ru ua

Режим роботи Пн-сб з 9:00 до 18:30 Нд з 9:00 до 18:30

Розгорнути навігацію
Записатися на прийом

Запалення ясен під протезом: лікування, що робити для усунення

Чому запалюються ясна під протезом і як впоратися з проблемою

Запалення ясен під протезом у перші 5-7 днів після його встановлення вважається нормальним явищем. Але якщо ви вже користуєтеся ортопедичною конструкцією тривалий час і раптом розвинувся запальний процес, почали хворіти м'які тканини, то це говорить про патологічний процес. Щоб ефективно усунути неприємні симптоми та запобігти їх виникненню в майбутньому, необхідно розібратися в тому, що ж спровокувало проблему.

Причини патології

Запалитися ясна можуть після недавнього встановлення протеза та при тривалій його експлуатації. Причини цього можуть бути різні:

  1. Травмування ясен під коронкою під час її встановлення. Якщо стоматолог зачепив бором м'які тканини, то існує ймовірність розмноження у проблемному місці бактерій. В такому разі з'являються больові відчуття, почервоніння, неприємний запах з рота.
  2. Неправильно виготовлена й некоректно встановлена ортопедична конструкція. Якщо допущені помилки при визначенні її розміру та форми, це буде викликати дискомфортні відчуття через натирання коронками ясен. Погіршує ситуацію вживання твердої їжі, що провокує зміщення протеза. Це пояснює, чому з'являються натертості й рани на яснах.
  3. Порушення технології підготовлення порожнини рота до протезування. Перед встановленням протеза повинна бути проведена санація порожнини рота. У разі наявності інфекції можуть розвинутися такі хвороби, як гінгівіт, стоматит, каріозне ураження. Симптоматика при цьому буває різною. При розвитку захворювань ясен може спостерігатися глибоке ураження пародонту.
  4. Алергія. Якщо у пацієнта є непереносимість металів і їх сплавів, виникає інтоксикація. Несвоєчасне звернення до лікаря загрожує виникненням набряку Квінке.
  5. Порушення правил експлуатації протеза.

Підвищують ризик запалення ясен різні фактори: спадкова схильність, ослаблений імунітет, гормональні зміни при вагітності, авітаміноз, шкідливі звички та ін.

Симптоми запального процесу під протезом

Щоб усунути дискомфорт, необхідно правильно провести діагностику. На наявність запалення під коронкою вказують такі симптоми:

  • почервоніння в ділянці встановленого протеза та прилеглих тканинах;
  • рихлість і неоднорідність тканин;
  • кровоточивість, яка спочатку з'являється при чищенні зубів, а потім і в будь-який інший час;
  • дискомфортні відчуття при жуванні;
  • гноєтеча – в деяких випадках;
  • неприємний запах з рота, який не проходить навіть після гігієнічних процедур.

У залежності від причини розвитку патології, симптоми відрізняються. Наприклад, при деяких стоматологічних хворобах під коронкою може накопичуватися м'який наліт. Виникає болючість при натисканні, набрякають тканини. У складних випадках з'являються озноб, лихоманка. До хворобливого процесу можуть залучатися ясна всієї щелепи.

Як лікувати запалення ясен під коронкою: фото та відео

При своєчасному зверненні процес оборотний. Підказати, чим лікувати запалення, може тільки лікар. Для цього він проведе діагностику і після визначення причини розвитку патології призначить відповідне лікування. Якщо протез встановлений неправильно, доктор відкоригує конструкцію. При алергії на метали необхідно замінити протез. Для цього виготовляється нова коронка або їх група на основі діоксиду цирконію.

Лікар обробить і зросить ясна, видалить тканини, які піддалися некрозу. Такі дії сприяють швидкому відновленню слизової. Для лікування запалення також призначають:

  1. Антибактеріальні препарати й анальгетики. Використовуються тільки під контролем лікаря, коли біль виник через ускладнення.
  2. Мазь. У стоматологічній практиці часто використовуються такі препарати, як «Мітрагіл-Дента», «Холісал», «Мірамістин». Вони мають протизапальний і антисептичний ефект. Оброблення маззю проблемних ділянок дозволяє зняти небажані симптоми й позбутися патогенної мікрофлори, яка розвивається під протезом.
  3. Розчини для полоскань. Відомий своїми знезаражувальними властивостями «Хлоргексидин». За його допомогою вимивають залишки їжі за зубами, захищають слизову від мікробів, прискорюють регенерацію м'яких тканин. Полоскати ротову порожнину потрібно не менше ніж чотири рази на день.
  4. Лікувальні зубні пасти. Використовуються як доповнення до основного лікування. Вони містять рослинні екстракти з протизапальною, заспокійливою дією, що стимулюють загоєння. До складу також входять мінерали, які зміцнюють ясна й відновлюють нормальну мікрофлору порожнини рота. Порекомендувати підхожу пасту повинен лікар. Використовують її не більше ніж 1-1,5 місяця.

Якщо тертя постійне, лікар може накласти під знімний протез колагенову пластину та прокладку. Вони захистять слизову й будуть чинити знезаражувальний вплив. Використовуються пластини по 3 рази на день.

Профілактика патології

Щоб запобігти розвитку запального процесу під коронкою, потрібно чітко дотримуватися рекомендацій лікаря щодо експлуатації конструкції. Основні правила:

  1. Знімати знімні протези на ніч. Це дозволить яснам «відпочити». Тільки перший тиждень після встановлення конструкції дозволяється не дотримуватися цього правила, що дасть можливість швидше звикнути до неї.
  2. Регулярно масажувати ясна пальцем. Завдяки таким діям прискориться кровотік. Це також буде чинити розслаблювальний ефект на тканини.
  3. Ретельно вичищати залишки їжі. Особливу увагу треба приділяти щілинам, міжзубним проміжкам. При здійсненні гігієнічних процедур варто чистити також язик. Важливо користуватися іригатором і м'якою щіткою, полоскати рот кожен раз після їди. Неякісний догляд сприяє прискореному розмноженню патогенної мікрофлори.
  4. Рівномірно розподіляти жувальне навантаження на обидві сторони.
  5. Не вживати таких продуктів, як іриски, горіхи, сухарики, тверді фрукти, овочі і т. ін. Під заборону потрапляє й жувальна гумка.
  6. У разі наявності показань використовувати спеціальні фіксувальні гелі, креми. Такі засоби допомагають у разі атрофії кісткової тканини, повної адентії.

Дотримання всіх рекомендацій дозволить також швидше адаптуватися до протеза. Якщо з'явився відкол, тріщина, надлом, потрібно відвідати стоматолога. Щобільше, при встановленні знімних або незнімних протезів візит до стоматологічного кабінету два рази на рік обов'язковий.

Яким повинен бути догляд за знімними протезами

Для запобігання розвитку бактерій і, відповідно, запаленням під коронкою необхідно правильно за нею доглядати. Це передбачає такі дії:

  • замочувати конструкцію у спеціальному знезаражувальному розчині;
  • чистити її два рази на день – особливо ретельно в тих місцях, де коронка стикається з яснами;
  • промивати протез кожен раз після їди чистою водою або тими сами розчинами.

Такі маніпуляції дозволять не тільки запобігти запальному процесу та всім наслідкам, що випливають із нього, але й продовжити час експлуатації конструкції.

Дата: 23 травня 2021
×
Зворотній зв'язок

Запис на прийом

Мы используем основные и сторонние файлы cookie в целях повышения удобства пользования этим сайтом и получения информации о взаимодействии пользователей с его содержимым. Закрыв это сообщение, вы тем самым соглашаетесь с использованием нами файлов cookie.