ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Нові методи і технології лікування карієсу

Багатьом доводилося відчувати неприємні відчуття в результаті виникнення карієсу. Недуга, який розвивається в ротовій порожнині, призводить до проблем різного ступеня тяжкості. Дантистами визначено кілька стадій його поширення. Карієс може викликати як незначний дискомфорт, так і повне руйнування зуба. Багато людей не поспішають в стоматологічну клініку, Але ж це потрібно зробити, як тільки виникають перші симптоми.

Лікування карієсу класичним методом із застосуванням бормашини - неприємна процедура, але медики постійно розробляють нові технології. Сучасна стоматологія пропонує безліч безболісних і ефективних способів, з успіхом застосовуються на практиці.

Етапи розвитку захворювання, причини його виникнення

Карієс - патологічний процес, який стає причиною руйнування здорової зубної тканини. Цьому сприяють погана гігієна ротової порожнини, порушення культури харчування, нестача кальцію в організмі. Їжа, яка залишається в роті, призводить до розмноження бактерій. Метаболіти, що виділяються ними руйнують зубну емаль і тверду тканину.

стадії розвитку карієсу:

  • виникнення каріозного плями. Спостерігається зміна забарвлення зуба на окремій ділянці, що вказує на недолік мінералів в твердої тканини. Деякий час залишається неушкодженою емаль, але тенденція до цього вже є;
  • поверхневий. Зовнішня захисна оболонка коронкової частини зуба починає руйнуватися. Поразки поки незначні, тверда внутрішня тканину здорова. На цій стадії обов'язково потрібно проводити лікування, щоб уникнути негативних наслідків;
  • середній. руйнування спостерігається глибше зубної емалі і зачіпає дентин. Функціональність інших тканин трохи порушена;
  • глибокий. В цьому випадку пошкодженими виявляються емаль і дентин (найголовніші його шари, біля нерва)

Не допускайте руйнування твердих тканин, тоді стоматолог зможе провести лікування зубів без бормашини. В даний час терапія проходить повністю безболісно. У разі необхідності пацієнту вводять препарати місцевої анестезії. Сьогодні навіть діти перестали боятися відвідувати стоматолога.

Як лікують карієс класичним методом

Процедура включає в себе свердління тканини, яка піддалася руйнуванню, і її герметизацію. таке лікування відносять до інвазивного. Його перевага в тому, що є можливість відновити зуб при ураженні, що викликано глибоким карієсом. У запущених випадках ефективна тільки така терапія.

Інвазивне лікування проводиться в кілька етапів. Спочатку призначається рентгенологічне обстеження, щоб оцінити глибину зони ураження. Після цього стоматолог підбирає відповідну анестезію, для чого проводиться опитування пацієнта, щоб виключити небажані реакції. Пошкоджена ділянка зуба піддається лікуванню. Виробляються зачистка і полірування твердих тканин, нерви видаляються в разі потреби. В очищену порожнину вставляється пломба, при цьому враховується анатомічна будова зуба пацієнта.

Переваг у цього методу достатньо, проте є і ряд недоліків. Механічна обробка бормашиною призводить до втрати великої кількості зубної тканини. При маніпуляції видаляється уражена я область і частина дентину навколо неї. Нові технології в стоматології дозволяють відновити функціональність зуба, не зачіпаючи здорові тканини.

Спосіб інфільтрації при лікуванні карієсу

Цей метод з'явився порівняно недавно. Виконується хімічна обробка ділянок зубів з каріозними ураженнями і введення інфільтрату - речовини, що має схожі характеристики з природної зубної емаллю. Основними перевагами технології є:

  • простота;
  • мінімізація втрати здорової тканини;
  • можливість лікування ранніх форм карієсу в недоступних класичної терапії місцях.

Під час проведення процедури пацієнти не відчувають болю. Однак така терапія не використовується при глибокому карієсі.

Етапи лікування:

  1. Лікар наносить спеціальний склад на ділянку зуба, який візуалізується як пошкоджений.
  2. Виконується сушка робочої поверхні.
  3. Матеріал в'язкої консистенції твердне, приймаючи бажану форму

Інфільтрація часто використовується дитячими стоматологами замість інвазивного втручання з подальшим відновленнямем зуба пломбують складом, оскільки вона абсолютно безболісна.

