ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Набряк щоки: причини запалення з внутрішньої сторони

Чому набрякає щока та як грамотно усунути проблему

Набряк щоки може свідчити про різні патології – від найшкідливіших (прорізування зуба) до дуже серйозних (гнійного періоститу). Ігнорування проблеми може призвести до небезпечних наслідків. Тому варто розібратися, як діяти при появі неприємного симптому.

Причини появи набряку на щоці

Багато хто вважає, що провокувати набряк щоки можуть тільки зуби. Насправді причини можуть бути різні.

Стоматологічні захворювання

Провокувати проблему можуть фактори, пов'язані зі здоров'ям порожнини рота. Серед них:

  1. Прорізування ретинованого зуба мудрості, особливо якщо пацієнт старше 25 років. При неправильному зростанні «вісімку» рекомендують видаляти.
  2. Стоматит, що вражає щоку, ясна, язик. Захворювання частіше діагностують у дітей, але воно може проявлятися й у дорослих. Запущена хвороба провокує набряклість. Щока болить зсередини, у куточку рота.
  3. Захворювання ясен, при яких у зубному нальоті накопичуються хвороботворні бактерії, що провокують запалення. Так, гінгівіт супроводжується кровоточивістю ясен, їх набряканням, неприємним запахом із рота. Якщо нехтувати хворобою, вона переросте в пародонтит – більш серйозну проблему.

Розвинутися ускладнення у вигляді набряку щоки можуть після ендодонтичного лікування. Якщо при процедурі недостатньо добре промиваються й очищаються канали, у пульповій камері розвивається запалення. Патогенний процес переходить на кістку, ясна та щоку. Так розвивається гнійний періостит, який в народі називають «флюсом». Якщо вчасно не лікувати хворобу, можуть розвинутися флегмона, сепсис, що становлять небезпеку для здоров'я.

У відновлювальний період після видалення зуба також може спостерігатися набряк щоки. Найчастіше симптом проявляється, якщо втручання проводилося на нижній щелепі. Така проблема нерідко виникає й після проведення імплантації. Це реакція організму на травматичні дії. Проходить вона через кілька днів. В іншому разі потрібна консультація стоматолога, який повинен підтвердити або виключити наявність ускладнення. Воно може розвинутися через попадання до рани інфекції, що загрожує проявом периімплантиту.

Інфекційні, простудні та інші захворювання

Набряк щоки є одним із симптомів таких хвороб:

  1. Епідемічний паротит. При захворюванні запалюються слинні залози, що й пояснює, чому набрякають м'які тканини.
  2. Лімфаденіт. Виникає як самостійна хвороба або як ускладнення інших недуг, наприклад захворювань ЛОР-органів. При лімфаденіті збільшуються шийні, привушні та піднижньощелепні лімфатичні вузли, запалюється щока.
  3. Отит, синусит, гайморит. Запальний процес може поширюватися на щоку, під око, зону біля носа.

Патологічні процеси в ясенних тканинах нерідко провокують запалення слинних проток і залоз. Воно може бути й самостійною хворобою. Викликають його камені у протоках, кісти, пухлини.

Слизова набрякає і при запаленні трійчастого нерва. В такому разі з'являються й інші симптоми: оніміння, біль, що віддає у вухо, «простріли». Набряклість – часте явище і при хворобах внутрішніх органів. Зайва рідина через неправильну роботу того чи іншого органу накопичується у м'яких тканинах, зокрема в ділянці обличчя.

Інші причинні фактори

З'явитися набряк може і внаслідок травми. Такий симптом супроводжує забій м'яких тканин, вивихи суглоба, перелом щелепи, які можна отримати при ударі або падінні. Найчастіше до травматизації схильні діти через свою надмірну рухову активність. Виникати набряк може внаслідок алергічної реакції, коли організм проявляє несприйнятливість до якогось продукту. Інші причини:

  • сильний опік (як термічний, так і хімічний);
  • укус комах, при якому з'являються також почервоніння й ущільнення;
  • погана гігієна порожнини рота.

