ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Скільки молочних зубів має бути у дитини у 2 роки

Дитяча стоматологія виділяє термін прорізування перших зубів у малюків – це відбувається у період від 3 до 12 місяців. Але у кожної дитини цей процес відбувається індивідуально. В одних передні зубки ростуть вже на 4 місяці життя, в інших з'являються лише ближче до року. Дитячий організм постійно змінюється, розвивається у темпі.

Всього у малюків з'являється 20 молочних зубів – вісім бічних і центральних різців, чотири ікла, 8 молярів. Вони формують простір зростання корінних. Їхні зачатки з'являються ще на етапі внутрішньоутробного розвитку плода. У нормі прорізування починається у віці близько півроку, іноді раніше чи пізніше. Спочатку ростуть нижні центральні та бічні різці, потім верхні.

Скільки має бути зубів до 2 років

Кількість молочних зубів у тому чи іншому віці визначається стандартами ВООЗ. Згідно з ними, до 24 місяців у дитини має прорізатися 16 зубиків. У багатьох малюків у цей час виростають уже всі 20, у інших – 12. Терміни прорізування індивідуальні, тому якщо якихось різців або молярів не вистачає, не варто турбуватися.

За нормами ВООЗ, молочні зуби на 2 роки завершують зростання. Це час, коли дитина знайомиться з твердою їжею, вчиться правильно пережовувати її. За педіатричним регламентом, вже мають з'явитися:

  • нижні та верхні центральні (середні різці) – по два на кожній щелепі;
  • 2 бічні різці вгорі, пізніше – пара нижніх;
  • по два передні та задні корінні моляри. Перші легко знайти з боків щелепного ряду;
  • ікла. До 24 місяців утворюється 4 або 2. Першими прорізуються верхні.

Описані вище часові межі – усереднені, ними користуються орієнтиру. Відхилення у більшу чи меншу сторону однією-три місяці вважається нормальним.

Від чого залежить час прорізування

Якщо до 2 років у малюка немає 16-20 зубів, не варто бити на сполох. Процес їх появи суто індивідуальний. На нього впливають такі фактори:

  • якість харчування, кількість та поєднання вітамінів. Можливо, для нормованого формування зубного ряду дитині не вистачає кальцію;
  • навантаження на щелепи. Мається на увазі вживання твердих продуктів, активність пережовування;
  • генетичні особливості. Якщо у батьків зуби з'являлися пізно, у дітей з високою ймовірністю буде так само;
  • стан імунітету;
  • перенесені хвороби. Особливий вплив мають інфекційні.

Потрібно орієнтуватися і термін появи першого зуба. Буває, що після нього одразу активно починають рости інші чи навпаки. Пропуски у ряді теж не вважаються патологією. Як правило, до 3 років виростають усі зубки.

Ознаки прорізування у 24 місяці

Зазвичай батьки тим часом вже знайомі з процесом, тому легко розпізнають його. Знаючи, скільки молочних зубів у 2 роки виростає, неважко зрозуміти, що почали з'являтися відсутні або останні за нормою. Про це свідчать такі ознаки:

  • припухлість, запалення ясен. Виникають через тверду тканину, що прориває і подразнює м'які. У цей час малюк відчуває дискомфорт, вередує, нерідко відмовляється від їжі;
  • підвищення температури тіла. Тут також все суто індивідуальне. В одних вона збільшується до 39 градусів, в інших змінюється трохи, треті взагалі не страждають від лихоманки;
  • дратівливість, нервозність;
  • підвищене слиновиділення. Маля часто тримає пальці в роті, тягне в нього іграшки, інші сторонні предмети.

Для прорізування одного зуба необхідно від 3 до 8 днів. Буває, що зростає відразу кілька, тоді термін збільшується.

Як полегшити біль

Зменшити біль та роздратування в ділянці ясен, знизити дратівливість та дискомфорт дворічній дитині та немовляти допоможуть спеціальні медичні охолоджені іграшки. Їх називають ще прорізувачами. Хороші силіконові кільця без наповнювачів. Можна охолоджувати м'яку їжу: банани, яблуко, манго, стиглі груші. Щоб дитина смоктала їх і не подавилася, краще використовувати ніблер.

Деякі мами прикладають до ясен ложку, яка раніше була в холодильнику, або махрову серветку, змочену в прохолодній воді. Будь-які предмети мають бути стерильними. Не варто залишати малюка з ними без нагляду.

Що ще знадобиться

Полегшити прорізування допоможуть:

  • масаж ясен. Дія проста у виконанні, під силу будь-якій мамі. Потрібно просто масажувати ясна обертальними, круговими рухами. При цьому на них не можна сильно давити;
  • слинчики або шийні хустки. Необхідні, адже під час зростання зубиків виділяється багато слини. Вона не тільки забруднює одяг, а й викликає подразнення ніжної дитячої шкіри. Спеціальні пристрої допоможуть уникнути цього;
  • ліки. Однак вони не завжди потрібні. Найчастіше ібупрофен або парацетамол призначають як допоміжний препарат при високій температурі або сильному болю.

Впоратися з примхами та поганим настроєм сина чи доньки простіше, якщо приділяти їм більше часу та уваги, відволікати від дискомфорту та неприємних симптомів.

Варто відзначити, що не всі діти страждають від болю та запалення ясен у разі прорізування зубів. Деякі дворічки взагалі не виявляють занепокоєння і поводяться, як завжди. Інші скаржаться на супутні симптоми: головний біль, відчуття, що розпирає в щелепі.

Після 24 місяців

У дітей віком від 2 років завершується процес прорізування. У нижньому ряду ростуть задні чи другі корінні моляри. У такому віці малюк може пояснити свій стан простими словами, розповісти батькам про дискомфорт. Випадати тимчасові зубки почнуть після 5-6 років, до 12-13 років має повністю сформуватися низка постійних.

Якщо не прорізуються

Знаючи приблизну кількість молочних зубів на 2 роки, простіше розпізнати патологію. Коли малюкові виповнилося 1,5 року, але в роті немає жодного зубика, необхідно звернутися до стоматолога для визначення причин. Затримка у прорізуванні більша, ніж на рік, вважається неправильною.

Затяжна поява зубиків нерідко супроводжується неправильним прикусом. При огляді в клініці лікар проаналізує фактори, здатні вплинути на терміни зростання: спадковість, рахіт, проблеми зі здоров'ям у мами під час виношування, недоношеність, нестача ваги.

Щоб правильно визначити проблему та поставити діагноз, у клініці зроблять знімок – ортопантомограму (ОЗГ). По ньому видно чи зачатки зубів, а також на якій стадії вони знаходяться.

Дата: 9 жовтня 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.