ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Заїди у дитини: 1 причина, 10 провокативних чинників, медикаментозне та народне лікування

Шкіра дитини може демонструвати загальний стан здоров'я, особливо уважно потрібно поставитися до дерми навколо рота – вона чутлива і швидко реагує на будь-які патологічні зміни. У дітей доволі часто формуються дрібні тріщини у куточках рота, які доставляють багато проблем. Це так звані заїди у дитини, у медицині вони звуться «ангуліт».

Найчастіше батьки намагаються розв’язувати проблему народними способами – вони можуть застосовуватися, тому що володіють високою ефективністю. Але відвідати лікаря і пройти обстеження необхідно, адже ангуліт інколи лише симптом внутрішнього захворювання.

Причини, фактори, що провокують появу тріщини у куточках рота в дітей

Єдина причина формування ангуліта у дитини – подразнення та пошкодження шкірних покривів у куточках рота. А ось факторів, що провокують цей стан, багато:

  • інфікування – найчастіше дітей вражає стрептокок;
  • знижений загальний імунітет – може бути пов'язаний з поточним захворюванням;
  • нестача вітамінів – розвивається на тлі незбалансованого харчування;
  • надмірне слиновиділення – наприклад, в період прорізування зубів у віці до року;
  • алергічна реакція – частіше виникає на вживання цитрусових, шоколаду, полуниці;
  • неправильна гігієна ротової порожнини або її повна відсутність;
  • цукровий діабет чи залізодефіцитна анемія;
  • запальний процес, що протікає безсимптомно;
  • захворювання органів шлунково-кишкового тракту;
  • будь-які патології, що протікають в хронічній формі.

Не завжди причина заїд у куточках рота у дитини криється в погіршенні здоров'я та патологіях. Нерідко таке явище виникає на тлі частого облизування губ на вулиці. У такому випадку мова йде про фізіологічні особливості шкіри.

Як виглядають заїди у дитини – симптоми

Ознаки ангуліта мають типовий характер, розвиваються поетапно, і тому батьки можуть легко їх відстежити:

  • у куточках рота формуються червоні осередки з невеликим білястим нальотом, дитина може поскаржитися на свербіння;
  • вже через 2-3 години спостерігається поява невеликого білого прища безпосередньо на червоній плямі;
  • через 6-8 годин бульбашка лопається, її рідкий вміст виливається, а натомість з’являється тріщина;
  • відкривання рота, розмова, крик можуть привести до того, що тріщина починає кровоточити – дитина відмовляється від їжі, стає мовчазною;
  • шкіра біля патологічного вогнища стає рожевою і припухлою, виникає свербіж;
  • через невизначений час на місці тріщини утворюється скоринка, яка свербить, періодично кровоточить.

Заїди у куточках рота у дитини спричиняють значний дискомфорт та біль – малюк відмовляється від їжі, вередує, старші діти намагаються менше розмовляти.

Що потрібно робити для діагностування – клінічні методи

Звернувшись до педіатра, батьки отримають направлення на проходження наступного обстеження:

  • лабораторне дослідження крові, сечі – підвищений рівень лейкоцитів і тромбоцитів може свідчити про наявність інфекційного, запального процесів;
  • ультразвукове дослідження органів черевної порожнини – захворювання печінки, нирок, жовчного міхура та шлунку нерідко проявляються формуванням ангуліту;
  • біохімічне дослідження крові – оцінюється рівень заліза, з'ясовується, якого вітаміну не вистачає.

Найпростіше діагностувати проблему вдома – симптоми ярко виражені, помилитися практично неможливо. Але лікарі попереджають про те, що лікування заїд у дитини повинно починатися тільки після повноцінного обстеження – потрібно з'ясувати справжню причину такого стану.

Як вилікувати заїди у дитини – медикаментозна терапія та народне лікування

Тільки після огляду лікар зможе підібрати ефективну терапію, яка передбачає застосування певних лікарських препаратів. Найчастіше в призначеннях фігурують:

  • «Ністатин», «Леворин» – це таблетки з протигрибковими властивостями;
  • антибактеріальні засоби – необхідні тільки в разі виявлення стрептококової інфекції та при великому ураженні внутрішніх органів;
  • «Мульти-табс», «Кіндер біоветаль» – вітамінні комплекси, необхідні для зміцнення загального імунітету й запобігання розвитку авітамінозу у міжсезоння;
  • «Біфідумбактерин», «Аципол» – препарати на основі «живих» бактерій, які необхідні для нормалізації мікрофлори кишківника.

Якщо під час обстеження у малюка буде діагностовано будь-яке захворювання, то терапію спрямовують й на його лікування – без виключення провокативного фактора розв’язати проблему заїд не вийде.

Чим саме мазати куточки рота у дитини теж повинен рекомендувати лікар. Найчастіше використовують «Бепантен», «Левоміколь» – ці мазі мають легкі протизапальні, протисвербіжні властивості, знімають подразнення й не дають сохнути скоринкам.

Для полегшення стану малюка варто скористатися народними засобами. Вони не усунуть недугу, але прискорять загоєння тріщини, знизять больові відчуття. Чим помазати заїди у дитини:

  • медом – тонким шаром 3-4 рази на день. Дитина може відразу ж облизувати «ліки», але це не робить їх менш ефективним: продукт після нанесення проникає всередину тріщини. Тривалість нанесення не нормується, можна застосовувати цей засіб аж до повного зникнення виразки на шкірі;
  • соком алое – лист рослини потрібно розрізати уздовж і внутрішньою стороною прикласти до куточка рота. Це забезпечить максимально швидке загоєння тріщини, позбавить від припухлості шкіри і почервоніння. Процедуру варто виконувати 2-3 рази протягом дня;
  • олією обліпихи, чайного дерева або оливковою олією – пом'якшують шкірні покриви, запобігають розтріскуванню кірочок, прискорюють регенераційні процеси на клітинному рівні. Змащують засобом куточки рота 3-5 разів щодня.

Чим лікувати заїди на губах у дитини повинен вирішувати лікар, а батькам варто подбати про дієту для неї. У меню мають бути: куряче м'ясо та яловичина, свіжі фрукти й овочі, зелень, яйця і кисломолочні продукти – вони заповнять нестачу вітамінів. Краще різати їжу дрібними шматочками, уникати занадто гарячих страв, знизити вміст солі, спецій і приправ.

Заїди можуть доставити багато неприємностей, дитина відчуває дискомфорт і біль, тому її загальне самопочуття буде незмінно погіршуватися. Потрібно проконсультуватися з лікарем та пройти повне обстеження для виключення прихованого перебігу внутрішніх патологій. Але до отримання призначень можна і потрібно застосовувати мазі, народні засоби, щоб полегшити стан малюка.

Дата: 31 липня 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.