ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Гній у яснах: чому і як правильно лікується

Гній у яснах — це результат розвитку запального процесу в м'яких тканинах ротової порожнини. На ураженій ділянці утворюється порожнина, у якій накопичується ексудат. Такий стан приносить суттєвий дискомфорт і потребує негайного лікарського втручання, оскільки інфекція може поширюватися за межі хворого місця.

Чому з'являється гній у ясні

Якщо утворився гнійник на яснах, це означає, що знизився місцевий імунітет і в пародонт (м'які тканини навколо зуба, що включають ясна та навколозубну зв'язку) потрапила інфекція. Найчастіше патологічний процес розвивається з наступних причин:

  1. Періодонтит. Захворювання виникає через своєчасно невилікуваний карієс. Він прогресує, руйнує корінь зуба та викликає запалення. Спровокувати періодонтит може і неякісне пломбування. Якщо лікар не повністю очистив каріозну порожнину, інфекція продовжуватиме руйнувати зубні тканини.
  2. Пародонтит – це запальне захворювання ясен, яке супроводжується утворенням пародонтальних кишень. У них забивається їжа, зубний наліт, які стають ідеальним середовищем для розмноження патогенної мікрофлори. Розвивається гнійний абсцес, який може протікати практично безсимптомно. Спочатку з'являються лише кровоточивість при чищенні зубів та легкий дискомфорт.
  3. Перікороніт. Флюс може виникнути при хворобливому прорізуванні зубів. У дитини така ситуація можлива при зміні прикусу, у дорослої – при проблемному зростанні вісімки.
  4. Фізичні чи хімічні травми. Травмувати тканини можуть: відколотий зуб, жорстка щітка, неправильно встановлені ортопедичні чи ортодонтичні конструкції, дефектні пломби тощо.
  5. Формування кісти.

Сприяє утворенню гною на яснах ряд несприятливих факторів - зниження імунітету, інфекційні захворювання, перевтома, переохолодження.

Клінічна картина при абсцесі

Нарив на яснах супроводжується такими симптомами:

  • утворенням ущільнення (гулі);
  • припухлістю, почервонінням ясна;
  • хворобливими відчуттями, які посилюються при жуванні та можуть поширюватися на всю щелепу;
  • неприємним запахом із рота;
  • кровоточивістю при чищенні зубів;
  • головними болями;
  • підвищенням температури тіла (іноді);
  • загальним нездужанням.

Коли гнійник дозріває, ясно стає синюшним, утворюється біла точка або міхур. Іноді нарив може розкриватися самовільно. У цьому випадку утворюється свищевий хід, з ясен виходить гній. Самопочуття пацієнта трохи полегшується. Але це не є причиною скасування візиту до лікаря. Ексудат не завжди виходить повністю. Крім того, причину, яка спровокувала нарив, не буде усунуто.

Можливі ускладнення при нагноєнні ясна

Щоб позбутися гною на яснах, потрібно скористатися стоматологічними послугами. Тільки фахівець зможе вияснити причину розвитку запалення та визначити, що робити для її усунення. Лікування вдома не дасть результату, а лише погіршить ситуацію. Відсутність своєчасної кваліфікованої допомоги загрожує втратою зуба.

Проривати гулю самостійно заборонено. Інфекція може поширитися на інші органи, потрапити до загального кровообігу, спровокувавши зараження крові. Такий стан несе загрозу життю пацієнта.

Діагностичні заходи

Лікар проводить візуальний огляд, пальпацію, визначає ступінь рухливості зубів. При необхідності вимірює глибину пародонтальних кишень. Щоб оцінити розміри ураження, наявність фістули, можуть призначатися додаткові дослідження:

  • рентген;
  • УЗД;
  • комп'ютерна томографія.

Після проведеної діагностики лікар оцінює ризики та визначає оптимальний метод лікування.

Як лікується гній у ясні

Лікування нариву в ясенних тканинах проводять з огляду на причину, яка спровокувала патологічний процес.

Консервативне лікування

Консервативні методики допомагають на початкових етапах розвитку захворювання. Якщо патологія спровокована каріозним ураженням, виконують такі дії:

  • зуб препарують;
  • видаляють уражені тканини;
  • розширюють та очищають канали (через них виходить гній);
  • зуб пломбують з використанням тимчасових матеріалів.

Якщо проблема криється в неякісній пломбі, її видаляють, прочищають порожнину і промивають антисептиками. Коли нагноєння виникло як ускладнення пародонтиту, пацієнту призначають протизапальні препарати. Лікар промиває пародонтальні кишені антисептичними засобами, закладає у них ліки, у деяких випадках прописує антибіотики. Після того, як гострі симптоми пройдуть, проводять фізіотерапевтичні процедури - гідромасаж, електрофорез або лазеротерапію.

Якщо немає можливості відразу завітати до лікаря, можна трохи полегшити свій стан полосканнями. Для цього використовують содо-сольовий розчин або відвари трав ромашки, календули, температура яких повинна перевищувати 30 °З.

Хірургічне лікування

Щоб видалити гній з ясен, стоматолог робить надріз, вибирає вміст капсули, промиває рану і ставить дренаж. Повторне промивання проводиться через 1-2 дні. При відсутності гною дренаж не встановлюють. За кілька днів проводиться класичне ендодонтичне лікування. При утворенні кісти застосовують методи апікальної хірургії, коли видаляється верхівка кореня разом із новоутворенням. Потім пломбують канали.

Після купірування запального процесу при пародонтиті проводиться кюретаж зубоясенних кишень. У ході операції з-під ясен видаляються запальні грануляції.

У запущених випадках, коли зуб сильно зруйнований або розхитаний, проводиться його видалення та глибоке чищення кісткових та м'яких тканин.

Профілактика утворення гною в ясні

Щоб не довелося думати, як витягнути гній з ясна, і зберегти зубний ряд цілим, варто дотримуватися таких рекомендацій:

  • ретельно доглядати порожнину рота, користуватися зубною ниткою та ополіскувачем, своєчасно змінювати зубну щітку;
  • двічі на рік відвідувати стоматолога, що дозволить своєчасно виявити захворювання ротової порожнини;
  • періодично виконувати професійне чищення зубів з метою усунення зубного каменю та нальоту;
  • зміцнювати імунітет та вести здоровий спосіб життя;
  • уникати травмуючих факторів.

Якщо не вдалося запобігти патологічному процесу, при появі перших небажаних симптомів слід звернутися до лікаря. Це дозволить уникнути ускладнень та швидко вирішити проблему.

Дата: 9 грудня 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.