильно, може статися перфорація стінок кореневого каналу. Іноді інструмент відламується в ньому.

Стоматолог в цьому випадку призначає лікування. Він знімає коронку, відкриває канал і застосовує протизапальну терапію. Потім знову готує зуби до протезування, встановлює коронку.

Діагностика захворювання

З'ясувати, чому болять зуби, може тільки фахівець. Тому при перших тривожних симптомах необхідно звернутися до лікаря. Він призначить рентген або радіовізіографічне дослідження (при необхідності). При виникненні болю вночі або у вихідний день можна спробувати полегшити свій стан, але при першій же можливості потрібно відвідати стоматолога.

Іноді зубний біль можуть викликати інші хвороби. Наприклад, запалення гайморової пазухи, захворювання ЦНС. Тому при необхідності доктор направить пацієнта на консультацію до іншого фахівця.

Як зняти гострий зубний біль

Без допомоги лікаря можна тільки тимчасово полегшити стан. Спочатку потрібно ретельно оглянути ротову порожнину, видалити залишки їжі з каріозної порожнини, якщо вона є, почистити зуби. Далі можна скористатися одним із способів тимчасового зняття больових відчуттів.

острая зубная боль

Лікарські засоби від зубного болю

Найдієвіший спосіб зняття симптомів зубних хвороб - знеболюючі препарати. Серед них:

  1. Засоби, що містять кетопрофен або декскетопрофен - «Кетанов», «Кеторол», «Кеторолак», «Дексалгин». Вони знімають біль на 5-6 годин, мають протизапальну дію. У цю групу можна віднести препарати, в яких діюча речовина - ібупрофен.
  2. Речовини на основі німесуліду - «Найз», «Німесил». Протизапальний і аналгетичний ефект має індометацин.
  3. «Анальгін», «Парацетамол», «Спазмалгон» - доступні препарати. Вони справляються тільки зі слабкою болем.

Приймати препарати можна в обмеженій кількості, ознайомившись з протипоказаннями. Велика їх частина не підходить для вагітних, дітей та людей похилого віку. Краще використовувати лікувальні засоби, призначені лікарем.

Зубний біль у вагітних

Планування вагітності передбачає плановий огляд у стоматолога і лікування зубів. Це допоможе запобігти небажаним наслідкам для розвитку плода. Але часто коливання гормонального фону, нестача корисних речовин, токсикоз призводять до хвороб зубів і ясен у вагітних.

До застосування трав необхідно поставитися з обережністю, тому що вони можуть викликати алергію.

З знеболюючих засобів вагітним можна «Парацетамол». Він впливає на джерело болю, не зачіпаючи інших органів. Хоча речовина проникає крізь плаценту, шкоди плоду завдає. Можна також в невеликих дозах «Анальгін». Забороняється його приймати в перші 3 місяці і останні 5 тижнів вагітності. У першому триместрі в невеликих дозах можна приймати «Нурофен». Але краще при першій можливості звернутися до стоматолога.

Дата: 14 квітня 2020
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.