ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Чи допомагає парацетамол від зубного болю та як його застосовувати

Багато людей мають досвід несподіваної прояви зубного болю. В цій ситуації необхідно одразу ж звернутися до стоматолога, але це не завжди можливо. Не у всіх містах є клініки, які працюють на вихідних, або людина не може відвідати їх через роботу, відрядження, відсутність грошей тощо. В цьому випадку вона починає думати, як позбутися від зубного болю. В інтернеті рекомендують використовувати парацетамол та інші медичні препарати, які доступні без рецепта. Розглянемо, чи допомагає парацетамол від болю в зубах, кому його можна пити та що ще приймати для зниження хворобливих відчуттів.

Для початку розберімось, що викликає появу болю. Причин може бути декілька. Біль розвивається через механічні, термічні чи фізичні подразники (наприклад, гаряча або холодна солодка чи солона їжа). Може бути гострим, хронічним, короткочасним або тривалим.

Найчастіше він з’являється через карієс, механічне пошкодження коронки (відколи, тріщини), оголення дентинних трубочок через рецесію тканин. Хворобливі відчуття можуть проявлятися після декількох невдалих спроб або складного лікування, а також при таких захворюваннях:

  1. Перикороніт, в наслідок якого запалюється тканина ясен в ділянці прорізування зуба.
  2. Періостит, при якому розвивається запалення в районі окістя.
  3. Бруксизм (мимовільне скреготіння зубами під час сну).
  4. Пульпіт, що викликає запалення внутрішніх тканин зуба.

Існують інші причини. Якими б вони не були, потрібно якомога швидше звернутися до стоматолога. Він проведе грамотну діагностику та допоможе вам позбавитися від болю.

Способи знеболювання

Якщо потрапити в клініку немає можливості, то можна провести запобігання больовим відчуттям самостійно. Сучасна фармакологія випускає два типи препаратів, які рекомендують використовувати при подібних проблемах: анальгетики та нестероїдні протизапальні засоби. Найчастіше приймають парацетамол від зубного болю. Це потужний анальгетик, який діє на нервові закінчення та больові центри мозку, але при цьому не впливає на запальні процеси. Розберімо, допомагає чи ні парацетамол та як його правильно пити.

Даний засіб має яскраво виражений жарознижувальний та болезаспокійливий ефект. Його можна приймати з іншими знеболювальними препаратами з метою посилення ефективності. Парацетамол має мінімум протипоказань. До них відносяться хронічний алкоголізм, індивідуальна непереносимість та проблеми в роботі печінки. Давати парацетамол можна дорослим і дітям віком від 6 років, дотримуючись дозування. Працює він шляхом блокування ферментів, які виділяє організм у відповідь на травми та хвороби. Завдяки цьому хворобливі відчуття притупляються, ЦНС їх просто ігнорує. Через скільки подіє препарат? Все залежить від індивідуальних особливостей, але в середньому це 50-60 хвилин.

Також можна приймати НПЗП. Вони допомагають знизити біль і запальні процеси в організмі, прибрати жар, поліпшити самопочуття. При цьому у них є серйозні протипоказання, тому попередньо краще проконсультуйтеся з лікарем. Пам'ятайте, що НПЗП мають серйозний вплив на серцево-судинну систему та шлунково-кишковий тракт, тому безконтрольне приймання може призвести до захворювань і розладів. Дані засоби не рекомендується використовувати також в тому випадку, якщо у вас є проблеми зі згортанням крові. Найвідомішими препаратами вважаються нурофен, німесіл і кетанов.

В яких кількостях приймати таблетки

Ми розібралися з тим, чи можна приймати парацетамол та інші препарати при зубному болю, тому тепер дізнаймося, як часто їх пити. У більшості випадків лікарські засоби п'ють симптоматично, тобто при розвитку хворобливих відчуттів. Приймати їх курсом не варто.

Як пити парацетамол при вагітності? Дослідження показують, що разове або неперіодичне приймання даного препарату не викликає якихось проблем. Пити його постійно не потрібно: він пригнічує вироблення тестостерону у плода, що може привести до проблем розвитку статевих органів, особливо у хлопчиків.

Одним словом, від однієї-двох таблеток нічого страшного не трапиться. Але як тільки з'явиться можливість, потрібно буде відвідати лікаря. Тільки він допоможе вам позбутися від болю й усунути причину його розвитку. Стоматолог розповість вам, як приймати лікарські засоби, які саме використовувати та скільки можна їх пити.

Як ще можна вгамувати біль

Якщо відвідати спеціаліста в найближчі години не виходить, то можна скористатися деякими народними методами:

  1. Зробити полоскання з соди, солі та води. Цей метод дозволяє вгамувати біль і знезаразити ротову порожнину. У склянку теплої води додають 1 чайну ложку соди і 2 – солі. Після цього треба розмішати отриману суміш і полоскати рот 3-4 рази на добу.
  2. Трав'яний відвар з листя шавлії, м'яти чи ромашки. Для цього потрібно взяти 2 столові ложки сухого препарату, залити їх склянкою крутого окропу та настояти 20 хвилин. Після цього можна полоскати хворе місце 4-5 разів на день.
  3. Зробити настій на основі кори дуба. Її беруть близько 2 столових ложок на 2 склянки води. Потрібно кинути кору у воду, довести до кипіння та проварити близько 5 хвилин. Коли настій охолоне, його використовують для полоскання.

Чи допоможуть такі способи позбутися від болю? Більшість пацієнтів відзначає, що позитивний ефект є. Сода, сіль, кора дуба й інші препарати усувають хворобливі відчуття та знімають запалення. Але в будь-якому випадку покладатися виключно на них не варто: при першій нагоді йдіть до стоматолога. Не потрібно самостійно приймати антибіотики або намагатися прополоскати рот спиртовими настоянками. Робити це можна тільки за рекомендацією лікаря.

Дата: 23 липня 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.