ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Правильний прикус у людини: фото зубів

Правильний прикус у дорослого: який він

Відновити правильний прикус у людини — одна з головних задач, яку успішно вирішує сучасна ортопедична допомога в клініці SLALEN. За статистикою близько 80% населення коли-небудь стикалися з цією проблемою. Однак далеко не кожен дорослий може визначити, який прикус правильний, а який ні.

У цьому випадку роль лікаря ортодонта важко переоцінити. Навіть саме поняття «ортодонтія» перекладається з грецької як «рівні зуби». Основні завдання цього напрямку стоматології:

  • діагностика;
  • лікування всіх видів дефектів щелепи і зубного ряду;
  • профілактика аномалій у дорослих пацієнтів і дітей.

Об'єктом уваги лікарів-ортодонтів є щелепно-лицьовий апарат. Фахівці клініки SLALEN відновлюють правильний прикус зубів і допомагають попередити викривлення зубного ряду у дітей.

Фізичний прикус — це...

Взаєморозташування верхнього і нижнього зубних рядів при повному змиканні і максимальному контакті між ним називається фізичним прикусом. Вважається, що професійний ортодонт навіть при тотальній відсутності зубів може визначити, який прикус у даного пацієнта. Види прикусів визначаються характером змикання обох рядів. Головними ознаками «правильності» вважаються відсутність дисгармонії або асиметрії на обличчі. Точка контакту передніх різців при змиканні називається центральною лицьовою лінією. Лікар по цьому місцю визначає, чи є відхилення від норми у кожному конкретному випадку.

Фахівці поділяють прикуси за видами:

  • тимчасовий або змінний;
  • фізіологічний або нормальний;
  • патологічний.

Можливі також аномальні форми.

Розглянемо детальніше схематичний правильний прикус. Він характеризується певними ознаками:

  • відсутність проміжків між двома зубними рядами;
  • серединна лицьова лінія знаходиться між центральними різцями обох щелеп і розташовується в одній з ними сагітальній площині;
  • всі зуби абсолютно рівні;
  • кожен орган верхньої щелепи стикається з однойменним і йому протилежним по нижній лінії зубів;
  • альвеолярна верхня дуга має форму напівеліпса і злегка нахилена вперед;
  • нижня дуга у формі параболи аналогічна першій та трохи спрямована назад;
  • відстань між рядами — не більше 2–3 мм.

Стоматологи називають правильний прикус ідеальним, однак такий вид зустрічається нечасто.

Перерахуємо різновиди, які входять до норми:

Прикус прямого типу

Він характеризується змиканням зубних рядів тільки по краях, перекриття відсутнє. Зубні дуги розташовані паралельно. Такий тип межує між нормальним прикусом і патологічним відхиленням.

Прикус біпрогнатичного типу

Вважається різновидом нормального, однак характеризується незначним відхиленням обох зубних рядів в вестибулярному напрямку.

Прикус опістогнатичного типу

Зубні ряди в такому випадку дещо нахилені один до одного, а сторони виглядають рівними.

Як визначити правильний прикус

Чи можна самостійно з'ясувати, як виглядає правильний прикус у дорослого? В домашніх умовах досить розглянути відображення зубних рядів у дзеркалі. Типові ознаки порушень:

  • негармонійні обриси верхньої або нижньої губ;
  • простір, коли зубні ряди щільно зімкнуті;
  • западання або випинання губи.

Якщо є одна з перерахованих вище патологій, спостерігається збільшення навантаження на окремі зуби або щелепу в цілому, підвищується ризик розвитку карієсу.

Типи неправильного прикусу, що вимагають корекції:

  1. Мезіальний (mezialniy-pricus) — характеризується сильним зміщенням нижнього ряду вперед.
  2. Дистальний (distalnuy-pricus) — проявляється, якщо верхня щелепа випереджає за розвитком нижню. Різці не змикаються зі своїми нижніми аналогами.
  3. Глибокий (glybokiy-pricus) — являє собою патологію, при якій верхній ряд сильно перекриває протилежний.
  4. Перехресний (perekrestniy-pricus) — відбувається перехресне змикання обох зубних рядів.
  5. Відкритий — спостерігається, коли між верхнім і нижнім зубними рядами при змиканні утворюється вільний простір.

Всі перераховані варіанти вимагають звернення до лікаря-ортодонта і своєчасної корекції. Небезпека розвитку патологій проявляється у можливому утворенні порушень або деформацій щелепно-лицьового апарату людини.

Як відновити правильний прикус у дорослого

Стоматологічна клініка SLALEN проводить будь-яку корекцію, незалежно від віку пацієнта і стану щелепно-лицьового апарату. Після огляду і отримання рентгенограми ортодонт складає індивідуальний план лікування і підбирає максимально комфортний варіант відновлення нормального прикусу. Наші фахівці, застосовуючи різні методи діагностики і ефективні конструкції (наприклад, брекет-системи), досягають позитивного результату навіть в особливо важких випадках.

Дата: 28 квітня 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.