ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Чому кислий присмак у роті після їжі: причини

Присмак кислого в роті: звичайний дискомфорт або тривожний симптом

Кислий присмак у роті погіршує психологічний стан й апетит, впливає на смакове сприйняття страв. Найчастіше він з'являється після їжі, пов'язаний з вживанням певних продуктів і напоїв. Якщо неприємний присмак помічається постійно та ви впевнені, що його не провокує їжа, це може свідчити про наявність патології. У такому випадку потрібно якомога швидше звернутися до лікаря. Тільки фахівець точно визначить причину і підкаже, як позбутися неприємного симптому.

Чому з'являється кислий присмак

Система травлення має складну будову. Наявність будь-яких агресивних чинників і внутрішніх змін в різних органах негативно позначається на її роботі, про що свідчить виникнення кислого присмаку. Основні причинні фактори появи неприємного симптому:

  1. Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ). Коли їжа потрапляє в шлунок, вона не повертається в стравохід завдяки спеціальному клапану. У пацієнтів, хворих на ГЕРБ, він не працює належним чином. Через це їжа потрапляє в стравохід, що і пояснює, чому з'явився кислий або гіркий присмак.
  2. Недостатня гієна порожнини рота і стоматологічні захворювання: карієс, гінгівіт, пародонтит, стоматит та інші інфекції, викликані грибками.
  3. Вживання деяких лікарських препаратів. Є ліки, які, крім своєї основної дії, впливають на смакові рецептори в мозку або на язиці. До них відносять антибіотики, препарати, що призначаються в складі хіміотерапії, для лікування неврологічних, серцево-судинних захворювань, деяких психологічних станів (депресії, підвищеної тривожності, безсоння).
  4. Шкідливі звички. Неприємний присмак може пояснюватися курінням або жуванням тютюну протягом тривалого часу.
  5. Сухість у роті. Недостатнє вироблення слини супроводжується некоректним сприйняттям смаку. Посилюється розлад під час стресу.
  6. Брак цинку в організмі. Спостерігається при недостатньому надходженні цього елемента в організм, поганому його засвоєнні, наприклад, при вживанні деяких ліків.
  7. Вагітність та інші стани жіночого організму. Гормональна перебудова майбутніх мам викликає кислий присмак. Це трапляється також через тиск матки на шлунок. Одночасно з'являється печія. Спостерігається небажаний симптом також у жінок під час менопаузи, що пояснюється зміною рівня гормонів. До речі, гормональні порушення у чоловіків теж іноді супроводжуються появою присмаку кислого.
  8. Променева терапія голови та шиї. В результаті можуть пошкодитися тканини слини, через що виникає неприємний присмак.
  9. Ряд захворювань (виразка шлунка, порушення роботи печінки та її проток, гастродуоденіт, панкреатит, діафрагмальна грижа, хронічна анемія, глистяні інвазії).

Є ще безліч причин, що провокують неприємний симптом. Це неврологічні розлади, операції або травми голови, отруєння важкими металами і високотоксичними речовинами.

Ознаки, що супроводжує присмак кислого в роті

Іноді кислий присмак виникає тільки вранці, в деяких випадках відчувається постійно. Буває, що він поєднується з неприємним запахом з рота та викликає дискомфорт. Що означають різні «відтінки» неприємного прикусу? Вони можуть свідчити про такі порушення:

  • кисло-гіркий з’являється при порушенні обміну жирів та ураженнях печінки, вживанні перед сном великої кількості нездорової їжі;
  • кислий з металевим присмаком внаслідок анемії, розвитку стоматологічних хвороб, на початковій стадії цукрового діабету;
  • кисло-солодкий ознака захворювань ротової порожнини, інтоксикації організму, прихованого цукрового діабету;
  • кисло-солоний вказує на проблеми зі слинними залозами, отоларінгологічні хвороби, розлади ЦНС або ж надмірне вживання міцної кави або чаю.

Крім кислого присмаку в роті, можуть також виникати інші симптоми: нудота, блювота, біль у животі, діарея, утруднене ковтання, печіння в горлі.

Як здійснюється діагностика

Лише правильно встановлений діагноз є запорукою успішного лікування. Можливо, з цією метою доведеться відвідати декількох фахівців: терапевта, стоматолога, гастроентеролога, ендокринолога, гінеколога. Дитину потрібно спочатку показати педіатру.

У кожної з перерахованих причин є свій метод діагностики та усунення. Крім збору анамнезу та візуального огляду ротової порожнини, шиї і голови, лікарі можуть призначити такі дослідження:

  • аналізи крові та сечі;
  • УЗД;
  • ФГДС;
  • рентген з КВ;
  • КТ або МРТ.

Також беруть різні проби з метою оцінки смакових відчуттів.

Лікування та профілактичні заходи

Оскільки кислий присмак у роті – це тільки симптом, то після виявлення причинного захворювання лікар призначить відповідне лікування, підкаже, що робити задля поліпшення його ефективності. Важливо належну увагу приділити якості гігієни ротової порожнини, за необхідності провести її санацію та професійну чистку зубів, оздоровити ясна.

Як прибрати кислий присмак, що викликаний захворюваннями шлунково-кишкового тракту? Крім медикаментозної терапії, яку призначить лікар, варто дотримуватись таких рекомендацій:

  • не переїдати на ніч;
  • їжу вживати малими порціями в теплому вигляді 5-6 разів на день;
  • пити достатню кількість чистої води;
  • обмежити споживання або відмовитися зовсім від копчених, солоних, жирних продуктів харчування та алкоголю, які погано впливають на процес травлення і роботи печінки;
  • зменшити порції червоного м'яса, міцної кави та чаю, газованих напоїв й інших продуктів з кислим або гірким смаком;
  • ввести в раціон рослинну їжу, злаки, яйця, молочні продукти, рибу;
  • відмовитися від шкідливих звичок.

Важливо проаналізувати ліки. Вагітним також рекомендована дієта. Ще майбутнім матерям після їжі не варто займати горизонтальне положення або робити активні фізичні вправи. Рекомендовані піші прогулянки на свіжому повітрі.

Дата: 10 червня 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.