ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Болить у голові після видалення зуба

Головний біль після видалення зубів – норма чи патологія

Ситуації коли болить голова після видалення зуба зустрічаються доволі часто. У цьому прояві немає нічого дивного, оскільки будь-яке оперативне втручання є значним стресом для всього організму. При операції максимальне навантаження припадає на порожнину рота та органи, що знаходяться поруч з нею, наприклад, вуха. На хірургічне втручання реагує й кісткова тканина голови. Чому вона болить після видалення зуба, та як людина повинна вчинити при цьому стані, розглянемо нижче.

Загальні відомості

Якщо болить голова після видалення зуба, то причин, що викликали цей стан може бути багато, але найпоширеніші дві. У першому випадку йдеться про побічну дію медикаментів, що використовуються під час операції. Друга причина пов'язана з післяопераційним станом пацієнта. Якщо сильно болить голова після хірургічного втручання, побоюватися цього явища не варто. Достатньо перетерпіти, доки не відновляться тканини, але лікареві про це повідомити потрібно, щоб він міг координувати ваші дії. Що стосується питання, скільки повинна боліти голова після видалення зуба, відповідь на нього наступна – час відновлення для кожної людини різний.

Якщо мігрень – це результат побічної дії ліків, необхідно насамперед виміряти пульс та артеріальний тиск. Робиться це з урахуванням того, що деякі препарати, у тому числі анальгетики можуть викликати зміни АТ, особливо у людей, схильних до артеріальної гіпертензії. Якщо тиск відхиляється від норми, необхідно повідомити лікаря. Після цього за його рекомендацією потрібно прийняти препарат, що підвищує або знижує артеріальний тиск, залежно від вашого стану.

Якщо тиск у нормі, але голова болить, не приймайте самовільно знеболювальні лікарські засоби. У цій ситуації доцільно звернутися до стоматолога, який проводить ваше лікування. Симптоми, що повинні змусити вас насторожитися, такі:

  • головний біль, який виникає через кілька днів після операції та віддає у вуха;
  • неприємний запах з рота;
  • неприємний присмак.

Лікар проведе дослідження організму та визначить клінічну картину, що дозволить йому правильно призначити лікування.

Особливий випадок

Біль після видалення зубів мудрості пов'язаний з їх особливостями. По-перше, вони характеризуються значними розмірами та мають велику кількість коренів. По-друге, вони складно розташовані у ротовій порожнині, що робить операцію з їх видалення дуже травмонебезпечною, а тому потребує високої кваліфікації. Зуби мудрості оточені м'якими тканинами. Їхня особливість у тому, що вони перешкоджають формуванню у лунці кров'яного згустку, який є захистом від інфекцій.

При хірургічному втручанні розривається зв'язок між щелепними тканинами. Це призводить до утворення рани у ротовій порожнині, що є однією з причин, через яку може боліти голова. Процес відновлення займає певний час, протягом якого температура буває трохи підвищеною – до 37,5. Іноді, щоб больові синдроми пройшли, потрібно дочекатися, поки не наростуть нові тканини, а це займає близько тижня.

Що потрібно знати про операцію

При видаленні зуба мудрості спостерігаються такі симптоми:

  1. Сильні больові відчуття та дискомфорт. Виникають вони, коли припиняється дія анальгетика.
  2. Почервоніння та набряк м'яких тканин. Відбувається це протягом перших чотирьох днів після операції, коли голова та інші тканини продовжують боліти. Це найнеприємніший період для пацієнта.
  3. Стихання больових синдромів. Зазвичай відбувається на п'ятий чи сьомий день після хірургічного втручання.
  1. Період затягування ран. Він займає близько двох тижнів, протягом цього часу гострі симптоми поступово зменшуються, але пацієнт ще відчуває дискомфорт, який зазвичай з’являється ближче до вечора.

На тривалість відновлювального періоду впливають такі особливості, як вік, больовий поріг, стан імунітету, розташування органу. Останній чинник впливає на складність операції. Після її проведення потрібно дотримуватись деяких правил, щоб зменшити головний біль, решту негативних симптомів та прискорити їх зникнення.

Неодмінна умова відновлення – це мінімізування різноманітних механічних впливів на лунку. Не можна її торкатися ні руками, ні будь-якими сторонніми предметами типу ватних паличок, оскільки згусток крові, який знаходиться у ній, повинен затвердіти та виконувати захисну функцію.

Під час приймання їжі жувати її потрібно на бік, протилежний тому, де було видалено зуб. Уникайте гарячих напоїв та їжі. Також не використовуйте теплі компреси, які можуть погіршити ситуацію. Протягом перших днів після процедури не займайтеся спортом і взагалі обмежте будь-які фізичні навантаження. Сильні та пульсівні головні болі спостерігаються після видалення зубного нерва. Повідомте про свій стан стоматологу. Він призначить анальгетик відповідно до особливостей вашого організму.

Зверніть увагу

Тривалість дискомфортного стану після видалення зуба залежить не лише від особливостей організму, а й кваліфікації стоматолога. Якщо ви знаходитесь у Києві й у вас виникли проблеми у ротовій порожнині, скористайтесь послугами Стоматологічного Центру, що входить до мережі клінік «Слален і Юта». Процедура виконується за допомогою сучасного обладнання з мінімальним дискомфортом для пацієнта.

Операцію роблять лікарі з великим досвідом. Вони з допомогою сучасних методик проведуть видалення зуба у межах терапії чи подальшої імплантації. Вони витягнуть навіть складно розташовані органи, мінімізувавши головний біль та решту післяопераційних проявів. Після завершення процедури ви отримаєте рекомендації лікарів, за якими легше перенести період реабілітації. Водно час пам'ятайте, що видалення – це екстрена операція, і проводиться тільки у разі потреби. Її й визначать лікарі «Слален і Юта», до яких ви можете записатися у кілька кліків.

Дата: 3 листопада 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.