Озонотерапія в лікуванні карієсу

Озоновий газ має високий окислювальним потенціалом і ефективний проти бактерій, вірусів, грибків і найпростіших, тому активно використовується в стоматології. Для проведення терапії його генерує спеціальний пристрій. Озон - ефективний натуральний антисептик, який надає бактерицидну, лікувальний, гемостатичну і антиоксидантну дію.

Етапи озонування:

  1. Вражений зуб запечатується за допомогою спеціального силіконового ковпачка під дією вакууму.
  2. Здійснюється доставка озону в зону лікування. За кілька хвилин знищується вся патогенна мікрофлора.
  3. Виконується процедура зміцнення емалі фтором.

 

Технологія застосовується для лікування карієсу на ранніх стадіях. Іноді призначається для відновлення глибоко пошкоджених зубів, Але в цьому випадку її комбінують з інвазивною терапією.

Піскоструминна обробка каріозних поразок

Лікування проводиться без виконання операції свердління. Відгуки про цей метод у пацієнтів, які пройшли процедуру, позитивні. Піскоструминний апарат являє собою пристрій, призначений для обробки поверхні зуба абразивом шляхом направлення на дрібнодисперсні частинки твердої речовини струменя стиснутого повітря. Особливість такої терапії полягає в тому, що уражена карієсом тканину легко видаляється з тіла зуба, оскільки вона м'якша, в порівнянні зі здоровою.

Дантисти вважають цей метод більш ефективним, ніж очищення бормашиною, так як він усуває появу тріщин, отже, виключає подальше прогресування карієсу. Таким чином, лікують зуби як з поверхневим, так і з глибоким руйнуванням. Метод піскоструминної очищення економічніший, ніж класичний. Він застосуємо, коли є доступ до ураженої ділянки. У разі руйнувань молярів проводять інвазивну терапію.

Ультразвукова терапія

Чистка із застосуванням ультразвуку є поширеним методом профілактики карієсу. Поверхневі ушкодження лікують комплексно, включаючи фторування. Описувану технологію частіше застосовують для видалення нальоту з поверхонь зубів. Ультразвук не викликає руйнування емалі, а усуває відкладення там, куди неможливо проникнути інструментом. Він знищує в порожнині рота бактерії. Це попереджає розвиток карієсу.

Пацієнтам рекомендується проводити ультразвукову чистку через кожні шість місяців. очищення ультразвуком не призначається відвідувачам стоматологічної клініки, якщо у них спостерігаються:

  • еритродермія;
  • порушення в роботі серця і судин;
  • ВІЛ інфекція

Стоматолог не рекомендуватиме ультразвукову чистку пацієнтам з кардіостимулятором. Вона протипоказана жінкам в період вагітності.

Лікування карієсу у дітей неінвазивними методами

Кожен повинен пам'ятати, що захворювання слід лікувати в будь-якому віці. Відновлювати потрібно навіть молочні зуби, хоча вони і будуть змінюватися. Наявність ушкоджень негативно впливає на здоров'я дитини, оскільки інфекція в ротовій порожнині може викликати захворювання травного тракту та інших органів. Ранній карієс стає причиною погіршення естетичного вигляду постійних зубів. Рекомендується регулярно приводити дітей до стоматолога для огляду. Якщо будуть виявлені ознаки ураження, призначаються процедури по їх усуненню. Сучасні методи лікування карієсу у дітей аналогічні стоматологічній практиці, що застосовується для дорослих. Вони проводяться безболісно, не викликаючи у дитини психічного дискомфорту, але при цьому досить ефективні.

Якщо у малюка діагностований поверхневий карієс, стоматолог запропонує обробку зубів фторомісткою пастою. Це запобіжить подальше пошкодження, оскільки тверді ткані зуба мінералізуються. Випадки, при яких діагностується середня стадія карієсу, ефективно лікують методом інфільтрації. Наполнітелі для дітей відрізняються за складом від сумішей для дорослих. Термін служби рідкої пломби становить кілька років. При цьому ризик розвитку карієсу повністю виключається. Молочний зуб прослужить до того моменту, коли він буде замінений корінним. При глибокому пошкодженні показана класична або лазеротерапія.

Дата: 16 квітня 2020
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.