Набухання щоки може спостерігатися у вагітних. Річ у тому, що в цей період в організмі відбуваються гормональні зміни. Внаслідок цього набухають ясна, що відбивається й на щоці.

Симптоматика нездужання

В залежності від причини симптоми можуть в різних випадках відрізнятися. Найчастіше при набряку проявляються такі ознаки:

  • припухлість на щоці;
  • біль у причинній ділянці;
  • складнощі в керуванні мімікою;
  • запалення слизової.

Важливо спостерігати за набряком. Якщо він збільшується, обов'язково потрібна медична допомога. Приводами до термінового звернення до лікаря також є підвищення температури тіла, загальна слабкість, гнійні виділення з ясен, втрата апетиту, оніміння та провисання щоки.

Набряк щоки з внутрішньої сторони: що робити

Як прибрати набряк щоки? В залежності від ступеня прояву неприємного симптому й етіології застосовуються різні способи лікування. Їх успішність залежить від правильності поставлення діагнозу.

Коли набряк виник після імплантації зубів, слід прикласти до хворої щоки лід. Полоскати рот потрібно несильно. Важливо дотримуватися гігієни, дієти та щадити післяопераційну рану.

Медикаментозне лікування

Лікарські препарати доктор призначає з урахуванням клінічної картини та причин появи набряклості після комплексного діагностування. Можуть знадобитися:

  • «Мірамістин» і «Хлоргексидин» – для полоскань;
  • «Супрастин» – антигістамінний препарат;
  • «Німесил» – протизапальний засіб;
  • «Амоксиклав», «Лінкоміцин» – антибіотики, які призначаються при гострому гнійному періоститі.

Як зняти біль, що супроводжує причинне захворювання? Допомогти може розчин або спрей «Гексорал», аерозоль «Лідокаїн Асепт». Больовий синдром у дитини купірують за допомогою засобів, які застосовуються при прорізуванні зубів, наприклад «Дентинокс».

У деяких випадках недостатньо консервативного лікування, тому застосовується хірургічна методика. Якщо є нагноєння, доктор розкриває ясна, оголює порожнину з гноєм і встановлює дренаж для відведення ексудату. Проводиться оперативне втручання й у разі наявності новоутворення.

Чого не варто робити при набряку щоки

Перш ніж зняти набряк, щоб не погіршити ситуацію, необхідно усвідомити, що робити можна, а що – не можна. Якщо немає впевненості у причині появи набряку, не потрібно до візиту до лікаря робити будь-які компреси: ні теплі, ні холодні. Такі дії загрожують негативними наслідками. Наприклад, при утворенні гною гарячий компрес може прискорити розвиток патологічного процесу. Не рекомендується навіть спати на хворій стороні. Не можна також турбувати опухлу щоку, натискати, масажувати її.

Безпосередньо перед самим візитом до лікаря не варто вживати знеболювальне. Воно може приховати клінічну картину й ускладнити поставлення діагнозу. Заборонено також використовувати будь-які медичні препарати без призначення та контролю лікаря, особливо антибіотики, які впливають не тільки на причину хвороби, але й на весь організм.

Як запобігти набряку щоки: профілактичні заходи

Щоб запобігти прояву небажаного симптому, необхідно дотримуватися певних рекомендацій:

  1. Ретельно дотримуватися гігієни порожнини рота. Особливо потрібно стежити за виконанням усіх процедур дитиною. Важливо чистити зуби двічі на день, застосовувати зубну нитку й ополіскувач.
  2. Періодично відвідувати стоматолога – хоча б двічі на рік. При виникненні неприємних симптомів візит до лікаря повинен бути негайним.
  3. Зміцнювати ясна й корені зубів, роблячи полоскання настоями трав і вживаючи тверду рослинну їжу.
  4. Раціонально та збалансовано харчуватися. Організм повинен отримувати весь комплекс вітамінів і мінералів цілодобово.

Від проблем не застрахований ніхто, але профілактичні заходи допоможуть знизити ймовірність їх прояву.

Дата: 25 травня 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.